Circa 300 brandweerlieden in Spanje zijn vrijdag ingezet tegen vier bosbranden in de regio Catalonië. Tot dusver heeft het vuur 1200 hectare bos verwoest, aldus een woordvoerster. De branden braken donderdag uit bij de stad Lleida in de Pyreneeën. Hulpverleners hebben ongeveer 200 mensen geëvacueerd. Spanje kampt met de droogste winter sinds de jaren '40, volgens het nationale meteorologische bureau.
Bron: NU.nl
In de loop van vrijdag heeft de brandweer twee van de vijf branden onder controle gekregen, meldde de Spaanse krant El PaÃÂs. De branden braken donderdag uit bij de stad Lleida in de Pyreneeën. Hulpverleners hebben ongeveer 200 mensen geëvacueerd. Medisch personeel heeft 12 lichtgewonden behandeld. Onder hen is een brandweerman. Spanje kampt met de droogste winter sinds de jaren '40, volgens het nationale meteorologische bureau.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:36 uur, door Joyce.s
De eerste Spaanse branden hebben inmiddels de nieuwsberichten gehaald. In het noordoosten van Catalonië zijn vele hectares bos afgebrand. En dat lijkt slechts het begin te zijn van een lange droge en brandgevaarlijke zomer. Vorige week schreven we al een verhaal over de Spaanse zorgen. Vandaag gaan we daar nog even op door. De situatie is namelijk best nijpend. Een geluk, volgend weekeinde wordt enige regen verwacht.
Lentetemperaturen
Het voorjaar komt in Spanje aardig op stoom. De eerste zomerse waarden, van 25 graden, zijn inmiddels gehaald. Zo werd het gistermiddag (vrijdag) in die Carballiño (Noordwest-Spanje) 25,8 graden. Ponferrada (Comunidad Autonoma Castilla y Leon) ging naar 25,1 graden. Santiago (Galicië) haalde 25 graden. Zo warm is het in het zuiden van Spanje dit jaar nog niet geweest, al trekken ze daar heel snel bij. De komende week gaan Sevilla en omgeving ook naar 25 graden.
Het zuiden van Spanje gaat heel binnenkort de eerste keer dit jaar naar de 25 graden. Hier de verwachting voor Sevilla.
Brandgevaar
De webpagina van het European Forest Fire Information System geeft voor heel Europa het gevaarniveau aan. Dit loopt in een schaal van ‘zeer klein’ naar ‘zeer groot’. Ook kun je op die website bekijken waar de laatste branden zijn geweest en hoeveel hectare er in de as zijn gelegd. De laatste informatie gaat alleen maar over Spanje. We sommen het even op: Baix Pallars (Lleida) 96 hectare afgebrand (maar 380 hectare aangetast). Valles de Valira (Lleida) 98 hectare afgebrand. Montanuy (Huesca) 205 en 794 hectare. Vervolgens verschijnen er veel gebieden in Portugal, waar ook al honderden hectaren zijn afgebrand. Noord-Portugal en Noordwest-Spanje hebben de afgelopen maanden de meeste branden gehad. Maar nu begint het ook in het noordoosten. Catalonië had vanaf donderdagmiddag tot en met vanochtend vroeg maarliefst zes vuurhaarden waar de brandweer vol voor is ingezet. Het gaat daarbij om meer dan 1000 hectare in de Catalaanse Pyreneeën en 500 hectare in Aragon.
Op deze kaart van het European Forest Fire Information System (EFFIS) zijn de branden van de afgelopen zeven dagen gemarkeerd met een klein blokje. Tegelijkertijd zijn de oranje zones de regio's waar het brandgevaar 'moderate' is. De kleine stukjes in het rood hebben een 'high' risico.
Ontstaan van de branden
De combinatie van droge grond, droge begroeiing, een brandende zon en veel wind leiden jaarlijks tot veelvuldige branden in Spanje. De meeste ‘oorspronkelijke’ begroeiing is aangepast aan het nu en dan optreden van natuurlijke branden en vaak ontkiemt daarna weer in rastempo nieuwe begroeiing. Het probleem zit ‘m de laatste decennia voornamelijk in de veelvuldige opzettelijke branden in combinatie met een veelvuldig gebrek aan neerslag.
Vele rivierbeddingen fungeren als tijdelijke bedding. Zodra er regen valt in de berggebieden, stromen deze vol. Een paar dagen of weken later is er niets meer van water te bekennen.
Bekend bij alle Spanjaarden zijn de vele duizenden opzettelijke bosbranden door bedrijven die op de platgebrande grond huizenblokken willen bouwen. De economische crisis zal een deel van die activiteiten wel de kop in drukken, maar onachtzaamheid en kurkdroge begroeiing blijven een groot gevaar. Bovendien heeft men in een poging om snel her te bebossen, enige tijd lang vooral eucalyptusbomen en dennenbomen aangeplant. Dat zijn juist zeer droge soorten die gemakkelijk ten prooi vallen aan de vlammen. Een deel van de branden van de afgelopen paar etmalen lijkt overigens te zijn veroorzaakt door elektriciteitskabels die door de wind los zijn geraakt. De extreem droge bosgrond waar de kabels op terecht kwamen, deed vervolgens de rest.
Een probleem voor de brandweertroepen; hoe bereik je de bosgebieden? Niet zelden is het namelijk ook heuvelachtig of bergachtig gebied.
