Het KNMI heeft vrijdag zijn aangepaste computersysteem met een nieuwe supercomputer in gebruik genomen. Het instituut gaat de BullX B500 met 4752 cores gebruiken voor weersverwachtingen en klimaatonderzoek. Het BullX B500-cluster van de Franse bouwer Bull bestaat uit een 22-blade-chassis met 18 dualsocket-nodes of -blades. Die bevatten elk op hun beurt twee Intel Xeon 5675-hexacores met een kloksnelheid van 3,06GHz en tdp van 95W. Het totaal aantal cores komt daarmee op 4752.
De supercomputer kan verder over 9,5 terabyte werkgeheugen beschikken; 24GB ddr3 per node. Elke blade heeft daarnaast de beschikking over 240GB opslag en een first-level 36-port InfiniBand QDR-interconnectswitch. Het hart van de interconnect-architectuur wordt gevormd door 18 Voltaire Grid Director 4036-switches, terwijl het opslagsysteem een LSI 5400-array met onder andere X15K7 sas-schijven van Seagate met een opslagcapaciteit van 600GB is. De totale opslagcapaciteit van de BullX B500 bedraagt 60 terabyte.
De totale rekenkracht van het systeem komt uit op 58,2 teraflops. Daarmee is het systeem de op een na krachtigste supercomputer van Nederland. De toppositie wordt ingenomen door Huygens, bij onderzoekscentrum SARA, die een rekencapaciteit van 65 teraflops heeft. De BlueGene/P, die bij de Universiteit Groningen staat, is verstoten naar de derde plek: deze heeft een rekenkracht van 41,8 teraflops.
Het cluster is veertig keer sneller dan het oude systeem. De Bull wordt gebruikt voor het doorrekenen van weersverwachtingen en klimaatmodellen. Die berekeningen kunnen nu sneller en nauwkeuriger, terwijl ook complexere modellen dan voorheen berekend kunnen worden.
Volgens het KNMI gaat het om een energiezuinig systeem waarbij de besparing onder andere afkomstig is door het gebruik van waterkoeling. Ook de rest van het verbouwde rekencentrum zou energiezuinig en duurzaam zijn. Onder andere heeft het weerinstituut gekozen voor een systeem waarbij het luchtkoelingsysteem op het dak in de winter voor koeling van het computercentrum zorgt en daarbij ook grondwater afkoelt, dat daarna ondergronds wordt opgeslagen. 's Zomers wordt het centrum vervolgens gekoeld met dit grondwater. Het opgewarmde water wordt opnieuw ondergronds opgeslagen.
Bron: Tweakers | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:42 uur, door Joyce.s
''De nieuwe computer zal die 'verwachtingshorizon' niet verbreden, maar wel veel preciezere verwachtingen kunnen geven binnen die tien dagen. Ook zal het systeem accurater en sneller kunnen waarschuwen voor stormen en noodweer.''
Bron