Het US Climate Prediction Centre (CPC) meldt, dat de kans op de terugkeer van El Niño condities na de zomer (op het noordelijk halfrond) is vergroot. Hierdoor kunnen er ongunstige weersomstandigheden ontstaan, die de oogst van belangrijke gewassen zoals katoen, maïs en sojabonen mogelijk kunnen verstoren. De terugkomst in de herfst van de tegenhanger van de meer beruchte La Niña kan een de hoeveelheid neerslag vergroten. La Niña wordt verantwoordelijk gehouden voor de extreme droogte in het zuiden van de USA. El Niño heeft in het verleden gezorgd voor extreme droogte in Zuidoost Azië en voor overstromingen in Zuid Amerika en Australië. La Niña is een abnormale afkoeling van het zeewater in de equatoriale deel van de Stille Oceaan, welke jaren kan aanhouden. La Niña kan voor onrust en chaos zorgen in de weersystemen in Azië en de Amerika's. El Niño is een abnormale opwarming van dezelfde wateren. Ook dit heeft zijn effect op het weer.
In de maandelijke klimatologische verwachting zegt het CPC, dat er nog steeds een aanzienlijke onzekerheid is over de gebeurtenissen in de rest van het jaar. Maar neutrale condities of de terugkeer van El Niño zijn aannemelijker dan een La Niña. Tot grote opluchting van de boeren in de USA is La Niña sinds februari aan het afzwakken en zal in de zomer totaal verdwenen zijn. Tijdens het verminderen van de La Niña condities tussen nu en juni bestaat er nog steeds een kans op boven gemiddeld temperaturen in het midden en zuiden van de USA en temperaturen onder het gemiddelde in het noordwesten van de USA.
"Elke ongewone hoeveelheid vocht (neerslag) kan zijn effect hebben op de oogst." zegt Sterling Smth, analyst bij Country Hedging Inc in Minnesota. Maar het is volgens hem te vroeg om onrust bij de boeren te veroorzaken, voor wie het zaaiseizoen net is begonnen. Door de moderne technologieën kunnen boeren nu binnen dagen de oogst binnen halen, Dit in tegenstelling tot het verleden, waar het binnen halen van de oogst soms weken duurde. Een terugkeer van El Niño zou zijn grootste effect hebben op de maïsteelt. De boeren gaan een recordhoeveelheid maïs planten om te kunnen voldoen aan de grote vraag. Momenteel is het aanbod zo laag, dat de prijzen historisch hoog zijn.
© onweer-online
Bron: Reuters | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:38 uur, door Joyce.s