Ook de cape en neerslag zijn sterk verbeterd en mooi verdeeld over het land. Dus zou leuk zijn als er voor iedereen iets moois tussen zit zaterdag.
Qua timing komt het koufront zowiezo te laat, dus daar moeten we het in ieder geval niet van hebben
Wel ziet de dynamische kant er beter uit. Iets meer shear (zowel LLS als DLS zijn beter), ook laat de SRH een signaal zien. Maar in combinatie met de niet al te hoge instabiliteit valt dit laatste te verwaarlozen.
Ook GFS is weer wat teruggekomen:)
Leuk, ook het KNMI verwacht toch wel wat;
Tweede aandachtspunt is de onstabiele situatie morgenmiddag, naast een dynamische trigger voor convectie zou bij voldoende instraling ook de convectie van de grond op gang kunnen komen. Dit geeft enige verschillen in de neerslagverwachting.
Zaterdagochtend neemt de hogere en middelbare bewolking van het zuidwesten toe. In de middag wordt de atmosfeer dermate onstabiel dat er convectieve bewolking kan ontstaan die met name in het midden en oosten van het land kan uitgroeien tot Cb's. Progtemps laten toppen toe tot FL300 en de CAPE gaat alweer naar waarden van net boven de 500 J/kg, hetgeen voor half maart aan de forse kant is. Zowel dynamische als thermische forcering kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Voor de thermische forcering zal veel afhangen van de hoeveelheid instraling en de daarmee samenhangende maximumtemperatuur. In de loop van zaterdagavond komt in het westen van het land de frontale bewolking dichterbij.
Morgenochtend kan er in het westen van het land al wat lichte neerslag uit de middelbare bewolking vallen. Opvallender is echter het buiensignaal in de middag. De buien ontstaan boven het midden maar vooral boven het oosten van het land, mogelijk kan hier al een klap onweer bij zitten.
Het is niet veel, maar wel wat leuks om naar uit te kijken, vind ik | Gewijzigd: 16 maart 2012, 08:25 uur, door TornadoCowboy
Wat staat er ons nu te wachten? Morgen komt krijgen we te maken met een koufront die van west naar oost over Belgie en Nederland gaat trekken. De meeste weermodellen laten het koufront in de avond passeren. Voorafgaand krijgen we in de namiddag te maken met een trogje die vanuit België over het zuidoosten van Nederland trekt. Dit staat mooi ingetekend in het laatste kaartje van Hirlam.
Kijken we naar de onstabiliteit in de atmosfeer zien we dat de Cape en de Liftend index voor maart zeker niet slecht te noemen zijn. Na de middag ligt de Cape rond 400-500 J/KG en dit samen met een Lifted index van -2. Deze waarden gelden vooral voor het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van Belgie. Daar lijken ook de meeste buien in de namiddag en en de vroege avond te gaan vallen. Later op de avond trekt het koufront over maar tegen dan is de grootste kans op onweer er uit.
Hieronder nog een kaartje met de onweerskansen in percentage en een stukje guidance van het KNMI:
Guidance:
- Aan de voorzijde van dit front wordt ook morgen nog zachte en vochtige lucht aangevoerd die morgenmiddag met name boven het zuidoosten onstabiel van opbouw wordt. Enige convergentie aan de grond tezamen met het oplopen van de temperatuur en advectie van positieve vorticiteit (PVA) in de bovenlucht op nadering van een kortgolvige trog op 300 hPa doen de buienkans dan toenemen.
- Morgenmiddag misschien al de eerste neerslag (licht) uit de middelbare bewolking. Geleidelijk aan neemt de kans op een bui toe, waarbij de pittigste in de zuidoostelijke helft kan vallen. Onweer is daarbij niet uitgesloten. CAPE gaat alweer naar waarden van net boven de 500 J/kg, hetgeen voor half maart aan de forse kant is. Zowel dynamische als thermische forcering kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.
© onweer-online
de problemen:
1. het gebied met onstabiliteit komt eigenlijk wat te vroeg, GFS en NMM-WRF laten het te oostelijk trekken. EC gaat voor midden en oosten van NL.
2. het koufront komt te laat
3. er is een kleine cap.
aanvullingen? convergentielijn te zwak of helemaal weg??
1. het gebied met onstabiliteit komt eigenlijk wat te vroeg, GFS en NMM-WRF laten het te oostelijk trekken. EC gaat voor midden en oosten van NL.
gfs laat inderdaad nog een klein gedeelte over Limburg trekken, en de rest zit (veel te) oostelijk..Maar goed we wachten af..
We zullen het zien morgen. Ook leuk om te zien dat er elke dag wel actief gepost werd in dit topic met updates/kaarten enz. dat maakt het verlangen naar een stuk fijner en realistischer
ML CAPE 900 J/kg en LI -4
en dat terwijl het nog steeds winter is!!
Jammer dat het bij ons wat minder is, maar er kunnen nog steeds wel buien onstaan. In frankrijk zijn er geen buien onstaan vanwege de cap... maar wie weet onstaan ze wel binnen een uurtje en komen ze onze kant op??
(klikken)
Dat is elk jaar weer een goede reminder! Maar goed her en der worden ook de andere indices benoemd... | Gewijzigd: 17 maart 2012, 00:02 uur, door Tyshane