Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 maart 2012, 17:46 uur | Bericht #342141
Europa geniet van zomerse temperaturen











03147598.jpg.h600.jpg



Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:39 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 maart 2012, 11:59 uur | Bericht #342583
En nu grote warmte in het noordoosten van de VS. Ondertussen zware regenval in het zuiden en in Europa in Spanje

In Europa is het oosten van Spanje dinsdag onthaald op zeer zware regenval. Met name in de provincies Alicante en Valencia is plaatselijk meer dan 130 mm gevallen. Grootgrutters waren Oliva met 132, Pego 137 en Barx met 185 mm. Vandaag regent het flink in en rond Madrid (Toledo vanochtend 23 mm) en in het Catalunya. In Horta de Sant Joan stond de teller om 9 uur op 43 mm. Verder regen in de Franse regio Languedoc-Roussillon. In Perpignan zat vanochtend 22 mm in de regenmeter.

Grote temperatuurverschillen doen zich voor in het noorden van Europa. Het Zweedse Arvika, gelegen in de regio Svealand, mat gisteren 14,2 C, vanochtend werd het in Nikkaluokta in Norrland -24,6 C en in het noordwesten van Finland wees de thermometer vanochtend om 8 uur lokale tijd -26,3 C aan. Opvallend veel sneeuw ligt er nog langs een deel van de Botnische Golf. In het Zweedse Hattsjöbäcken bedroeg de sneeuwhoogte vanochtend exact 100 centimeter. Zomers warm was het gisteren in het Bulgaarse Sandanski. Daar werd het 25,8 C. Maandag zijn in Bulgarije nog hogere temperaturen gemeten.

Bron: Weerman Jan Visser
| Gewijzigd: 25 maart 2012, 20:27 uur, door Bronk
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
25 maart 2012, 16:01 uur | Bericht #342869
Zo’n 30 graden verschil

Een standvastig hogedrukgebied heerst al een aantal dagen boven het Europese continent en houdt storingen ver bij ons uit de buurt. De zon schijnt in Midden- en Zuid-Europa volop en het is over het algemeen warm met vooral in de hoek van Spanje en Portugal plaatselijk alweer 30 graden! Zomerse taferelen daar dus, terwijl het in het noorden van Scandinavië nog volop winter is met daar overdag temperaturen rond het vriespunt en regelmatige enkele sneeuwbuien die vallen. Een verschil dus van ruim 30 graden binnen Europa.


Het hogedrukgebied dat met de kern voor de oostkust van Engeland ligt, strekt zich uit tot in heel zuidelijk en oostelijk Europa, maar ook tot in het zuiden van Scandinavië. Rondom een hogedrukgebied waait de wind met de klok mee en vanuit het westen tot zuidwesten wordt daar dezelfde milde lucht aangevoerd die ook in de rest van Europa aanwezig is. Vooral de zon draagt in deze tijd van het jaar ook zijn steentje bij. In het zuiden van Zweden, Noorwegen en Denemarken schijnt de zon namelijk regelmatig en daar wordt het in de middag 10 tot 15 graden. Op sommige plaatsen, in bijvoorbeeld het Zweedse plaatsje Bergarud en het Noorse Melsom wordt het zelfs 20 à 21 graden.



Winters
Reizen we echter zo’n 1500 meter hemelsbreed naar het noorden is het nog volop winter. In Lapland, vooral het noorden van Finland, vriest het overdag nog licht. Het hogedrukgebied dat boven Europa ligt, reikt net niet tot in die regionen en juist daar schuiven dus ook de storingen voorbij. Deze worden vanaf de Atlantische Oceaan rondom het hogedrukgebied in noordelijke Scandinavië aangevoerd. Aan de Noorse kust valt vooral regen, maar iets verder het binnenland in, in het noorden van Zweden en in Finland, zijn het vooral sneeuwbuien. Er ligt daar momenteel nog een flink pak sneeuw en zelfs grote wateren zijn nog bevroren.


In Nederland is het al iets warmer met 10 tot 18 graden en volop zon. Het was vanmiddag dan ook alweer aardig druk op het strand van Zandvoort. Foto: John Dalhuijsen.

Zomers tot tropisch
Een compleet ander beeld ten opzichte van de rest van Europa. In eigen land worden korte broeken en slippers alweer uit de kast getrokken. De zon schijnt volop bij uiteindelijk zo’n 15 tot 20 graden. In Frankrijk en Italië is het nog iets warmer met daar veelal 19 tot 23 graden, maar het Iberisch Schiereiland spant de kroon. Op de stranden in Portugal is het veelal 22 tot 25 graden en in de noordwesthoek van Spanje, in onder andere Orense in Galicië, wordt het plaatselijk alweer 30 graden! Zomerse tot tropische temperaturen daar dus.


In de plaats Orense in Galicië komt het kwik de komende dagen tussen 25 en 30 graden uit!

Standvastig
Het ziet er de komende tijd ook nog niet naar uit dat er zich grote verandering zullen voordoen. Het hogedrukgebied blijft standvastig op zijn plaats en maakt uiteindelijk volgens de laatste berekeningen pas tegen het einde van komende week plaats voor iets koelere lucht, bewolking en plaatselijk wat neerslag. In Lapland daalt het kwik in de thermometer dan lokaal tot -8 graden en ook in het zuiden van Scandinavië wordt het dan voelbaar koeler met 2 tot 7 graden en verspreid een aantal sneeuwbuien.

Die koelere lucht zakt daarna ook steeds verder zuidwaarts, waarna de temperatuur ook in Nederland weer een flink stuk lager uit gaat komen, met dan nog maar een graad of 9 in de middag. De toch wel extreme warmte voor maart in het zuidwesten van Europa gaat er dan heel voorzichtig ook weer uit, maar kouder dan een graad of 20 wordt het er ook volgende week op de meeste plaatsen niet. Een lagedrukgebied trekt later in de week vanuit het zuidwesten richting de Portugese en Zuid-Spaanse kust, waarna er naast nog steeds veel zonneschijn ook een paar buien gaan vallen. Grote hoeveelheden zijn het echter niet!

Bron: Meteo Consult
| Gewijzigd: 25 maart 2012, 16:44 uur, door Marga
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
28 maart 2012, 15:50 uur | Bericht #343105
Engelse droogte

Delen van Engeland kampen officieel met droogte. Het jaar 2011 was zeer droog, 2012 tot nu toe heeft ook veel te weinig neerslag gebracht en vooral in het oosten en zuiden van Engeland zijn de gevolgen inmiddels goed waarneembaar. Zo zijn de grondwaterstanden er extreem laag en krijgen natuur en landbouw het geleidelijk moeilijk. Om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan als het hele voorjaar droog blijft, zijn de eerste beperkingen opgelegd. In een deel van oostelijk Engeland mag men voorlopig niet meer de tuinslag gebruiken om ‘the lawn’, de auto en de boot te besproeien. Ook waterfonteinen, privé zwembaden en andere activiteiten met drinkwater zijn in de ban gedaan.


Het is nu officieel. In delen van Engeland is de droogte afgekondigd. Deze banner komt van waterbedrijf Veolia.

1976
Een paar beelden van de legendarische serie Fawlty Towers zijn opvallend en tekenend. De zes eerste delen van deze niet te evenaren serie van John Cleese zijn opgenomen in 1975. Dat was dus tijdens de historische Engelse droogteperiode die duurde van mei 1975 tot en met augustus 1976. In een paar afleveringen zie je het grasveld rondom het hotel er totaal gebruind en vergeeld en deels verdord bijliggen. En zo zag een groot deel van Engeland er in die periode uit. Achttien maanden achtereen viel er beduidend minder neerslag dan normaal en geleidelijk vielen steeds meer rivieren droog, ontstonden er vaker en vaker branden en oogsten moesten als verloren worden beschouwd. Blijvend bizar zijn de foto’s van de Thames, toch een rivier van betekenis, geslonken tot een klein en miezerig beekje. Mensen konden er doorheen waden….


