Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 april 2012, 14:07 uur | Bericht #344023
Prachtig filmpje van zeestromingen

Het dagelijkse weer bestaat voor de meesten uit niet meer dan dat wat zich in hun eigen omgeving afspeelt. In de dagelijkse praktijk hebben we daar hier in de weerkamer steeds mee te maken. Zelfs in een klein land als Nederland moet je verwachtingen regionaliseren, omdat ze anders te algemeen worden. En dan nog krijgen we van mensen aan onze landsgrenzen meer dan eens te horen dat ze liever naar de ‘Duitser’ of de ‘Belg’ luisteren, omdat die beter op het weer in die uithoeken van ons land zitten dan de meteorologen hier. Aan de andere kant van de grens gaat het misschien wel precies hetzelfde.


Het begint met de zon die de aarde beschijnt. Op 1 jaar van het zonnevlekkenmaximum, volgend jaar, was die zon vanochtend overigens vrijwel vlekloos. Bron: Soho.

De blik vernauwen, daarom draait het als je weersverwachtingen maakt. Een klein stukje uit het grote systeem dat ‘weer’ heet lichten en dan hopen dat je het goed beschrijft en dat iedereen de boodschap ook oppikt op de manier zoals je die bedoeld hebt. Bekijk je het van wat meer afstand, dan zie je snel hoe moeilijk dat is. In het weer hangt alles met elkaar samen. Een goede verwachting voor Nederland kun je niet maken als je niet ook weet hoe het weer op andere plaatsen – en feitelijk moet je dan aan het hele Noordelijke Halfrond denken – eruit ziet.


De zon beschijnt de aarde, waardoor zowel in de atmosfeer als in de zeeen stromingen ontstaan.

Het begint bij de zon
Mensen die bij Meteo Consult deelnemen aan de cursus algemene meteorologie, die met enige regelmaat in Wageningen gegeven wordt, krijgen als eerste plaatje steevast een dia met het zonnestelsel te zien, waarin de aarde om de zon draait. Daar begint alles. Omdat de zon niet alle plekken op aarde even hard beschijnt, tussen de keerkringen staat hij delen van het jaar vrijwel loodrecht boven je, maar bij ons nooit, wordt het niet overal even warm.


Soms stroomt het water met een snelheid van ongeveer 6 kilometer per uur.

En dan begint het al. Warme lucht is lichter dan koude lucht en zal opstijgen. De koudere, zwaardere lucht heeft de neiging om de plaats van die stijgende, warme lucht in te nemen. Zo steekt op allerlei plaatsen op aarde en dan ook nog op vele hoogten in de atmosfeer de wind op die luchtmassa’s gaat verplaatsen. Hoewel al die winden er zo op het eerste erg chaotisch uitzien, zit er bij een nauwkeurigere beschouwing wel een patroon in. Koude lucht, afkomstig vanaf de polen, wordt via allerlei omwegen richting de evenaar gestuurd. En de warme lucht, afkomstig van de evenaar, gaat richting de polen. Zo vormen al die winden samen een soort warmtewisselaar die ervoor zorgt dat de gebieden rond de evenaar niet te warm en de gebieden rond de polen niet te koud worden. Daarmee heeft het weer op aarde een groter doel.

Weer komt voort uit chaos
Uit die chaos aan winden komt veel meer voort. Bij voorbeeld de verdeling tussen gebieden waar de zon schijnt en de plekken waar wolken de overhand hebben. Of groter: de plekken waar het droog is en de plaatsen waar neerslag valt. Verder kun je denken aan de verdeling van warmte en kou op aarde en ook de manier waarop die elkaar, bij voorbeeld op de gematigde breedten waar Nederland ook bij hoort, steeds weer afwisselen. Als je de manier waarop de chaos zich gedraagt, begrijpt en in kaart weet te brengen, kun je weersverwachtingen maken. En inmiddels is die wetenschap zo ver door ontwikkeld dat meteorologen dat heel aardig kunnen.


In het Noordpoolgebied zorgt de Warme Golfstroom ervoor dat het zeewater ten noorden van Scandinavie niet bevriest.

Zeestromingen
Nu is ‘het weer’ voor de meeste mensen zichtbaar. Dat er in de oceanen die ongeveer 70 procent van het aardoppervlak bedekken stromingen zitten, weten we wel, maar zien we eigenlijk niet. Afgezien van de dagelijkse eb- en vloedbeweging, de golven door de wind en vandaag in het gebied van de Indische Oceaan waar een zware aardbeving is geweest mogelijk ook een Tsunami, zien de meeste mensen die enorme watervlakten waaruit onze zeeën bestaan toch vooral als een redelijk statisch geheel. De werkelijkheid is een stuk ingewikkelder. Feitelijk bevindt zich in het water van de zeeën een net zo chaotisch stromingspatroon als in de atmosfeer.


De Agulhasstroom transporteert warm water van de Indische naar de Atlantische Oceaan bij Zuid-Afrika.

Filmpje van NASA (Het filmpje staat vermeld in het eerste bericht.)
De NASA heeft, aan de hand van berekeningen van een model en waarnemingen, een filmpje gemaakt waarin te zien is hoe het water in de zeeën op aarde in de periode van juni 2005 tot en met december 2007 bewoog. Het filmpje, in dit verhaal te zien, levert een fascinerend plaatje op van een aantal van de grote stromingen in de zeeën op aarde. Een paar belangrijke, zoals de Warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan (die warm water vanuit de Golf van Mexico naar het noorden transporteert) en de Kuroshiostroom in de Grote Oceaan, zijn duidelijk terug te zien. Het warme water verplaatst zich in die stromingen met ongeveer 6 kilometer per uur.


Draaikolkjes in zee zijn kleine eddies.

Een andere stroming is de Agulhasstroom die tussen het Afrikaanse continent en Madagaskar door gaat. De interactie van het land en de zeestroom daar zorgt ervoor dat het water op weg vanuit de Indische Oceaan naar de Atlantische Oceaan zich in draaikolken verzamelt, die langzaam langs de kust zuidwestwaarts schuiven. Zulke wervelingen worden eddies genoemd en komen niet alleen bij Afrika, maar op veel meer plaatsen in de oceanen en zeeën voor.


Hier een voorbeeld van een grote eddy in de Golf van Mexico.

Realistisch beeld
Het filmpje geeft volgens de NASA een behoorlijk realistisch beeld van wat er aan stromingen in de oceanen allemaal voorkomt. Alleen de grootste stromingen konden aan de hand van waarnemingen ook min of meer worden geverifieerd, bij de kleinere kon het model zijn gang gaan. Een gevolg hiervan is dat de eddies er veel regelmatiger uitzien dan dat ze in werkelijkheid zijn. Maar voor het algemene beeld maakt dat niet veel uit. Onderzoek als dit is erg belangrijk bij het leren begrijpen van de manier waarop warmte op aarde wordt uitgewisseld. En dat is weer van belang om een ingewikkeld proces als de opwarming van de aarde te beschrijven.

Bron: Meteo Consult

| Gewijzigd: 11 april 2012, 14:15 uur, door Bronk
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 193 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 193, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving over de eerste sneeuwval".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden