Verleden week kregen we een voorproefje van de zomer waarbij we konden genieten van temperaturen rond 20 graden en van zonovergoten dagen. De komende dagen lijkt dit juist het tegenovergestelde te gaan worden en mogen we ons op een koude week voorbereiden. Al een paar dagen komen diverse weermodellen met winterse scenario's op de proppen. Een hoog drukgebied met kern ten noordwesten van Schotland en een laagdrukgebied met kern boven midden Europa zorgen voor aanvoer van koude lucht uit het noorden.
Morgen maandag lijkt alles nog te gaan meevallen met enkel voor het noorden van Nederland wat regen en tempraturen die nog 10°C a 12°C graden halen. Vanaf dinsdag vergroten overal de neerslagkansen en wordt het kouder met maxima die amper 6 graden halen. Ook de temperaturen op hoogte zakken. Vooral de nacht naar woensdag kan de neerslag onder de vorm van sneeuw vallen. Dit is te zien in onderstaande animatie. Groen en blauw staan voor regen en roze staat voor sneeuw of winterse neerslag. Dit is op basis van GFS die de meeste neerslag berekend voor Belgie. UKMO laat de neerslag over Belgie en Nederland trekken. Ook te zien hieronder.
De temperaturen op 1.5 km (850hpa) hoogte liggen de komende dagen tussen -3°C en -9°C graden. Op 5 km (500hpa) hoogte ligt de temperatuur rond -30 graden. Beide temperaturen zijn kantje boortje koud genoeg om voor (natte)sneeuw te gaan zorgen. Zoals al een paar keer gebleken is in het verleden kan het dus sneeuwen bij positieve temperaturen op 2 meter hoogte. Bij grote hoeveelheden neerslag (intensiverende neerslag) wordt de koude uit de bovenste luchtlagen als het ware mee naar beneden getrokken waardoor de temperatuur ook benenden snel zakt. Dindag en woensdag worden dus dagen om in de gaten te houden en vooral om te nowcasten. Ook "lantarenpaalstaren" kan dus volgende week weer aan de orde zijn.
Ook naar het eind van de week zit er nog niet echt verbetering in. De temperaturen blijven rond 10-11 graden schommelen met elke dag neerslagkansen. Tijdens de nachten blijft ook de kans op nachtvorst reëel. Het Paasweekend lijkt wisselvallig te verlopen. Dit is echter lange termijn en kan uiteraard nog veranderen. We houden het voor u in de gaten .
© onweer-online | Gewijzigd: 1 april 2012, 15:12 uur, door Bart Standaert
GFS
ECMWF
| Gewijzigd: 1 april 2012, 20:38 uur, door Bart Standaert
| Gewijzigd: 2 april 2012, 18:35 uur, door Bart Standaert