In het verhaal van gisteren schreven we al uitgebreid over het hogedrukgebied dat vorig jaar tijdens de paasdagen het weer bij ons in z’n greep had. Er werd toen onder zomerse omstandigheden naar paaseieren gezocht, lokaal was het 27 graden. Een ei van chocolade hield het niet lang vol buiten. Dit jaar is dat wel anders. Het weer wordt de komende paasdagen door lagedrukgebieden bepaald en met bovendien een noordelijke aanvoer, is het ook koud. Arctische lucht stroomt namelijk vanuit de poolstreek ons land binnen.
Met een noordelijke wind stroomde vandaag koude, van origine Arctische lucht het land binnen. Tegelijkertijd vielen enkele buien.
Een hogedrukgebied ligt ook dit jaar wel heel dichtbij, zowel in de bovenlucht als vlakbij het aardoppervlak ligt de kern boven de Atlantische Oceaan, maar deze positie is voor het weer in Nederland in deze tijd van het jaar niet heel gunstig. Rondom een hogedrukgebied waait de wind met de klok mee en in zo’n geval stroomt dan koude lucht vanuit de poolstreek, via de Noordzee, onze kant op. Op 5 kilometer hoogte in de atmosfeer, het 500 hPa vlak, is die lucht ongeveer -25 graden boven de Noordzee en op anderhalve kilometer hoogte, het 850 hPa vlak, -10 graden.
In het noorden van het land was het 't koudst met daar in de middag nog maar een graad of 5 en daar vielen dan ook enkele natte sneeuwbuien.
Sneeuwbui
In de poolstreek, maar ook het gebied van de Noordelijke IJszee, Groenland en het noorden van Scandinavië is die lucht nog veel kouder, maar omdat de lucht, voordat deze bij ons aankomt, over het relatief warme zeewater van de Noordzee stroomt, warmt hij iets op en komt vervolgens in een ietwat mildere vorm bij ons aan. Het werd vandaag dan ook niet warmer dan een graad of 6 langs de noordkust. Afgelopen nacht koelde het daar nog af tot dichtbij het vriespunt, waarna de temperatuur door de dagelijkse gang in de loop van de dag opliep tot die 6 graden. Een groot deel van de dag was het er dus kouder; rond de middag nog maar een graad of 5. Tegelijkertijd werden vandaag met die noordelijke stroming buien aangevoerd en in die koude lucht vielen enkele daarvan vanochtend in de vorm van natte sneeuw. Dit gebeurde voornamelijk in het Waddengebied en de meest noordelijke delen van Groningen.
De natte sneeuw bleef niet liggen.
Opwarming boven land
Boven het vasteland warmt de lucht nog iets sneller op dan boven het zeewater en hoe verder de lucht dus landinwaarts stroomt, hoe warmer hij wordt. Ten opzichte van het zuiden scheelde dat vandaag al zo’n 3 graden; in bijvoorbeeld Limburg werd het vanmiddag 9 graden. De buien die in het midden en zuiden van het land vielen, kwamen dan ook veelal omlaag in de vorm van regen. Toch hadden ook die buien soms een wat winters karakter.
Op andere plaatsen in het land kwam er ook hagel bij de buien voor.
Hagel
Met in de bovenlucht namelijk nog wel erg lage temperaturen, veelal nog iets onder nul, werd de lucht erg onstabiel. Warme bellen met lucht stijgen dan op en mits er voldoende vocht aanwezig is, vormt zich op gegeven moment een stapelwolk, uiteindelijk zelfs een bui. Een gegeven is dat hoe verder zo’n bui in de hoogte kan uitgroeien en hoe meer hij dus in de koudere lucht terecht komt, hoe heftiger hij wordt. Soms komt er dan ook hagel voor, zoals vandaag inderdaad plaatselijk in de hoek van Limburg.
Tussendoor scheen ook af en toe de zon, maar het was wel fris met lage temperaturen en een koude noordenwind.
Rug van hoge luchtdruk
Op eerste paasdag krijgt het eerder genoemde hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan toch weer iets meer impact boven onze omgeving, want er bouwt een rug op en deze komt grotendeels tot boven ons land te liggen. We zitten dan nog wel in de koude lucht, maar de wind draait op nadering van die rug in de loop van de dag naar het zuidwesten, waarmee mildere lucht voorzichtig weer onze kant op stroomt. Vanaf maandag gaat het kwik dan ook weer heel langzaam iets omhoog.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:38 uur, door Joyce.s