Bosgebieden kunnen zich door het aantal branden nu veel minder gemakkelijk regenereren. Er wordt gemeld dat tussen 1990 en 1999 maarliefst 181.051 bosbranden zijn geweest. Ongeveer 18.000 branden dus per jaar! In die tien jaar is er ruim 650.00 hectare bosgebied verwoest. Daar komt 950.000 hectare bij aan niet beboste zones die ook geleden hebben onder de branden.
Stand stuwmeren
Hoe droger het winterseizoen, des te groter de kans op branden. En het winterseizoen is erg droog geweest. Deels is dat terug te zien in de stand van de stuwmeren. Op dit moment staan de stuwmeren gemiddeld voor 62 procent gevuld. Daarbij zijn er grote verschillen tussen de Comunidades Autonomas (zeg maar provincies). In Castilla la Mancha zijn de stuwmeren gemiddeld voor 52 procent gevuld, in Extremadura voor 66 procent. Opvallend is wel dat, in vergelijking met de gemiddelde stand van de afgelopen 10 jaar, de stuwmeren over het algemeen voller staan. Dat is positief, maar geeft mogelijk een verkeerd beeld af. Wie nu Spanje doorkruist kan overal de gevolgen van de droge winter zien. Het graan wil nog niet ontkiemen en veel struiken staan er wat zielig bij. In de noordelijke helft van Spanje was het voorbije skiseizoen barslecht. De bergen lagen er grotendeels sneeuwloos bij en op een paar plekken heeft kunstsneeuw het allemaal nog een klein beetje kunnen redden. Aanwas van de rivieren bij sneeuwsmelt hoeven we dus ook niet te verwachten. Om voorzichtig om te gaan met het opgespaarde water laat de overheid nu al restricties uitvaardigen over het watergebruik voor de landbouw.
Een dikke bui wordt vaak met gejuich begroet, want voor je het weet zit je weer weken of maanden zonder.
Komende week
Vreemd, de brandgevaarkaart laat voor de komende week alles bijna op ´groen´ terecht komen: ofwel een zeer klein brandgevaar. Toch verandert er weinig tot niets in de huidige situatie. Het blijft tot en met donderdag droog en zonnig. Na donderdag staat er wel naderende regen in de planning, vanaf de oceaan. Er arriveert een lagedrukgebied dat meerdere etmalen boven Portugal en omgeving lijkt te blijven tollen. Bijgevolg valt er geregeld regen, met het accent op de noordelijke helft van Spanje en Portugal. Vooralsnog lijkt het noordoosten van Spanje daarbij neerslagvrij te blijven.
De brandgevaarkaart voor vandaag, 10 maart. Als je de hele komende week bekijkt, neemt het brandgevaar in Spanje af tot zeer laag. Terwijl het toch droog en warm is..... Gelukkig is volgend weekeinde neerslag op komst.
De peuk van de dag
Tja, en dan ben je in Spanje, weet je veel over het gevaar van bosbranden en laat je het wel uit je hoofd om een fikkie te stoken of ook maar een aansteker op zak te hebben. Uiteraard ben je erg oplettend om bij de geringste brandlucht een belletje te plegen naar de beheerder. En dan ga je met een boswachter op pad, die vervolgens niets anders doet dan de ene sigaret na de andere opsteken. Serieus gebeurd..… Overigens, het opzettelijk veroorzaken van een brand of het veroorzaken van een brand door nalatigheid en onvoorzichtigheid wordt bestraft met zes maanden tot een jaar cel en een boete.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:37 uur, door Joyce.s
Spaanse boeren zien hun oogst dit seizoen letterlijk verdampen. In sommige delen van het land heeft het sinds oktober niet meer geregend. De afgelopen drie maanden zijn volgens het Spaanse weerinstituut de droogste sinds 1940. Volgens ASAJA, het Spaanse verbond voor boeren, zullen boeren in de regio Aragon in Noord-Spanje dit seizoen 1,3 miljard euro verliezen. De boeren moeten door de droogte onder meer extra duur voedsel voor hun vee kopen. Bovendien ontstaan door de droogte bosbranden, die al voor honderden hectaren aan land hebben verwoest. De autoriteiten buigen zich momenteel over subsidies voor de getroffen boeren.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:37 uur, door Joyce.s
Al enkele maanden is er geen druppel regen gevallen in grote delen van Spanje. Het is de droogste winter in 40 jaar en ook de komende maanden blijft het droog, zeiden meteorologen maandag te verwachten. De droogte is een ramp voor de telers van onder meer meloenen, olijven en granen. Alleen al in de graansector lopen de verliezen op tot 250 miljoen euro, aldus de brancheorganisatie. Voor veehouders lopen de productiekosten met 400 miljoen euro op: bij gebrek aan weidegras moeten ze vele zakken veevoer kopen.
,,Een zeer zorgwekkende situatie'', oordeelde minister van Landbouw Miguel Angel Arias Cañete. Volgens hem is de watervoorraad in de stuwmeren gezakt tot 62 procent van de capaciteit, 15 procent minder dan vorig jaar. Als de droogte tot mei aanhoudt, ontstaat een kritiek tekort. De bossen worden al geteisterd door ongebruikelijk veel branden voor deze tijd van het jaar. Vooral Catalonië en Galicië zijn getroffen.
Bron: RTL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:37 uur, door Joyce.s