Auto's zijn gestrand op een rotonde in de Thaise stad Ayutthaya, ten noorden van Bangkok, in oktober vorig jaar.
In Azië zijn de afgelopen 2 jaar 42 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor overstromingen en andere klimaatrampen. 'Azië en het gebied van de Stille Oceaan zijn erg kwetsbaar, zowel door het aantal rampen als door het aantal getroffen mensen', aldus een rapport van de Aziatische Ontwikkelingsbank vandaag.
Vooral door het extreme weer in 2010 sloegen veel mensen op de vlucht, met name in Pakistan. Daar kwamen vorig jaar nog eens 10 miljoen mensen bij, vooral door hoogwater in Thailand. Het rapport roept overheden op om de bevolking snel beter te beschermen, wat circa 30 miljard euro per jaar zou kosten tot 2050.
Bron: AD | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:39 uur, door Joyce.s
Natuurrampen zoals overstromingen, tropische cyclonen, tornado's en vloedgolven treffen het land bijna ieder jaar, de effecten van deze natuurrampen worden versterkt door ontbossing, bodemuitputting en erosie. Deze rampen komen meestal voor in de moesson.
Nu er 150 miljoen mensen wonen, en naar verwachting in 2015 meer dan 180 miljoen, waarvan het merendeel langs de rivieren, zullen bij de jaarlijkse overstromingen (zelfs zonder dat overstromingen in aantal en/of sterkte toenemen) zal het aantal slachtoffers elk jaar toenemen. Het land overstroomt vrijwel elk jaar voor 2/3, tja dan is er alleen al door de enorme bevolkingsgroei grote kans op steeds meer doden.
Dit heeft helemaal niets met opwarming te maken. De boeren voelen niets voor bedijking, de vissers evenmin. De rivieren zetten namelijk met elke overstroming vruchtbare grond af. Vissers zijn bang dat bij bedijking de vissen elders hun heenkomen zoeken. Het land wordt steeds verder ontbost, hetgeen meer wateroverlast tot gevolg heeft.
Kortom, aan de infrastructuur wordt weinig tot niets gedaan, dus de 'normaal' vrijwel elk jaar voorkomende overstromingen zullen gezien de enorme concentratie van bevolking langs onbeschermde rivieren meer en meer doden tot gevolg hebben.
Overigens, die ADB is een economisch orgaan waarin de VS en Japan heel veel aandelen bezitten, gevolgd door China en India...
Ik denk dat we veel eerder met economische vluchtingen te maken zullen krijgen dan vanwege het klimaat. Met de huidige communicatiemiddelen komt de arme bevolking ook in aanraking met de betere levensstandaard in andere landen.
Ik kan ze geen ongelijk geven te trachten met hun gezin naar landen te vluchten waar meer kans op een menswaardig bestaan is.
Wie zou dat in hun situatie niet doen?
Bronnen: diverse op internet