Buitenaardse wezens die ons wolkenpatroon beïnvloeden, UFO’s! Sommige uitzonderlijke wolkenstructuren doen de gedachten op hol slaan. De ‘punch hole cloud’ is wellicht het ultieme voorbeeld. Recent was het fenomeen nog te zien boven de Randstad. Het was een koude maar fraaie winterdag in februari, bij Loosdrecht. Een bevroren plas, bedekt met sneeuw, doorschoven met banen waarop schaatsers zich een weg baanden op weg naar een welverdiende toertochtmedaille. En dan natuurlijk de onvermijdelijke koek en zopie na de finish. Geen speciale reden dus om naar boven te kijken, weinigen die het dan ook deden. Maar het was de moeite waard, er was een bijzonder wolkenpatroon te zien. Een zogenaamde ‘punch hole cloud’ ontwikkelde zich tussen Amsterdam en Utrecht en dreef vervolgens richting Den Haag, precies in lijn met de naderende zonsondergang.
Wilde verhalen
De meest wilde verhalen doen soms de ronde als dit soort wolkenpatronen worden waargenomen. Bijvoorbeeld ook toen in Moskou een variant van de ‘punch hole cloud’ boven de miljoenenstad opdook:
Engelse Boulevardkrant The Sun bijvoorbeeld maakte er een smeuïg verhaal van.
De realiteit
In werkelijkheid ligt de oorzaak van het ontstaan van die Moskouse en ook andere ‘punch hole clouds’ zoals die boven de Randstad in een hele ander hoek. Hoewel, de ontstaansreden heeft wel veelal te maken met vliegende objecten. Maar dan wel door mensenhanden (of door mensenhanden gemaakte computers) bestuurde vliegende objecten: vliegtuigen.
De typische wolkenstructuur van de ‘punch hole cloud’ ontstaat in een dunne laag middelbare of hoge bewolking in een verder stabiele atmosfeer. De bewolkingslaag is daarbij in principe te dun om het neerslagproces op gang te laten komen. Vliegt echter een vliegtuig door de bewolkingslaag heen, dan komen er extra condensatiekernen (de deeltjes die het vliegtuig uitstoot) in dat gedeelte van de atmosfeer terecht. Tevens zorgt de warmte van de vliegtuiguitstoot voor stijgende luchtbewegingen. Zowel door de extra condensatiekernen als de stijgende luchtbewegingen kan het ‘Wegener Bergeronproces’, waarbij neerslag ontstaat, in sommige situaties ineens wél op gang komen. Het gevolg: een deel van de wolk sneeuwt uit. Er ontstaat een gat in. Een ‘punch hole cloud’ is geboren.
Bron: Meteo Consult
Foto's: Casper Hootsen
Ja en dan komen ze 20 jaar later de aarde consumeren (uit: Independence day)
Mijn (on)weer foto's : Foto's