Een 'vuurbal' aan de hemel boven nood-Engeland en Schotland bracht vele Britten in paniek. Geen angst voor UFO's en marsmannetjes, wél dachten ze dat er een vliegtuig in nood was. De plaatselijke politiediensten werden overstelpt met telefoontjes en meldingen van 'een fel licht', 'een oranje gloed' en 'een vuurbal'. Niets van dat alles: snel na de waarneming rond 21h40 twitterde de meteorologische dienst ('Met Office') dat het waarschijnlijk om een meteoor ging.
Het Observatorium van Kielder rapporteerde een 'grote vuurbal' die van noord naar zuid trok over Northumberland. "Na 30 jaar observaties is dit het beste dat we ooit gezien hebben aan de nachtelijk hemel", klonk het op Twitter.
Een meteoor is een klein deeltje dat onze atmosfeer binnendringt en door de wrijving opbrandt. Grotere brokken worden meteorieten genoemd: zij branden maar gedeeltelijk op in de atmosfeer en slaan ergens in op Aarde.
Een brokje planeet
Astronoom en schrijver David Whitehouse: "Te oordelen aan zijn helderheid, zou het opbject groot genoeg geweest kunnen zijn om te gelden als meteoriet. Tot mensen hebben berekend wat de baan was van het object, hebben we echter geen idee of en waar het geland is."
Hij heeft ook een idee wat het object zou kunnen zijn: een brok puin ter grootte van een vuist afkomstig van een planeet die zich nooit deftig heeft kunnen ontwikkelen.
Een spectaculaire foto vanuit Schotland
"Het brokstuk was waarschijnlijk afkomstig van het gebied tussen Mars en Jupiter, en was al voor duizenden miljoenen jaren in de ruimte. Tienduizenden brokjes steen en zand zweven tussen Mars en Jupiter. Soms raken ze uit hun koers en slaan ze in op Aarde."
Amateur-astronoom en fotograaf Graeme Whipps slaagde erin om de lichtflits vast te leggen tegen de nachthemel. Op een andere plek legde ook Mike Ridley de meteoor vast maar eerder er ongeluk: "Ik fotografeerde de lasershow in Durham toen ik ook iets anders aan de hemel zag."
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 maart 2012, 08:44 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0