Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 april 2012, 11:23 uur | Bericht #344953
Betere waarschuwingssystemen binnen bereik, zeggen wetenschappers

Meer accurate vroegtijdige waarschuwingssystemen voor gevaarlijke tsunami's en zware aardbevingen komen binnen het bereik van miljoenen mensen, die in de kwetsbare gebieden liggen in het westen van de USA. Dit werd bekend gemaakt tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de 
Seismological Society of America. De instrumenten, die nodig zijn voor een beter alarmeringssysteem, zijn al geïnstalleerd. Het verbeteren van waarschuwingssystemen vraagt enkel om het toevoegen van informatie van de GPS monitoren aan de informatie van de enorme netwerken van seismometers in het westen van de USA. De seismometers zijn momenteel de enige bron waaruit geput kan worden voor het opstelling van een waarschuwing. "We zijn afhankelijk van het seismische netwerk voor het opstellen van een vroege waarschuwing. Maar deze hebben hun beperkingen, zeker bij grote aardbevingen," zegt Yehuda Bock, een onderzoeks geodesist en senior docent bij Scripps Institution of Oceanography in La Jolla, Calif. 

Fuseren van de data
Seismometers dichtbij een beving detecteren de vrijgekomen energie en transporteren deze informatie naar verderop gelegen plekken. Hierdoor kan er een waarschuwing afgegeven worden voordat een stad op zijn grondvesten begint te schudden. Echter de seismometers zijn niet zo accuraat meer bij het meten van bevingen met een kracht van 7.0 of hoger op de schaal van Richter. Hier komt de GPS om de hoek kijken. Ondanks dat het iets langer duurt, voordat de eerste meting gedaan wordt, is GPS wel goed in het meten van de zwaarte van een beving, omdat het letterlijk meet hoeveel de grond beweegt. "We spreken hier over real-time accuratie in centimeters", zegt Richard Allen, directeur van 
Berkeley Seismological Laboratory. Toen de aardbeving in maart 2011 Japan trof langs een subductie zone konden de autoriteiten binnen 120 seconden melden, dat het ging om een M=8 aardbeving. "Een M=8 beving is een erg zware beving, maar het is niet gebruikelijk, dat het zo'n grote tsunami veroorzaakt, zoals het in Japan heeft gedaan," zegt Walter Szeliga, geodesist en onderzoeksprofessor aan de universiteit van Central Washington. De gecombineerde seimische en GPS data zouden het sneller duidelijk hebben gemaakt, dat het om een M=9 aardbeving ging. Het gaat dan om een beving, die 30x krachtiger is dan een M=8. In de nasleep van de ramp in maart 2011 in Japan is de discussie opgelaaid, hoe de waarschuwingen in de USA verbeterd kunnen worden. Want de USA ligt langs een breuklijn - de Cascadia subductie zone -, die de meest krachtige bevingen ter wereld kan voortbrengen. 



Tweeledige dreigingen
De seimologische situatie voor de USA ligt iets anders dan die voor Japan. In Japan zijn ze het meest bezorgd over de zeebevingen. In de USA komt de dreiging niet alleen van zeebevingen van de Cascadia breuklijn, maar ook van de aardbevingen "aan land". Dit zijn de zogenaamde strike-slip bevingen, die geproduceerd worden door de San Andreas breuklijn. Er zijn dus betere waarschuwingssystemen nodig, omdat er steden bovenop de breuklijnen liggen. Momenteel wordt er al gebruik gemaakt van een vroeg signalerings systeem (combinatie tussen seimische en GPS data). Echter is dit systeem al in gebruik door 50 wetenschappers en een handje vol publieke en private instellingen. Het systeem heeft meer instrumenten nodig om voor het grote publiek toegankelijk te worden.  Het doel is om de financiering rond te krijgen in 2015. 

© onweer-online
Bron: LS
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 347 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 347, lezen 6 mensen het topic "Winter discussietopic 2017/2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden