Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 maart 2012, 17:32 uur | Bericht #340811
Oudste noordpoolijs smelt sneller dan dunnere (jonge) laag

Het oudste en dikste ijs in de Noordelijke IJszee smelt sneller dan het jongere en dunnere ijs. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door de NASA. De laatste dertig jaar is de hoeveelheid meerjarig ijs, ijs dat minstens twee zomers overleeft, elke winter geslonken, blijkt uit Amerikaanse satellietbeelden.



Bekijken we alle zones in de Noordelijke IJszee waar meerjarig ijs minstens 15 procent van de oceaanoppervlakte bedekt, dan gaat dat meerjarige ijs daar gemiddeld met 15 procent per 10 jaar achteruit, zegt NASA-onderzoeker Joey Comiso, auteur van het onderzoek. Bekijken we alleen de zones die volledig door meerjarig ijs zijn bedenkt, dan gaat het meerjarige ijs nog sneller achteruit, met 17 procent per tien jaar.

Eeuwige ijs
Het meerjarige ijs gaat zelfs sneller achteruit dat het zogeheten "eeuwige" ijs waardoor het omgeven is. Eeuwig ijs is ijs dat minstens één zomer heeft overleefd en dat dus jonger kan zijn dan meerjarig ijs (alle meerjarige ijs is eeuwig, maar niet alle eeuwige ijs is meerjarig).

Door de klimaatwijziging is het jongere, dunnere ijs, dat elke winter gevormd wordt, steeds minder bestand tegen de warmere zomermaanden. Maar het oudste en dikste ijs overleeft de zomer normaal. Als ook dat meerjarige ijs verdwijnt, dan wordt het ijs in de Noordelijke IJszee nog kwetsbaarder tijdens de zomer, zegt Comiso.

Smeltseizoen overleven
"De gemiddelde dikte van de ijskap in de Noordelijke IJszee gaat achteruit omdat ze snel de component verliest die het ijs dikker maakt: het meerjarige ijs", zegt de NASA-onderzoeker. "Tegelijk gaat de oppervlaktetemperatuur in de Noordelijke IJszee omhoog, waardoor het ijsvormende seizoen korter wordt. Het meeste meerjarige ijs en andere ijstypes hebben een aanhoudende koudegolf nodig om dik genoeg te worden in de winter zodat ze het zomerse smeltseizoen overleven en de trend kunnen keren."

2008 was tot dusver het dieptepunt voor het meerjarige ijs. Toen bleef nog ongeveer 55 procent over van het meerjarige ijs dat de satellieten eind jaren zeventig hadden gezien. Sindsdien heeft zich een licht herstel voorgedaan maar deze winter ging het meerjarige ijs weer achteruit, tot zijn op een na kleinste hoeveelheid.

Journal of Climate
Voor zijn studie baseerde Comiso zich op satellietbeelden die de NASA en het ministerie van Defensie de voorbije 38 jaar gemaakt hebben. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Climate, een publicatie van de American Meteorological Society.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:45 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
blackbird
Lid
Woonplaats:
Berichten: 84
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 maart 2012, 21:54 uur | Bericht #340842
Citaat van Debbieke, donderdag 1 maart 2012, 17:32 uur Oudste noordpoolijs smelt sneller dan dunnere (jonge) laag



Eeuwige ijs
Het meerjarige ijs gaat zelfs sneller achteruit dat het zogeheten "eeuwige" ijs waardoor het omgeven is. Eeuwig ijs is ijs dat minstens één zomer heeft overleefd en dat dus jonger kan zijn dan meerjarig ijs (alle meerjarige ijs is eeuwig, maar niet alle eeuwige ijs is meerjarig).



Bron: HLN


Helder verhaal...

Deze is ook leuk:


"Smeltseizoen overleven
"De gemiddelde dikte van de ijskap in de Noordelijke IJszee gaat achteruit omdat ze snel de component verliest die het ijs dikker maakt: het meerjarige ijs", zegt de NASA-onderzoeker.






Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 635 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 635, lezen 5 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden