Om te begrijpen hoe de klimaatveranderingen invloed hebben op één van 's-werelds meest beroemde bergen gebruikt Dr Stephan Gruber, van de universiteit van Zurich een culinaire metafoor.
"Neem een grote rauwe biefstuk voor ogen wat in een oven ligt. Doe hier een klont bevroren boter op en doe de oven aan. Er gebeuren dan twee dingen: Ten eerste de buitenkant begint relatief snel te bakken. Het binnenste blijft langer "rauw". Ten tweede begint de boter te smelten en sijpelt in de biefstuk. Stel je nu voor, dat de biefstuk de machtige Matterhorn is."
De klimaatveranderingen werken op drie manieren:
- Als de wereld warmer wordt - de oven wordt warmer - warmt ook de buitenkant van de Matterhorn op (de buitenkant van de biefstuk is aan het braden Dan breekt vanzelf langzaam het ijs en het permafrost wat de rotsen aan de oppervlakte van de berg bij elkaar houdt af. Er vinden meer rotslawines plaats dan in het verleden. In 2003 nog stranden 50 klimmers door een enorme rotslawine.
- De boter begint te smelten. De boter is eigenlijk te vergelijken met het ijs en permafrost wat de hele berg bedekt. Als dit smelt, sijpelt het in het ijs, wat normaliter niet door de zon verwarmt wordt en begint de berg van binnenuit op te warmen. De gesmolten boter bakt de biefstuk vanuit het midden.
- Tenslotte bereikt de warmte van de oven het midden van de biefstuk. Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat de binnenkant van de berg opgewarmd wordt. Uiteindelijk wordt langzaam maar zeker de structuur van de berg aangetast, zowel van de binnenzijde als de buitenzijde.
Voordat er gedacht wordt, dat dit in hoge dunbevolkte gebieden ligt en dat de gevolgen niet zo dramatisch zullen zijn. Bedenk dat dit: De bergen waarop het bovenstaande gebeurt zijn gelokaliseerd in gebieden - met name in zuid Azië - waar miljoenen mensen wonen. Gruber heeft in zijn onderzoek (http://www.geo.uzh.ch/~stgruber/pubs/Hasler_2012-JGR.pdf) aangetoond hoe deze invloed van de klimaatveranderingen in elkaar steekt. Hij toont aan, dat een toename in temperatuur de structuur van bergen zoals de Matterhorn aantast. "We kunnen niet snel de topografie veranderen. We kunnen niet snel de geologische structuur veranderen. Maar met de globale opwarming kan het ijs, wat de bergen bij elkaar houdt, wel snel veranderen." zegt Gruber.
© onweer-online
Bron: ABC