Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 april 2012, 08:31 uur | Bericht #344596
Geen verlies van ijs in Himalaya

Eén van de grootste gletsjer regio's heeft tot nu toe de globale opwarming kunnen weerstaan, terwijl elders op de wereld het bergijs afneemt. Jarenlang debatteren experts over de toestand van de gletsjers, die een oppervlakte van 20.000m2 van het Karakoram kam in het westen van de Himalaya's.  De pieken van Karakoram, inclucief de beroemde K2, strekken zich over China, Pakistan en India uit. De gletsjers vormen 3% van het al het ijs op de wereld buiten Groenland en Antartica. Op verschillende plaatsen op de aardbol zijn berggletsjers aan het krimpen als gevolg van de hogere temperaturen op aarde. De situatie op Karakoram bleef tot nu toe onduidelijk. Onderzoekers vonden het bijna onmogelijk om gletsjers vanaf de grond te bestuderen. Het gebied ligt op grote hoogte in een grensgebied. De toegang wordt bemoeilijkt door lawines en glaciaal puin. 

Een Frans team heeft 3d satelliet beelden van 2000 en 2008 met elkaar vergeleken en zeg, dat de gletsjers in deze periode geen massa hebben verloren en dat ze zelfs iets zijn aangegroeid met een snelheid van 0.11mm per jaar. Blijkbaar is de situatie op de Karakoram verschillend dan op de rest van de wereld. Dit betekent, dat de gletsjers in dit gebied stabiel zijn (voor dit moment). De studie is gepubliceerd in het Nature Geoscience Journal. Het onderzoek is gebaseerd op een satelliet controle van 5.615 km2 van het midden van Karakoram tussen de Yarkant Rivier aan de Chinese zijde en de Indus rivier aan de Pakistaanse zijde. De studie ligt buiten de Siachen gletsjer, welke het strijdgebied is van politieke onrust tussen Pakistan en India. De "gezondheid" van de Himalaya wordt scherp in de gaten gehouden omdat het biljoenen mensen in Zuid Azië en China van water voorziet. 

© onweer-online
Bron: AP | Gewijzigd: 16 april 2012, 12:53 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 april 2012, 10:56 uur | Bericht #344609
IJs blijft liggen

Vaak halen alleen studies die het broeikaseffect bevestigen de Nederlandse pers. Maar er zijn ook andere onderzoeken. Zo komt de universiteit van Grenoble in Frankrijk met het nieuws dat de gletsjers in het Karakoram gebergte in massa aan het toenemen zijn. Dit gebergte ligt aan de westkant van de Himalaya en is misschien nog het meest bekend omdat de K2 er ligt, de één-na-hoogste berg ter wereld en een van de moeilijkste bergen om te beklimmen. Meer dan een miljard mensen zijn afhankelijk van smeltwater dat van deze bergen komt. Omdat de Karakoram bergen zo ontoegankelijk zijn, worden ze weinig onderzocht. Het Franse team gebruikte satellietopnames om de ijsdikte te kunnen meten en kwam tot de conclusie dat de gletsjers tussen 1999 en 2008 in omvang toenamen. Daarmee bevestigen ze ander onderzoek in de Himalaya. De Fransen houden een slag om de arm hoe dat kan. Het is mogelijk dat de aarde inderdaad opwarmt en dat smeltwater uit andere gebieden als sneeuw in de Karakoram bergen is gevallen. Het is in ieder geval niet zo dat de Himalaya gletsjers in 2030 geheel gesmolten zullen zijn, zoals de IPCC voorspelde.


De Bering Straat begin dit jaar: zeeijs zo ver het oog kan zien.

Toch staat het Franse onderzoek niet op zichzelf. Het US National Snow and Ice Data Center kwam vorige week met de mededeling dat de hoeveelheid zeeijs in de Beringstraat tussen Alaska en Siberië spectaculair is gestegen. Deze winter vormde zich een ijsbrug in de nauwe doorgang tussen de twee continenten, waarachter een grote hoeveelheid ijs vast zat. Dat gebeurt alleen in zeer strenge winters. Twee maanden geleden brak de brug en dreven grote hoeveelheden ijs richting het zuiden. Ook hier is de tegenstelling tot vroegere berichten groot. Greenpeace beweerde in 1999 dat de Beringstraat in de toekomst ijsvrij zou zijn, mits er drastische maatregelen genomen zouden worden om de klimaatverandering tegen te gaan. Het Franse onderzoek staat deze maand in Nature Geoscience, het Amerikaanse onderzoek staat op de website nsidc.org.

faqt.nl - weten begrijpen verbazen
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 821 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 821, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden