Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:19

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:18

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:16

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:15

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2025 07:42:15

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 april 2012, 14:50 uur | Bericht #343916
Convectieve organisatie op de mesoschaal

In de Verenigde staten is veel onderzoek gedaan naar het optreden van diverse soorten organisaties in convectie. Men spreekt van "modes in convective organisation" (Weisman, 1993). Na aanleiding van gevoeligheidsstudies met modelsimulaties komt Weisman tot de volgende modes.



Figuur 1 : Overzicht typen convectieve organisatie. Dikke en dunne pijlen zijn respectievelijk de systeemrelatieve wind op 2500 m en 10 m.

a Zwakke cellen
b Boog Echo cellen
c Splitsende cellen
Daarbinnen differentiëren cellen zich naar typen als single, multi - en supercellen (Verhoef,1996). In dit artikel zullen we ons beperken tot de boog Echo cellen.
De "keuze" (modes) van organisatie blijkt sterk af te hangen van
1 Verticale richting- en snelheidwindschering in de onderste 3 tot 5 kilometer
2 CAPE (voldoende potentieel voorhanden voor thermodynamische instabiliteit)

De boog-echo
Dit type organisatie ontstaat in een omgeving met CAPE-waarden van > 2000 J/Kg en een unidirectionele verticale windschering van > 20 m/s in de onderste 3 tot 5 kilometer (Weisman, 1993). De term bow refereert naar de boogvorm van de echo op het radarneerslagbeeld.




Figuur 2: Dwarsdoorsnede; ontstaan van RIJ (Rear Inflow Jet)
a)Een initiële updraft leunt naar rechts als gevolg van de aanwezige verticale windschering (Wolk/Systeem-relatief). De windschering genereert positieve horizontale vorticiteit.
b)Er valt neerslag uit de bui. Onderin ontstaat een luchtlaag die door de neerslag is afgekoeld (de zogenaamde "surface cold pool".Aan beide zijden ontstaan nieuwe bronnen van horizontale vorticiteit, dit als gevolg van de dichtheidsverschillen tussen de door de neerslag afgekoelde vochtige laag en de drogere omgevingslucht (solenoïdterm in
vorticiteitsproduktievergelijking; zie Holton, pg 91-93).
c) De horizontale vorticiteitsrollen, ten gevolge van de surface cold pool, laten de updraft nu iets naar links hellen. In de verticaal, tussen de beide vorticiteitsmaxima, ontwikkelt zich een RIJ
d)De RIJ versterkt zich verder totdat er een balans wordt bereikt tussen de door de scheringsen solenoïdterm geproduceerde vorticiteit. De RIJ bevindt zich op enige hoogte en komt vooraan, vlak voor de instroom, langs het windstotenfront, aan de grond.
Uitleg symbolen open witte pijl: updraftstroom:Dunne zwarte pijl:belangrijkste bronnen van
horizontale vorticiteit. Dikke onderbroken zwarte pijl: RIJ (Rear Inflow Jet)Grijs gearceerde
gebied onderin is de luchtlaag die door de neerslag is afgekoeld


Ten tijde van boog-echo organisatie krijgt een oorspronkelijk lineaire lijn aan echo's een uitstulping in de richting van de 700-850 hPa wind. De uitstulping is het gevolg van het ontstaan van een krachtige instroom van lucht vanaf de achterkant van de bui naar voren toe. Dit wordt de "Rear Inflow Jet" (RIJ) genoemd. De RIJ wordt opgewekt door een samenspel van vorticiteitscentra. Zowel de solenoïdale term (die werkt op het grensvlak tussen de omgevinglucht en de door de neerslag afgekoelde lucht) als de scheringsterm spelen hierin een belangrijke rol. Is de boog-echo eenmaal ontstaan dan krijgt de RIJ nog eens een extra versterking. Namelijk aan beide zijden van de boog-uitstulping ontstaat een cyclonale- en anti-cyclonale vortex. De Feitelijk zit de RIJ dus "ingeklemd" tussen beide vortices. Dit
genereert aan de binnenkant een versterking van de RIJ (kijk naar de rotatierichting) en aan de buitenkant juist een verzwakking. Op enige afstand achter het gustfront houdt de RIJ zich op enige hoogteop. Aan de voorkant van de boog komt de RIJ aan de grond en genereert daar een versnellend en bijzonder krachtig windstotenfront.

Van symmetrie naar anti-symmetrie
De symmetrie in de boog-echo structuur weet zich op een typische tijdschaal van enkele uren te handhaven. Na verloop van tijd begint de corioliskracht vat te krijgen op deze mesoschaalorganisatie. We zien de anticyclonale vortex in sterkte afnemen terwijl de cyclonale vortex de boog-structuur gaat deformeren (zie figuur 4).



Figuur 3: Vier stadia in de evolutie van een ideale boog –echo
a: vanuit een cel vindt radieël uitstroom van lucht plaats.
b: Als de cel naar rechts beweegt dan zal de uitstroom in het midden van de cel iets sneller naarvoren bewegen. Denk aan optelsom radiële wind met translatie-snelheid. In dit stadium is overigens de RIJ al tot ontwikkeling die het midden van de cel ook al een stuk naar voren duwt. Het netto- effect is dat de beide randen van de cel "achterblijven". Feitelijk ontstaan hier door horizontale windschering twee vortexen.
c: is de boog helemaal symmetrisch. Op de punt van de boog komen de zwaarste windstoten (DB = downburst) voor; feitelijk de RIJ die aan de grond komt. Aan beide zijden hebben zich een anti-cyclonale en cyclonale vortex gevormd.
d en e:;Onder invloed van de corioliskracht, verdwijnt de anticyclonale vortex en wordt de structuur antisymmetrisch. Er verschijnt een Comma-echo. 
Bij afbeelding C is bij A en C de mogenlijkheid aanwezig voor het ontstaan van een tornado, bij C is deze het grootst.




Figuur 4: Een schematische representatie van een ideaal 2-D koppel van vortices. Let op de versterking van de stroming tussen beide vortices(optelsom van de cyclonale en anticyclonale circulatie; versterking in het midden en verzwakken aan de buitenkant). 

Bron: Rob Groenland i.s.m KNMI.


3 afbeeldingen met hoe het groei proces van de bow-echo verloopt inclusief korte samenvatting
Door inwerking van hoogtewinden op de achterkant van de buienlijn (Rear Inflow Jet) kan deze bol gaan staan tegen de trekrichting in. Dit geeft op radarbeelden een boogvormige echo. Bij een bow-echo is het erg belangrijk om met name de Noordelijke helft van de formatie in de gaten te houden. Goed ontwikkelde bow-echo-formaties zijn ruwweg om en nabij 100 kilometer groot en kunnen één of meerdere supercellen bevatten. Bow-echo's  kunnen zeer zwaar weer veroorzaken zoals zware regen, hagel, onweer, windstoten/downbursts en soms tornado's.
 







Een bow-echo met 3D animatie afbeelding er bij



Op het filmpje is te zien hoe een bow-echo op de radar vanuit het Noord-Westen naar het Zuid-Oosten trekt met kort er achter een 2e bow-echo in de outflow van de eerste bow-echo die groter wordt dan de eeste bow-echo












| Gewijzigd: 10 april 2012, 14:56 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.575 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 53 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 53, lezen 1 mensen het topic "Winter discussietopic 2020-2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden