De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië is vanmorgen vroeg weer uitgebarsten. Volgens de Italiaanse media werd er een zuil van as uitgespuwd naar de hemel. Vervolgens schoof er ook een lavastroom langs de oostelijke flank van de berg naar het onbewoonde dal 'Valle del Bove'.
De autoriteiten vonden het echter niet nodig om de nabijgelegen luchthaven van Catania te sluiten.
Het was al de derde actieve fase van de Etna dit jaar. De Etna is met 3.350 meter de hoogste nog actieve vulkaan in Europa.
Bron: HLN | Gewijzigd: 5 april 2017, 11:56 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Skiën op een lavaspuwende vulkaan? Het lijkt bizar en gevaarlijk maar toch wagen enkelingen zich er aan. Tot in het voorjaar is de Etna op het Italiaanse eiland Sicilië namelijk bedekt met een laagje sneeuw. Durfals kunnen dan ook niet aan de lokroep van de hoogste vulkaan van Europa weerstaan zoals uit de foto's blijkt. Van de helling glijden terwijl de Etna zijn duivels ontbindt, geeft blijkbaar een kick. Let wel, 's winters is skiën op een 'rustige' Etna niet ongebruikelijk dankzij de skipistes die zich op de noordelijke en zuidelijke helling bevinden. Bovendien worden er vaak, weliswaar onder begeleiding, excursies gemaakt op sneeuwschoenen waarbij ongelofelijke lavaformaties bedekt met een laagje sneeuw de attractie vormen. Wie durft?
Bron: HLN | Gewijzigd: 5 april 2017, 11:57 uur, door Joyce.s
De vulkaan Etna op Sicilië (Italië) is uitgebarsten. Enorme aspluimen en lava werden tot in de verre omtrek gezien.
De Etna is de grootste vulkaan van Europa met 3329 meter. De vulkaan is door uitbarstingen sinds 1980 al 20 meter hoger geworden. Zondag 18 maart kwam het tot een nieuwe en zeer hevige uitbarsting. Die kon worden gezien vanuit de stad Catania en de toeristenoorden rond Taormina. Vandaag is de activiteit afgenomen. Het is al de vierde uitbarsting van de Etna in dit jaar. Dit keer kwam een lavastroom op gang die stroomde naar de Vale del Bove, een onbewoond gebied aan de voet van de krater. Er waren geen gewonden, maar de Italiaanse seismische dienst is in hoogste staat van paraatheid en houdt de vulkaan 24 uur per dag in de gaten.
Lees ook:
| Gewijzigd: 5 april 2017, 11:57 uur, door Joyce.s
Op het bovenstaande satellietbeeld van Mt Etna zijn de uitbarstingen van de vulkaan goed zichtbaar. Mt Etna doorloopt momenteel een actieve periode van korte uitbarstingen, welke een paar uur duren. De tussenperiodes lopen uiteen van een paar dagen tot enkele weken. Vanaf mid september 2011 is de vulkaan al 13 keer uitgebarsten.Gedurende de typische paroxysm spoten er lava fonteinen uit de New Southeast krater, waardoor er lava langs de oosterlijke helling van de vulkaan vloeide. Dit werd vergezeld door een dikke aspluim. Op het bovenstaande natuurlijk gekleurde beeld is de eruptie van 8 september 2011 te zien. Het beeld is gemaakt door de Advanced Land Imager (ALI) aan boord van de Earth Observing-1 (EO-1) satelliet. Het centrum van de activiteit — de New Southeast Krater— gaat verscholen onder een met gassen gevulde pluim. De lava stroomt ongeveer 2 kilometer naar het zuidoosten. Ondanks het feit, dat de lavastroom bedekt is door gassen, is de stroom op onderstaand beeld goed waarneembaar. De hitte van de lava wordt weergegeven door een fel rode kleur. Een smallere lavastroom is ten noorden van de krater zichtbaar als een dunne zwarte lijn. In het zuiden is de aspluim waarneembaar, die tot de kustplaats Catania reikt.
© onweer-online
Bron: NASA