Het Walton Thames stuwmeer in 1976. Totaal leeg.

2012
Het is niet gezegd dat Engeland dit soort taferelen dit jaar gaat herhalen, maar de voortekenen zijn ongunstig. Er zijn gebieden in Oost- en Zuid-Engeland waar afgelopen herfst en winter minder dan 60 procent van de gangbare (gemiddelde) neerslag is gevallen. In ogenschouw nemend dat het voorjaar in Engeland de laatste jaren vaak droog en warm verloopt, zou dat problemen kunnen gaan veroorzaken. Niet voor niets zijn al de eerste maatregelen getroffen. Bovendien vreest een aantal natuurorganisaties voor een zwart scenario. Als poeltjes en beekjes droog komen te staan, zou dat een ramp betekenen voor waterafhankelijke dieren als steltlopertjes, dikkopjes, kikkers, libelles, bevers en otters. Soorten als de wulp zijn in de afgelopen jaren al flink in aantal afgenomen en er wordt gevreesd dat een droog voorjaar deze vogels verder op achterstand zet.

Verder zijn het uiteraard de landbouwers in dit deel van Engeland die vrezen voor slechte oogsten en ook het brandgevaar zal de komende weken alleen maar verder toenemen. Mocht de droogte hand in hand gaan met hoge temperaturen, komt ook de gezondheid mogelijk in gevaar.


Nog een waterbassin waar je in 1976 doorheen kon lopen zonder een spat op je schoenen te krijgen.

Lekkende leidingen
Het is niet alleen het uitblijven van neerslag dat de situatie zo penibel heeft gemaakt. Een grote wijsvinger moet naar het falende leidingennetwerk wijzen. Daar waar we in Nederland het water ongeveer 8 keer hergebruiken voordat het (gereinigd) naar zee stroomt, gaat in Engeland 60 procent van het drinkwater verloren nog voordat het bij de waterkraan is gearriveerd! Het oude leidingsysteem is een enorm probleem voor de Engelsen, wat eigenlijk alleen maar kan worden opgelost door overal nieuwe pijpen te installeren. Bovendien wordt gesteld dat veel water in huishoudingen wordt verspild. Gelijksoortige problemen zijn overigens ook aan de orde in Spanje. Ook al een land dat veel leidt onder droogte.

Atmosferische oorzaken
Zolang frontale systemen overschuiven, krijg je neerslag. De afgelopen maanden heeft oostelijk Engeland maar weinig regen ontvangen. Een blokkerende rug van hoge luchtdruk speelt daarin een grote rol. Die ‘rug’ houdt storingen uit de buurt en zowel lagedrukgebieden als de bijbehorende fronten trekken 10 tot 20 graden noordelijker langs. In 1975 en 1976 was dit een chronische blokkade en de grote vraag was, en is, hoe dat nou komt.


De huidige stand van de Thames ten zuiden van Oxford. Dat ziet er nog redelijk normaal uit. De Thames is dan ook een zeearm en blijft daardoor lange tijd genoeg voorzien van water.


Op enige hoogte waren destijds, net als nu, de westenwinden noordelijk geduwd over zowel de Atlantische als de Stille Oceaan. De droge condities in een aanzienlijk deel van Europa, verhoogden de stabiliteit van de atmosfeer, daarmee leidend tot een verdere afname van de neerslagkansen. Andere grote droogten in Engeland en Wales, kwamen voor in de periode van voorjaar 1990 tot de zomer van 1992 en ook vanaf het voorjaar van 1995 tot de zomer van 1997. Ook toen had de noordelijke uitbreiding van het Azoren hogedrukgebied daaraan een grote bijdrage. En die noordelijkere uitbreiding wordt weer gekoppeld aan lagere oceaantemperaturen.

