Ons netwerk is niet alleen goed om iedereen van mobiele communicatie te voorzien. Nee, de andere functie komt uit een heel andere hoek. De straalverbindingen die onze antennes met elkaar leggen blijken namelijk heel erg geschikt te zijn om regenintensiteit te meten! Daarom leveren wij sinds 2010 als proef regendata aan het KNMI en de Universiteit van Wageningen. Hoe werkt dit dan precies? Al onze antennes in Nederland zijn met elkaar verbonden door een straalverbinding via schotels. Zodra het regent wordt het de schotels moeilijker gemaakt met elkaar te communiceren. Tussen de twee schotels ontstaat er namelijk een onduidelijk beeld omdat de regen de communicatie verstoord. Hoe harder het regent, hoe moeilijker dit communiceren wordt. Dit kunnen wij met ons netwerk meten en deze meetgegevens sturen wij weer door naar het KNMI zodat zij kunnen zien hoe intens de regen was.
Ralph van T-Mobile is werkzaam als Senior Radio Network Strategist en houdt zich bezig met dit project. “We zijn inmiddels bijna twee jaar bezig met dit project. Het leuke is dat naast een universiteit in Israel, niemand hier nog onderzoek naar doet. Dat maakt het project uniek.” Klinkt allemaal interessant, maar wat kunnen we nu precies met deze informatie? Omdat onze masten natuurlijk niet kunnen voorspellen geven we (bijna)real-time data in plaats van voorspellende data. Hierdoor kan het KNMI dus bijvoorbeeld zien of er ergens gevaarlijk veel regen valt. Ralph: ‘Omdat we een heel groot netwerk hebben kunnen we gedetailleerde informatie over ons hele land verzamelen. Hierdoor kunnen we snel zien of er ergens teveel regen valt in de sloten en rivieren in Nederland. Zo kunnen we dus bijvoorbeeld op tijd actie ondernemen en grote schade tijdens een overstroming voorkomen.” Een andere toepassingen zou kunnen zijn om tijdens een zware regenval op een bepaald stuk snelweg de maximum snelheid tijdelijk te verlagen.
Nederland is een waterland en hoe meer informatie we over het water hebben hoe beter wij ons land kunnen beschermen. Maar in andere landen, vooral ontwikkelingslanden, komt deze techniek nog veel beter van pas. “In ontwikkelingslanden beschikken ze vaak niet of nauwelijks over neerslaginformatie. Er is hier wel een mobiel telefonienetwerk en op deze manier kunnen we er snel bij zijn als het daar een keer fout gaat met het water”, legt Ralph uit.
De komende maanden zullen het KNMI en de Universiteit van Wageningen verder gaan met het uitwerken van dit project en hopelijk kan dit principe in de toekomst toegepast worden! Wat vind jij van dit project?
Bron: T-Mobile
| Gewijzigd: 7 april 2012, 23:08 uur, door MarkNL