De tropen zijn dit jaar tot nu toe nog betrekkelijk rustig geweest. Vooral er vergeleken wordt met het dramatische cycloon seizoen van vorig jaar. Momenteel zijn er drie gebieden, die enige teken van leven vertonen.
Ten eerste liggen er twee gebieden bij Fiji, die een zeer geringe kans (20%) hebben om uit te groeien tot een cycloon. Het eerste gebied zal woensdag en donderdag over Fiji heen drijven. Fiji heeft in de afgelopen maanden al te maken gehad met dodelijke overstromingen. Dit tropische lage druk gebied zal niet welkom zijn. Het andere gebied ligt boven Tonga. Ook dit gebied heeft een zeer geringe kans (20%) om uit te groeien tot een cycloon. Maar het risico op storm en veel neerslag is daadwerkelijk voor het gebied aanwezig.
Het meest interessante gebied ligt op de Coral Sea nabij Vanuatu. Dit gebied heeft een hoog risico om uit te groeien tot een tropische storm. Echter zal dit niet voor komende zaterdag gebeuren. Drie modelberekeningen laten zien, dat het gebied significant zal groeien en organiseren. Eén van deze modellen voorspelt een pad direct over Nieuw Zeeland heen.
© onweer-online
Bron: Weatherwatch
Verschillende computermodellen kunnen het niet eens worden over het pad van de eventuele tropische cycloon, die volgende week gaat ontstaan bij Nieuw Zeeland. Over één ding is men het wel eens: de cycloon komt er. Alle modellen, die gebruikt worden door weatherwatch - inclusief de twee grootste wereldwijde modellen - laten voor volgende week maandag het ontstaan van een stormsysteem zien, welke snel verdiept (luchtdruk lager wordt en systeem krachtiger wordt).
ECMWF
Het meest alarmerende scenario geeft het ECMWF - Europees model. Dit model verwacht rond 2, 3 en 4 april een major tropische cycloon, die richting Nieuw Zeeland gaat trekken. Het ECMWF heeft vorig seizoen het pad van cycloon Yasi 10 dagen van te voren voorspeld en was ook juist bij iedere andere cycloonv van vorig seizoen.
GFS
Het GFS - Amerikaans model - daarintegen is accurater op de korte termijn. Volgens het GFS komt er een lage druk gebied richting Nieuw Zeeland. Maar kan niet verder dan 7 dagen vooruit voorspellen, volgens de meteorologen van weatherwatch. Het Australische Bureau voor Meteorologie (BoM) zit met de verwachting tussen de twee modellen in. Volgens het BoM zal er een tropische cycloon maandag vanuit de Coral Sea de Tasman Zee optrekken. Echter de storm zal niet zo intens zijn, volgens hun, als het ECMWF voorspeld.
Conclusie: Wordt vervolgd
© onweer-online
Bron: Weatherwatch
Situatie voor dinsdag 4 april
De te lopen route en de verdiepening van het lage druksysteem zijn helder. Alle modellen wijzen naar het oosten, ver ten noorden van Nieuw Zeeland. Echter twee modellen laten zien, dat er een tweede lage druk gebied kan ontstaan, die het weer in Nieuw Zeeland volgende week gaat bepalen. Volgens het GFS de wind maandag in de gebieden in het noorden en in Auckland aantrekken. Er kunnen een paar buien het land overtrekken. Op dinsdag zullen de regen en de wind verder naar het zuiden verplaatsen, waardoor het hele Noordeiland met het systeem te maken krijgt. Zware regenbuien en windstoten van orkaankracht zijn niet uitgesloten. De golven zullen op dinsdag gevaarlijk aanzwellen. Er moet rekening gehouden worden met golven tot 4 meter hoogte in de tweede helft van volgende week.
© onweer-online
Bron: weatherwatch, marineweather
Zoals vorige week al verwacht werd, is tropische cycloon Daphne net ten noorden van Nieuw Zeeland en ten westen van Fiji ontstaan. Vaphne zal voor Fiji nog meer overlast gaan bezorgen. Dearchipel heeft al de noodtoestand uitgeroepen wegens de overstromingen. Daphne is momenteel een cycloon van de eerste categorie. Met windstoten tot 100 km/h. Als het systeem naar het zuiden trekt, kan Daphne opgenomen worden in één van de twee lagedruksystemen, die momenteel net ten noorden van Nieuw Zeeland liggen. Hoewel het samensmelten van de systemen onheilspellend klinkt, houdt het alleen maar in, dat de energie zich verder zal verspreiden. Het samensmelten kan de intensiteit van een systeem doen afnemen, maar de duur van het bestaan verlengen.
© onweer-online
Bron: Weatherwatch. WU