Ruimtevaartuigen kunnen op een dag navigeren door het heelal op basis van signalen van uitgedoofde sterren. Dat zeggen Duitse wetenschappers, die aan de techniek werken.
Bepaalde soorten uitgedoofde sterren roteren snel en ze stoten pulsars uit in het heelal, een vorm van magnetische straling. Dat gebeurt zo regelmatig dat het de precisie van een atoomklok benadert.
Als een ruimtevaartuig x-stralen op zo'n pulsars afvuurt, zou op basis van de terugkaatsing ervan de positie in het heelal kunnen worden bepaald tot op 5 kilometer nauwkeurig. Dat is veel nauwkeuriger dan tot nu mogelijk is.
"Het principe is zo eenvoudig dat het zeker toegepast kan worden", zegt Werner Becker van het Max Planck-instituut aan de Britse zender BBC. "De pulsars zijn overal in het universum en hun stralen zijn zo voorspelbaar dat het erg bruikbaar lijkt."
De techniek is volgens de Duitse wetenschappers gelijkaardig aan de gps-systemen die op aarde worden gebruikt. Dode sterren kunnen dus in de ruimte als gps dienen. Een van de uitdagingen wordt om het systeem compact te maken, dat het makkelijk op ruimtetuigen geïnstalleerd kan worden. Volgens de onderzoekers zou dat binnen 20 jaar het geval kunnen zijn.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:03 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0