AMO
Ook voor de variaties in watertemperaturen is een index in het leven geroepen, de zogeheten AMO; the Atlantic Multidecadal Oscillation. De oppervlaktetemperatuur van oceanen is niet constant en heeft ook niet een continu gelijkend ritme door het jaar heen. Er zijn pieken en dalen in de temperatuur en dat wordt dan vertaald naar een index, ook te zien links van het verhaal. Sinds een paar weken zijn de oppervlaktetemperaturen aan het dalen en bevindt zich nu dichtbij -0,1, de laagste waarde sinds mei 2009. Volgens het WCS (World Climate Center) is dit gekoppeld aan de huidige atmosferische constellatie. Kleine veranderingen in de temperatuurverdeling van het water op zo’n enorme zee blijken namelijk gevolgen te kunnen hebben voor de drukverdeling. Blijkbaar is de blokkade neiging van dit moment (en mogelijk de komende tijd…) boven het westen van Europa groter als het zeewater kouder is.


Een nieuwe index; de AMO. De droge perioden van 1975 en 1976 vielen in een periode met een relatief koude bovenlaag van het water in de oceaan. Momenteel zijn de watertemperaturen ook lager aan het worden en mogelijk is dat dus te koppelen aan de persistentie van de uitloper van het Azorenhogedrukgebied boven Westelijk Europa. Bron: WCS.Regenschaduw

Overigens is het tevens zo dat oostelijk Engeland min of meer in de regenschaduw ligt van bergen in Wales en Schotland. Het zuiden van Engeland wordt ook in Fawlty Towers weleens ‘The English riviera’ genoemd. En daar horen ook dorre velden bij .


De gevallen neerslag van de afgelopen 30 dagen. Nederland beleeft een droge periode, maar het is nog niet 'droog'. Engeland heeft in een aantal regio's meer neerslag ontvangen dan wij, maar de hele voorgeschiedenis leidt tot de huidige drooge.


En hier die voorgeschiedenis. De gevallen neerslag van de afgelopen 180 dagen. Het westen van Wales heeft veelal geen problemen, de centrale, oostelijke en zuidelijke delen van Engeland duidelijk wel. In Nederland is de afgelopen 6 maanden ongeveer 340 mm gevallen, aan de andere kant van de Noordzee is dat veelal amper 150 tot 200 mm geweest. En dat is, mede door het huidige ouderwetse leidingensysteem, duidelijk veel te weinig.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 april 2012, 20:49 uur | Bericht #343703
Veel skiongevallen door slechte sneeuw

In de skigebieden in Frankrijk ligt er te weinig sneeuw. De sneeuw die er ligt, is meestal van slechte kwaliteit en dat is gevaarlijk. Er zijn al 10 procent meer ongevallen gebeurd op de skipistes, dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 april 2012, 18:48 uur | Bericht #346037
Hittegolf in Midden- en Oost-Europa

Deze foto is niet meer beschikbaar

Midden- en Oost-Europa worden dezer dagen getrakteerd op een ronduit heerlijke lente. In Oostenrijk klom het kwik zondag naar 32 graden, in Litouwen naar 29 graden. Maar ook wij zullen vandaag een beetje van mooi weer kunnen genieten. “Maandag is de beste dag van de week”, zegt weerman Michel Nulens. Daarna wordt het wisselvallig.

U heeft het zelf ongetwijfeld gemerkt: april was koud en nat. “Het heeft bijna elke dag geregend”, zegt Michel Nulens. Intussen bakken ze meer ten oosten van ons in de zon, met zomertemperaturen in onder meer Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en de Baltische staten.
Voorspellingen België En hier? Vandaag wordt het in elk geval mooi in Limburg. “Zo’n 23 graden. Droog en met redelijk wat zon. Een beetje zoals zondagnamiddag. Dinsdag krijgen we in de voormiddag regen en is het in de namiddag droger. Woensdag is dat net andersom. De temperaturen schommelen tussen 18 en 20 graden."

"Donderdag en vrijdag zakt de temperatuur tot zo’n 16 graden en daarna krijgen we 18 tot 20 graden. Maar het blijft zeker tot 8 mei wisselvallig", besluit Nulens.

Bron: hbvl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 567 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 567, lezen 4 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden