Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 april 2012, 13:13 uur | Bericht #343661
Brokkelt de majestueuze Matterhorn af?

Om te begrijpen hoe de klimaatveranderingen invloed hebben op één van 's-werelds meest beroemde bergen gebruikt Dr Stephan Gruber, van de universiteit van Zurich een culinaire metafoor.

"Neem een grote rauwe biefstuk voor ogen wat in een oven ligt. Doe hier een klont bevroren boter op en doe de oven aan. Er gebeuren dan twee dingen: Ten eerste de buitenkant begint relatief snel te bakken. Het binnenste blijft langer "rauw". Ten tweede begint de boter te smelten en sijpelt in de biefstuk. Stel je nu voor, dat de biefstuk de machtige Matterhorn is."



De klimaatveranderingen werken op drie manieren:
  1. Als de wereld warmer wordt - de oven wordt warmer - warmt ook de buitenkant van de Matterhorn op (de buitenkant van de biefstuk is aan het braden Dan breekt vanzelf langzaam het ijs en het permafrost wat de rotsen aan de oppervlakte van de berg bij elkaar houdt af. Er vinden meer rotslawines plaats dan in het verleden. In 2003 nog stranden 50 klimmers door een enorme rotslawine.
  2. De boter begint te smelten. De boter is eigenlijk te vergelijken met het ijs en permafrost wat de hele berg bedekt. Als dit smelt, sijpelt het in het ijs, wat normaliter niet door de zon verwarmt wordt en begint de berg van binnenuit op te warmen. De gesmolten boter bakt de biefstuk vanuit het midden. 
  3. Tenslotte bereikt de warmte van de oven het midden van de biefstuk. Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat de binnenkant van de berg opgewarmd wordt. Uiteindelijk wordt langzaam maar zeker de structuur van de berg aangetast, zowel van de binnenzijde als de buitenzijde. 

Voordat er gedacht wordt, dat dit in hoge dunbevolkte gebieden ligt en dat de gevolgen niet zo dramatisch zullen zijn. Bedenk dat dit: De bergen waarop het bovenstaande gebeurt zijn gelokaliseerd in gebieden - met name in zuid Azië - waar miljoenen mensen wonen. Gruber heeft in zijn onderzoek (http://www.geo.uzh.ch/~stgruber/pubs/Hasler_2012-JGR.pdf) aangetoond hoe deze invloed van de klimaatveranderingen in elkaar steekt. Hij toont aan, dat een toename in temperatuur de structuur van bergen zoals de Matterhorn aantast. "We kunnen niet snel de topografie veranderen. We kunnen niet snel de geologische structuur veranderen. Maar met de globale opwarming kan het ijs, wat de bergen bij elkaar houdt, wel snel veranderen." zegt Gruber.

© onweer-online
Bron: ABC
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1031 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1031, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden