Brussel doet op zaterdag 31 maart tussen 20.30 en 21.30 uur opnieuw het licht van verschillende Brusselse gebouwen uit voor Earth Hour. Dat is een initiatief van WWF in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Onder meer de Reyerstoren, de basiliek van Koekelberg en zes metrostations doven die nacht de lichten, meldt Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, Brigitte Grouwels. De MIVB dimt de verlichting in zes metrostations: Erasmus, Eddy Merckx, Pétillon, Hankar, Delta en Demey. De buitenverlichting van de basiliek van Koekelberg, de Koninklijke Sint-Mariakerk in Schaarbeek, het Kaaitheater, de Reyerstoren en diverse kanaalbruggen (Sainctelette, Klein Kasteeltje en Vlaamse Poort) gaat zaterdag heel de nacht uit. Ook de Haven van Brussel neemt deel aan Earth Hour en doet het licht uit in zijn hoofdzetel op het Redersplein en aan de mobiele Budabrug.
Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:36 uur, door Onweer-Online.nl
Groene groepen over de gehele wereld richten zich op de sociale netwerken voor hun campagne om Earth Hour op zaterdag te promoten. Maar hier hebben we te maken met een stuk ironie. Met iedere email, tweet, klik op youtube en/of "like" op facebook stoken de milieuactivisten eigenlijk het probleem op wat ze zo fanatiek proberen te bestrijden. Iedere keer als we het world wide web gebruiken wordt er CO2 uitgestoken via de fossiele brandstoffen, die nodig zijn om de computers, de servers en de databanken van stroom te voorzien.
In 130 landen over de gehele wereld worden mensen aangespoord om om 20.30h lokale tijd de lichten een uur te doven om de zorg over het klimaat uit te dragen. ADEME heeft vorig jaar berekend, dat de emails, die een gemiddelde kantoormedewerker verstuurd een uitstoot van 13,6 ton CO2 veroorzaakt of het equivalent per jaar. Dit getal is gebaseerd op een Frans bedrijf met 100 werknemener, die 220 dagen per jaar wereken en ieder 58 emails per dag ontvangen en 33 emails per dag verzenden. De emails hebben een gemiddelde grootte van 1Mb. Ter vergelijking: 13,6 ton is meer dan 2x de jaarlijkste CO2 emissie per capita in Frankrijk en bija twee derde van de gemiddelde jaarlijkse uitstoot per capita in de USA. Hoe meer mensen er een cc ontvangen en hoe groter de email, hoe groter de uitstoot zegt ADEME. "Met een afname van 10% van de gezonden emails door de directeur en één van de medewerkers werd de uitstoot met 1 ton verminderd. Dit is te vergelijken met de uitstoot tijdens een vlucht van Parijs naar New York".
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
Facebook en Twitter
Facebook en Twitter streven er beide naar om de CO2 afdruk zo klein mogelijk te houden. Facebook, met 800 miljoen gebruikers wereldwijd, bouwt een gigantische datacentrum in de Zweedse stad Luleaa, nabij de Noordpool. Dit is het derde centrum wereldwijd en de eerste in Europa. De lokale temperaturen helpen om de servers te koelen. De stad zelf maakt gebruik van hydro-energie. Greenpeace heeft met een 700.000 handtekeningen tellende petitie Facebook verzocht om "groener" te worden. Twitter produceert volgens Raffi Krikorian, directeur van Twitter, 0.02 gram CO2 per tweet van 140 karakters. Maar met ongeveer 50 miljoen tweets per dag is dat een metric ton per dag. Twitter doet er alles aan om deze hoeveelheden te reduceren.
© onweer-online
Bron: AFP
Hierdoor is onweer-online 100% CO2 neutraal.
Voor meer informatie: http://www.evoswitch.com/nl/green-fan/evoswitch-green-fan | Gewijzigd: 30 maart 2012, 10:51 uur, door Marga
Om aan te geven dat de toekomst van de aarde erg belangrijk is, doen miljoenen burgers, (duurzame) bedrijven, gemeenten en politici over de hele wereld vanavond tussen half 9 en half 10 een uur het licht uit. Meer dan 147 landen doen mee aan deze wereldwijde actie van het Wereld Natuur Fonds. Als eerste in de tijdslijn zal dus het licht uitgaan op het eiland Samoa in de Grote Oceaan, gevolgd door Australië en alle andere landen richting het westen met als allerlaatste de westkust van Amerika en Canada, het einde van de datumgrens. Ook veel bekende gebouwen, torens en bruggen staan vanavond een uurtje in het donker, waaronder de Branderburger Tor in Berlijn en Times Square in New York. En dit jaar kijkt astronaut André Kuipers vanuit de ruimte mee!
Vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur doen miljoenen mensen, bedrijven en gemeenten het licht een uurtje uit voor de toekomst van de aarde.
In 2006 werd Earth Hour voor het eerst in Sydney, Australië, georganiseerd en in de jaren daarna gingen steeds meer landen met de actie mee doen. Het uitgangspunt was dat veel mensen zich zorgen maken over de klimaatverandering en een klankbord zochten om hun ongerustheid wereldwijd kenbaar te maken. Ieder jaar, in het laatste weekend van maart, vindt nu deze actie plaats en ook vandaag gaat dus bij veel mensen vanavond een uurtje het licht uit. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid en zijn steeds meer mensen zich bewust van de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt. Het energieverbruik ligt volgens het WNF echter nog steeds veel te hoog en door het tijdelijk uitschakelen van het licht gunnen we de aarde even een ‘rustmoment’. In korte tijd besparen we zo tegelijkertijd veel energie. Earth Hour gaat natuurlijk niet alleen om slechts één uur het licht te doven. Het is een krachtig statement om een structurele verandering tot stand te brengen in de manier waarop we met onze aarde omgaan.
Het Wereld Natuur Fonds initieerde in 2006 in Australië dit krachtige statement. De jaren daarna volgden vele landen.
Klimaatverandering
In het weer zien we dagelijks de gevolgen van de klimaatverandering voor de aarde. Het klimaat verandert onder invloed van natuurlijke factoren en, sinds het midden van de 20e eeuw, mede aantoonbaar onder invloed van de mens via het versterkte broeikaseffect. De afgelopen jaren was het bijvoorbeeld erg warm. Niet alleen in ons eigen land, maar ook wereldwijd.
We hoeven voor een heel duidelijk voorbeeld dan ook maar heel kort terug te kijken; de afgelopen maartmaand. Deze verliep in zijn geheel erg warm en vele dagrecords werden daardoor gebroken. En dat was niet alleen in ons eigen land het geval. Ook in Amerika en Canada was het uitzonderlijk warm in maart en ook in Engeland, Schotland en Scandinavië werden diverse warmterecords geëvenaard of gebroken. Het afwijkende weer roept bij iedereen veel vragen op en zeker ook over wat dit betekent voor de 21e eeuw.
Niet alleen bij veel mensen thuis gaat vanavond het licht een uurtje uit, ook veel bedrijven en gemeenten doen mee. Door het uitschakelen van het licht gunnen we de aarde even een 'rustmoment'.
Toename deelnemende landen
Elk jaar stijgt het aantal landen, gemeenten, bedrijven en particulieren dat mee doet aan Earth Hour. In 2006 deden ongeveer 2 miljoen mensen het licht een uurtje uit en in 2008 was dat aantal wereldwijd al opgelopen tot ruim 50 miljoen. In 2010 deed zelfs een record aantal van 128 landen mee. Het aantal belangstellenden blijft echter stijgen en dit jaar doen dus al meer dan 147 landen mee aan de actie.
Bekende gebouwen
De laatste jaren ging tijdens Earth Hour ook op vele grote, bekende gebouwen, bruggen, standbeelden en monumenten het licht een uurtje uit. In Nederland stond bijvoorbeeld de Erasmusbrug een uur lang in het donker, maar ook de Utrechtse Domtoren en het Vredespaleis in Den Haag, de Euromast in Rotterdam, de Amsterdam ArenA, de Martinitoren in Groningen worden vanavond 60 minuten niet verlicht. Het Alhambra in Spanje, de Victoria Falls in Zimbabwe, het grote Christusbeeld in Rio de Janeiro in Brazilië, de Eiffeltoren in Parijs, de Tower Bridge in Londen zijn enkele wereldwijde voorbeelden.
Astronaut André Kuipers
In 2004 besefte André Kuipers tijdens zijn eerste ruimtereis hoe kwetsbaar en uniek de aarde is, waarna hij bij terugkomst op aarde meteen het Wereld Natuur Fonds benaderde om zijn hulp aan te bieden en werd ambassadeur. Dit jaar verblijft André tijdens Earth Hour voor de tweede keer in de ruimte en daarmee is hij dit jaar het boegbeeld van de actie. Er bestaat volgens hem geen betere manier om aandacht te vragen voor de toekomst van de ‘mooiste planeet van het zonnestelsel’. Ook hij doet tijdens Earth Hour een uurtje het licht uit in zijn cabine en kijkt vanavond vanuit de ruimte mee!
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
Sydney Opera House en Sidney Harbour Bridge
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
Jakarta
Deze foto is niet meer beschikbaar
Manila
Deze foto is niet meer beschikbaar
Bron: Reuters
Op veel plekken in Nederland is zaterdagavond een uur lang het licht uitgedaan vanwege Earth Hour, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds. Zo doofden in Amsterdam tussen 20.30 uur en 21.30 uur de lichten van de Magere Brug en werd in Rotterdam de Euromast in het donker gehuld.
Ook in de Amsterdam Arena, het Vredespaleis in Den Haag en de Domtoren in Utrecht brandde een uur lang geen licht. Volgens het WNF deden verder ruim vijfhonderd Nederlandse bedrijven mee aan het initiatief. Astronaut André Kuipers zette zich in door in het internationale ruimtestation ISS alle lichten uit te doen in de ruimtes waar niet werd gewerkt.
Earth Hour wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. Het initiatief is bedoeld om aandacht te vragen voor het milieu. Dit jaar doet een recordaantal van 147 landen mee.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Op veel plekken in Nederland is zaterdagavond een uur lang het licht uitgedaan vanwege Earth Hour, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds. In Nederland hadden zich ruim 34.000 deelnemers gemeld, zei het WNF. Dat is volgens een woordvoerder van de natuurorganisatie een record. Vorig jaar waren er 30.000 deelnemers.
De Euromast in Rotterdam, de Amsterdam ArenA, de Martinitoren in Groningen, de Domtoren in Utrecht en het Vredespaleis in Den Haag doofden tussen 20.30 en 21.30 uur hun lichten. Ook in veel huizen gingen de lichten een uurtje uit.
Volgens het WNF deden verder ruim vijfhonderd Nederlandse bedrijven mee aan het initiatief. Astronaut André Kuipers zette zich in door in het internationale ruimtestation ISS alle lichten uit te doen in de ruimtes waar niet werd gewerkt. Earth Hour wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. Het initiatief is bedoeld om aandacht te vragen voor het milieu. Dit jaar doet een recordaantal van 147 landen mee.
Bron: nu.nl