dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
In Thailand kan er opnieuw gevlogen worden op de luchthaven van Phuket. De belangrijke toeristenbasis was een tijdje gesloten na het tsunami-alarm gisteren. In Indonesië deed zich een aardbeving voor van 8,6 op de schaal van Richter. Het tsunami-alarm werd uitgestuurd door het Nationaal Waarschuwingscentrum in Thailand. Het gold voor zes provincies die grenzen aan de Andamanse zee: Krabi, Phuket, Phangnga, Ranong, Satun en Trang. Het alarm werd omstreeks 20 uur lokale tijd opgeheven, toen duidelijk was dat er niet moest gevreesd worden voor metershoge golven. Vijftien vluchten liepen vertraging op. In de regio werden ook honderden toeristen geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden. Phuket trekt jaarlijks zo'n 5,4 miljoen toeristen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 5 april 2017, 11:59 uur, door Joyce.s
Als gevolg van de aardbeving woensdag onder de Indische Oceaan ten westen van het Indonesische eiland Sumatra zijn in Indonesië vijf doden en een zwaargewonde gevallen.
Dit hebben de Indonesische autoriteiten donderdag gemeld. De aardbeving had een kracht van circa 8,2 op de schaal van Richter en leek aanvankelijk net als bij de ramp eind 2004 een enorme vloedgolf te kunnen ontketenen. Die is echter uitgebleven.
Twee slachtoffers bezweken aan een hartaanval en een kind raakte ernstig gewond toen een boom omviel. Verdere informatie werd niet verstrekt. Aangenomen wordt dat de slachtoffers op Sumatra zijn gevallen.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 5 april 2017, 11:59 uur, door Joyce.s
De beving in Sumatra heeft over de gehele aardbol oppervlakte golven uitgezonden. Deze golven zijn niet waarneembaar voor mensen. Maar de seismologische stations in heel USA pikten deze golven wel op.
Bron: NASA | Gewijzigd: 13 april 2012, 11:55 uur, door Marga
Een beving van 6.4 op de schaal van Richter heeft Atjeh weer door elkaar geschudt. Het epicentrum lag 641 ten zuidwesten van Simeulue op een diepte van 121 km. Op zondag werd al een beving van 6.0 geregistreerd. De beving is ook gevoeld in Depok, Bogor en Jakarta. Op donderdag werd atjeh en de omgeving getroffen door een beving van M 8,5 en had tientallen naschokken. Deze beving veroorzaakte een mini-tsunami op.
©Onweer-Online
Bron: The Jakartapost
Magnitude 6.2
Date-Time
Sunday, April 15, 2012 at 05:57:38 UTC
Sunday, April 15, 2012 at 11:57:38 AM at epicenter
Location 2.549°N, 90.277°E
Depth 15.2 km (9.4 miles)
Region OFF THE WEST COAST OF NORTHERN SUMATRA
Distances
651 km (404 miles) WSW of Banda Aceh, Sumatra, Indonesia
687 km (426 miles) SSW of Mohean, Nicobar Islands, India
1254 km (779 miles) ESE of COLOMBO, Sri Lanka
2077 km (1290 miles) WNW of JAKARTA, Java, Indonesia
| Gewijzigd: 15 april 2012, 10:33 uur, door Sanwa
Paniek in het noordwesten van Sumatra: Voor de kust van Atjeh vond op 11 april weer een zware aardbeving plaats. Gelukkig volgde deze keer geen tsunami. Maar waarom eigenlijk niet?
Was de beving niet zwaar genoeg?
De beving had een magnitude van 8.6 op de Schaal van Richter. Dat geldt als een zeer zware aardbeving, waarbij in principe voldoende energie vrijkomt om een tsunami te genereren. De beving staat op de elfde plaats in de lijst van zwaarste aardbevingen ooit gemeten.
Was de beving dan dieper of verder weg dan de beving met Kerst 2004, toen een enorme vloedgolf het gevolg was?
