De koude lucht die zaterdag ons land is binnengestroomd, is nu ook in de Alpen gearriveerd. Er valt daar zo aan het begin van deze Pasen veel sneeuw. Dat op weg naar een zeer koude nacht. Ook in eigen land heeft het op diverse plaatsen gesneeuwd. Waar het hoogtepunt van het skiseizoen duidelijk in de winter valt, is er zeker in de hoger gelegen skigebieden in de Alpen op veel plaatsen traditioneel tot diep in de lente goed te skiën. Het mooiste is natuurlijk als dat kan op vers gevallen sneeuw.
Zware sneeuwval bij -5 graden zaterdagochtend in het Kleinwalsertal - Oberstdorf in Duitsland, nabij de grens met Oostenrijk. Foto: twitter.com/hansterbraak
Laatskiërs die de komende week in de Alpen zijn, vallen met de neus in de verse sneeuwboter. Een koufront dat in de nacht naar zaterdag toe over Nederland trok, is inmiddels de Alpen grotendeels gepasseerd. Het weersysteem heeft behoorlijk wat sneeuw afgeleverd, met name in delen van Slovenië, Oostenrijk, het zuidoosten van Duitsland en het oosten van Zwitserland is flink wat neerslag gevallen. In Oostenrijk, het grensgebied met Duitsland in het noordwesten van Slovenië zijn er plekken waar in 12 uur tijd ruim 30 centimeter bij is gekomen hogerop in de bergen. En kijken we over een periode van 24 uur dan heeft Slovenië plaatselijk zelfs een halve meter ontvangen.
Extra sneeuw door stau
Inmiddels is het koufront zelf dus gepasseerd, maar de verse sneeuwval houdt zeker aan de noordzijde van het Alpenmassief vandaag nog wel even aan. Met een noordelijke tot noordwestelijke bovenluchtstroming is daar namelijk sprake van forse stau. Ondanks dat de ‘oorspronkelijke’ sneeuwstoring behorende bij het koufront al voorbij is, levert dit daar ook deze zondag overdag nog flink wat neerslag op. Dat is ook goed te zien op het neerslagsoortenradarbeeld van Duitsland uit de premiumversie van WeatherPro hiernaast. De rode kleur geeft daarbij aan dat de neerslag in de vorm van sneeuw valt, dat geldt vrijwel overal tot in het laagland. De sneeuwtotalen komen daardoor ook aan de noordflanken van de Alpen in diverse regio’s op (ruim) een halve meter uit.
De sneeuwval (rood) tegen de noordflanken van de Alpen is ook goed te zien op dit neerslagsoortenradarbeeld van WeatherPro Premium.
In aan de zuidflanken van de Alpen schijnt de zon alweer en Tweede Paasdag en dinsdag is het ook langs de noordzijde van het bergmassief vrijwel overal droog en dus prima skiweer. Halverwege komende week volgt vanuit het westen opnieuw flink wat neerslag. De grens tussen sneeuw en regen komt daarbij wel lange tijd rond 1500 meter te liggen.
Zeer strenge vorst
Overigens gaat het met de vers gevallen sneeuw en op veel plekken heldere omstandigheden vannacht flink vriezen in de Alpen. In hooggelegen dalen op 1500 meter bijvoorbeeld kan het kwik lokaal dichtbij -20 graden komen.
Komende nacht naar maandag toe is het op veel plaatsen in de Alpen helder. Boven het verse sneeuwdek gaat het flink vriezen met in hogergelegen dalen lokaal temperaturen tot bij -20. In Nederland was de voorbijde nacht naar zondag toe koud met vrijwel overal lichte vorst. Op de Veluwe noteerde Deelen zelfs -4,4 graden. Regionaal vielen winterse buien met sneeuw.
Sneeuw in Nederland
Ook in Nederland is in de koude lucht hier en daar sneeuw gevallen. Zaterdag overdag al een paar natte sneeuwvlokken. In de nacht naar zondag toe viel vooral in het oosten en noorden van het land verspreid sneeuw bij temperaturen onder nul. Vooral op auto's en gras werd het op diverse plaatsen een beetje wit. De wegdektemperaturen bleven daarbij ruim boven nul, dus gladheid leverde dit niet op.
Een mix van hagel en sneeuw op een auto zondagochtend vroeg bij Roodeschool, Groningen. Foto: Jannes Wiersema.
Neerslagsoortenradarbeeld van 5 uur afgelopen zondagnacht. Rood is sneeuw. Wit staat voor een mengeling van regen en sneeuw en blauw voor regen.
Bron: Meteo Consult
| Gewijzigd: 8 april 2012, 13:37 uur, door Sanwa