Eén van de grootste gletsjer regio's heeft tot nu toe de globale opwarming kunnen weerstaan, terwijl elders op de wereld het bergijs afneemt. Jarenlang debatteren experts over de toestand van de gletsjers, die een oppervlakte van 20.000m2 van het Karakoram kam in het westen van de Himalaya's. De pieken van Karakoram, inclucief de beroemde K2, strekken zich over China, Pakistan en India uit. De gletsjers vormen 3% van het al het ijs op de wereld buiten Groenland en Antartica. Op verschillende plaatsen op de aardbol zijn berggletsjers aan het krimpen als gevolg van de hogere temperaturen op aarde. De situatie op Karakoram bleef tot nu toe onduidelijk. Onderzoekers vonden het bijna onmogelijk om gletsjers vanaf de grond te bestuderen. Het gebied ligt op grote hoogte in een grensgebied. De toegang wordt bemoeilijkt door lawines en glaciaal puin.
Een Frans team heeft 3d satelliet beelden van 2000 en 2008 met elkaar vergeleken en zeg, dat de gletsjers in deze periode geen massa hebben verloren en dat ze zelfs iets zijn aangegroeid met een snelheid van 0.11mm per jaar. Blijkbaar is de situatie op de Karakoram verschillend dan op de rest van de wereld. Dit betekent, dat de gletsjers in dit gebied stabiel zijn (voor dit moment). De studie is gepubliceerd in het Nature Geoscience Journal. Het onderzoek is gebaseerd op een satelliet controle van 5.615 km2 van het midden van Karakoram tussen de Yarkant Rivier aan de Chinese zijde en de Indus rivier aan de Pakistaanse zijde. De studie ligt buiten de Siachen gletsjer, welke het strijdgebied is van politieke onrust tussen Pakistan en India. De "gezondheid" van de Himalaya wordt scherp in de gaten gehouden omdat het biljoenen mensen in Zuid Azië en China van water voorziet.
© onweer-online
Bron: AP | Gewijzigd: 16 april 2012, 12:53 uur, door Marga
Vaak halen alleen studies die het broeikaseffect bevestigen de Nederlandse pers. Maar er zijn ook andere onderzoeken. Zo komt de universiteit van Grenoble in Frankrijk met het nieuws dat de gletsjers in het Karakoram gebergte in massa aan het toenemen zijn. Dit gebergte ligt aan de westkant van de Himalaya en is misschien nog het meest bekend omdat de K2 er ligt, de één-na-hoogste berg ter wereld en een van de moeilijkste bergen om te beklimmen. Meer dan een miljard mensen zijn afhankelijk van smeltwater dat van deze bergen komt. Omdat de Karakoram bergen zo ontoegankelijk zijn, worden ze weinig onderzocht. Het Franse team gebruikte satellietopnames om de ijsdikte te kunnen meten en kwam tot de conclusie dat de gletsjers tussen 1999 en 2008 in omvang toenamen. Daarmee bevestigen ze ander onderzoek in de Himalaya. De Fransen houden een slag om de arm hoe dat kan. Het is mogelijk dat de aarde inderdaad opwarmt en dat smeltwater uit andere gebieden als sneeuw in de Karakoram bergen is gevallen. Het is in ieder geval niet zo dat de Himalaya gletsjers in 2030 geheel gesmolten zullen zijn, zoals de IPCC voorspelde.
De Bering Straat begin dit jaar: zeeijs zo ver het oog kan zien.
Toch staat het Franse onderzoek niet op zichzelf. Het US National Snow and Ice Data Center kwam vorige week met de mededeling dat de hoeveelheid zeeijs in de Beringstraat tussen Alaska en Siberië spectaculair is gestegen. Deze winter vormde zich een ijsbrug in de nauwe doorgang tussen de twee continenten, waarachter een grote hoeveelheid ijs vast zat. Dat gebeurt alleen in zeer strenge winters. Twee maanden geleden brak de brug en dreven grote hoeveelheden ijs richting het zuiden. Ook hier is de tegenstelling tot vroegere berichten groot. Greenpeace beweerde in 1999 dat de Beringstraat in de toekomst ijsvrij zou zijn, mits er drastische maatregelen genomen zouden worden om de klimaatverandering tegen te gaan. Het Franse onderzoek staat deze maand in Nature Geoscience, het Amerikaanse onderzoek staat op de website nsidc.org.
Lees ook: