Wegens toenemende droogte en extreme neerslag roept de Wereldklimaatraad op tot betere aanpassingen aan de steeds hevigere weerrampen. Extreme temperaturen, hittegolven en hevigere tropische stormen zijn sinds 1950 toegenomen en hun aantal zal verder stijgen, luidt het in het 592 bladzijden tellende SREX-rapport van de Wereldklimaatraad IPCC. Tweehonderdtwintig auteurs uit 62 landen hebben eraan meegewerkt en 18.784 commentaren van experts werden er in opgenomen. De klimaatverandering heeft duidelijk ook maatschappelijke gevolgen.
"Belangrijkste vaststelling van het rapport is dat we voldoende weten om goede beslissingen over het risicomanagement van klimaatafhankelijke rampen te treffen", zei de co-leider van de IPCC-werkgroep II, Chris Field. "We gebruiken onze kennis dikwijls, maar vaak ook niet". Voortaan moet de kennis uitgebreid en moeten betere beslissingen getroffen worden, ook als er nog onzekerheden zijn.
Langere en extremere droogtes
Met hoge waarschijnlijkheid (66-100 procent) verwacht de Wereldklimaatraad langere en extremere droogtes in vele delen van de wereld, onder andere in Zuid-Europa, in het Middellandse Zeegebied, in delen van Amerika en in zuidelijk Afrika. Dat kan ook in Midden- en Noord-Europa voorvallen, maar de prognoses daarvoor zijn niet zo zeker. Hittegolven worden in de meeste landstreken met een hoge waarschijnlijkheid vaker, langer en extremer.
Bovendien zal het aantal zware regenbuien in de 21ste eeuw met een waarschijnlijkheid van 66 tot 100 procent toenemen, in Oost-Afrika zelfs met een waarschijnlijkheid van 90 tot 100 procent. De windkracht van tropische stormen zoals orkanen zal volgens het IPPC-rapport vermoedelijk toenemen. Hun aantal zal wel hetzelfde blijven of zelfs dalen. De zeespiegel zal met hoge waarschijnlijkheid stijgen, maar met hoeveel wordt nog onderzocht.
Economische schade
Met evenzo hoge waarschijnlijkheid zullen natuurrampen tot meer economische schade leiden, terwijl in de arme landen het aantal doden daardoor zal stijgen. Van 1970 tot 2008 werden in de ontwikkelingslanden meer dan 95 procent van de wereldwijde dodelijke slachtoffers door natuurrampen geregistreerd, aldus de IPCC.
In het laatste hoofdstuk geeft het rapport voorbeelden hoe landen met weerrampen zijn omgegaan en wat ze er uit geleerd hebben. Zo zijn er in Frankrijk sinds de hittegolf van 2003 nu een "Nationaal Hittegolfplan" en richtlijnen voor ziekenhuizen hoe met mensen om te gaan die bevangen zijn door de hitte. De Australische deelstaat Victoria heeft bijvoorbeeld voor Melbourne een vroegwaarschuwingssysteem voor hittegolven ingevoerd.
Duizenden onderzoeken
Het rapport heeft duizenden onderzoeken opgenomen, die bij het vorige IPCC-rapport van 2007 nog niet ter beschikking lagen. De Wereldklimaatraad had in november 2011 al een 19 bladzijden tellende samenvatting van het rapport ter beschikking gesteld van politici.
Bron: HLN