Niet echt. Vooruit, de beving van 11 april 2012 was een stuk verder uit de kust dan die van 2004, maar voor het opwekken van een vloedgolf maakt dat op zich niet veel uit. Ook voor de aankomst aan land van een vloedgolf die met vliegtuigsnelheid door de oceaan beweegt maken een paar tientallen kilometers meer of minder weinig verschil. Verder was de beving juist ondieper dan de beving in 2004 (22 kilometer en 30 kilometer, respectievelijk), dus ook dat kan geen oorzaak zijn voor het uitblijven van een vloedgolf.
Locatie van de beving op 11 april, duidelijk is te zien dat deze zich niet voordeed rond de plaatgrens (paarse lijn).
Afbeelding: © United States Geological Survey
Is er dan een andere verklaring?
Ja. Uit de eerste gegevens die binnen kwamen, bleek de beving veroorzaakt te zijn door door een zijschuiving. Dat is een breukbeweging die alleen in horizontale richting plaatsvindt, waarbij twee breukblokken langs elkaar bewegen. Daarbij wordt de waterkolom boven de beving maar weinig in beweging gezet. Dit in tegenstelling tot gevallen waarbij de breukblokken over elkaar schuiven.
Schematische weergave van de tektonische situatie bij Sumatra (het noorden is rechts). De beving van 11 april is aangegeven met de paarse ster, de bevingen die in 2004 voor een tsunami zorgden zijn met rode sterren. Afbeelding: © Aardwetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam.
Maar bij Indonesië zijn toch twee platen in botsing met elkaar – waarbij platen over elkaar heen schuiven?
Ja, in principe klopt dat. Als de beving langs de plaatgrens had plaatsgevonden, zoals die in 2004, dan was er dan ook wél een verticale beweging geweest. Uit deze grote beving op 11 april 2012 blijkt maar weer eens dat het niet zo is dat de platen rigide zijn (helemaal stevig) en vervorming alleen langs de plaatranden plaats vinden kan. Ook binnen in de platen zelf staat er veel spanning op de korst! En in de oceaankorst van de Indisch-Australische plaat (die onder Indonesië duikt) is de spanning zo hoog opgelopen, dat in de plaat zelf een bestaande zwaktezone het begaf met een enorme klap. Voor zover we het meten, is het wel de zwaarste aardbeving die ooit door zo´n ‘transforme’ (dus horizontale) beweging plaatsvond!
Ouderdom van de oceanische korst die onder Indonesië schuift.
Rood/orange = 0 tot 20 miljoen jaar oud (Ma), geel 20 tot 45 Ma, groen 45 tot 75 Ma, lichtblauw 75 tot 100 Ma en donkerblauw 100 tot 130 Ma.
Je kan zien dat de korst die onder Sumatra schuift jong (en dus relatief licht) is, en de korst onder Java al een stuk ouder (en dus zwaarder).
Afbeelding: NOAA
Dus, hoe zit het precies?
De oceaan- en continentkorst rond Sumatra staat onder hoge spanning, omdat relatief jonge oceanische korst onder Sumatra schuift. Jonge oceanische korst is niet zo zwaar en wil daarom niet zo makkelijk in de diepte verdwijnen als oudere oceanische korst (zoals die voor de kust van Java!). Deze rand met jongere oceanische korst is een restant uit het verleden, toen India en Australië los van elkaar bewogen – pas sinds zo´n 45 miljoen jaar vormen ze samen een grote plaat. Daar komt nog bij dat de oceanische korst van de Indisch-Australische plaat schuin onder Sumatra weggestopt wordt (bij Java zijn de platen meer frontaal in botsing). Daardoor hebben de twee platen een groot contactoppervlak, dat veel wrijving kent. Als je dat wil laten bewegen, is er dus veel spanning nodig voor dat lukt!
Bron: Kennislink
Na een beving van 4,3 op de schaal van Richter, hebben er in de omgeving van Phuket zeker 50 kleine aardschokken plaatsgevinden. Twaalf van de schokken hadden een kracht van M=2.0 of meer. Sommigen van de trillingen werden gevoeld door de mensen in Phuket. De autoriteiten waarschuwen, dat de aarde zeker nog een maand lang zal blijven rommelen. Door de twee grote aardbevingen van M=8.6 en M=8.2 nabij Sumatra op 11 april iz er beweging ontstaan op de Klong Marui breuklijn, waardoor de bevingen in Phuket ontstaan.
© onweer-online
Bron: Bangkok Post