Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 april 2012, 14:24 uur | Bericht #343474
Kernreacties tijdens onweer?

Langzaam maar zeker komt het onweersseizoen dichterbij. De piek in onweer ligt doorgaans in juli en augustus, maar heel soms komt het ook in april al tot felle zomers aandoende onweersbuien. Over bliksem en donder is inmiddels veel bekend. Maar er zijn ook nog onopgeloste raadsels. Bijvoorbeeld wat er nou precies gebeurt in de bliksemschicht. Vinden daar mogelijk zelfs een soort van kernreacties plaats? Dat klinkt haast gevaarlijk en zorgwekkend.



Neutronen
In de tachtiger jaren werd in Rusland al ontdekt, dat neutronendetectoren veel actiever worden tijdens een onweersbui. Neutronen zijn instabiele deeltjes die in ieder geval vrijkomen bij kernreacties. In de wetenschap wordt inmiddels al enkele decennia nagedacht en gediscussieerd over de neutronenstroom tijdens onweer. Een theorie zou kunnen zijn, dat het zeer sterke elektromagnetische veld van een bliksem een rol speelt. In een bliksem kan de stroomsterkte oplopen tot tientallen miljoenen ampères. Hierdoor zouden weer andere deeltjes, zogeheten muonen, misschien kunnen afbuigen. Muonen zijn instabiele en iets zwaardere ‘neefjes’ van elektronen, die vervolgens kunnen uiteenvallen in de gemeten neutronen.

Maar een andere theorie gaat dus wel degelijk uit van een kernreactie die plaatsvindt in de bliksemschicht. Dit brengt ons bij de geschiedenis van de kernfusiereactor. In de eerste ontwerpen maakte men gebruik van extreem hoge spanning, om zo deuteriumkernen op elkaar te schieten. Bij dat proces komen neutronen vrij. Voor de duidelijkheid, een deuteriumkern is als het ware een zwaar soort waterstof, met naast het proton ook een neutron in de kern. In de zeer hoge spanning in een bliksem zouden elektronen zeer sterk kunnen worden versneld. Immers, in een bliksem loopt de temperatuur kortstondig op tot miljoenen graden en dat betekent een zeer hoge snelheid van onder meer de aanwezige elektronen. Bij deze hoge snelheden komt gammastraling vrij. Als deze straling atoomkernen treft, zouden neutronen kunnen worden vrij gemaakt.



Experimenten
Recent hebben Russische wetenschappers nieuwe complexe metingen uitgevoerd tijdens onweersbuien om dit merkwaardige verschijnsel nader te onderzoeken. Uit de experimenten blijkt in ieder geval, dat de eerste theorie, met de vrijkomende muonen, niet kan kloppen. Bovendien blijkt uit de experimenten, dat er veel meer neutronen worden geproduceerd dan eerder voor mogelijk werd gehouden. Al met al zijn de raadselen rondom de bliksems nog niet opgelost. Maar is er dus veel voor te zeggen, dat er tijdens onweer een kernreactie plaats vindt. En dat maakt, dat we wellicht weer met andere ogen naar dit fascinerende weerverschijnsel kijken. Het complete onderzoek wordt beschreven door A.W. Gurewich et al., in Physical Review Letters, 2012. Dit artikel is gebaseerd op het stukje op: http://www.visionair.nl/wetenschap/onverklaarbare-bliksemneutronen-waargenomen/

Onweer
Of het binnenkort ook al gaat onweren valt nog te bezien. Voorlopig is het vooral fris zonder dreiging van onweersbuien. Volgende week wordt het een stuk wisselvalliger. Lagedrukgebieden maken dan de dienst uit. Wellicht dat er dan wel een keer een onweersbui bij zit. Voor de natuur en voor de land- en tuinbouw is de verwachtte omslag overigens buitengewoon gunstig. Zeker ook vanwege de aanwijzingen die er zijn, dat het weer in de 2e helft van april wederom onder de invloedssfeer komt van hogedrukgebieden.

Bron: meteoconsult | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:13 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 821 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 821, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden