25.04.07 12:01
Doordat Nederland al weken achtereen vertoeft onder de vleugels van hogedrukgebieden, kunnen neerslagzones vanaf de oceaan niet via ons het continent opstomen. Maar, ze moeten toch ergens heen en komen zodoende ver ten zuiden en ver ten noorden van Nederland uit. De Noorse bergen zitten bijvoorbeeld al weken achtereen in de regen, de Britse eilanden hebben nu sinds een tijdje weer eens flinke regens ontvangen en het zuidwesten van Europa grossiert deze aprilmaand in nattigheid.
Afgelopen nacht hebben ook landen als Marokko, Algerije en Tunesië veel neerslag ontvangen. In het binnenland van Tunesië is vanaf gisteravond 20.00 uur tot en met vanochtend 08.00 uur 30 tot 90 mm regen naar beneden gekomen. Tozeur, in het westen van Tunesië, meldde zelfs een neerslagsom van 98 mm. Ook het Algerijnse binnenland, niet echt het toonbeeld van een gebied met weelderige begroeiing door vele forse buien, ging op meerdere plekken naar 20 tot dik 40 mm. Gisteren is er in Algerije en Tunesië ook al flink wat regenwater afgetapt. De noordelijkste regio’s bleven droog, maar meer zuidwaarts vielen toen meerdere tientallen millimeters.
Spanje en Portugal zijn vandaag ook goed bedeeld voor wat betreft neerslag. Afgelopen nacht en gisteravond was er in de westelijke provincies al zo’n 5 tot 10 millimeter gevallen en er is meer gevolgd. In de neerslag komt de temperatuur een stuk lager uit dan bij ons. Op de Spaanse hoogvlakte lagen de maximumwaarden veelal tussen 15 en 19 graden. De warmste plekken in Spanje konden nog net 22 tot 24 graden bereiken, aan de oostkust. Eigenlijk is het in de Benelux, delen van Duitsland en de noordoostelijke helft van Frankrijk de komende tijd het warmst van heel Europa. Zowel morgen als vrijdag is het in Spanje en Portugal veelal 17 tot 20 graden, daar gaan wij DIK overheen. Ook in een groot deel van Italië, Griekenland en de landen van de Balkan is de middagtemperatuur telkens veel bescheidener dan bij ons.
Dat het bij ons zo onwaarschijnlijk warm is, wordt mede veroorzaakt door de zeer warme lucht die zich in de onderste paar kilometer van de atmosfeer bevindt. Plus, het feit dat de lucht (en de grond) zo droog is, waardoor vrijwel alle zonnestraling omgezet kan worden in warmte.
De buien in noordelijk Afrika, Spanje en Portugal houden voorlopig nog wel aan. En dat bij middagtemperaturen tussen 18 en 24 graden. Wat een verschil met de hete lucht bij ons!
Gisteravond vielen er in ons land slechts tien druppels uit een dreigende lucht, zoals hier in Otterlo in National Park De Hoge Veluwe. Foto: Margriet Vooren.
De sproei-installaties blijven overuren maken. Foto: Gieny Boersma.
Zo begon deze zomerse aprildag in Heerde. Foto: Benno Wonink.
De sportdag in Loil, Gelderland, is erg vermoeiend met dit weer, aldus Willy Steenkamp.
©weer.nl