Boven de IJssel bij Terwolde was vanochtend nog wat laaghangende mist te zien, toen de zon op kwam aan een heldere hemel. Foto: Mark Wolvenne.
Met uitzondering van augustus 2006 is het al 10 maanden lang uitzonderlijk warm in Nederland en in de landen in onze directe omgeving. Volgens de Amerikaanse World Climate Service (WCS), een bedrijf gespecialiseerd in het maken van ultralangetermijn verwachtingen waarbij ook Meteo Consult betrokken is, is het zeer waarschijnlijk dat deze warme fase tot in de eerste helft van de zomer aanhoudt. Vooral West-Europa moet met aanhoudend warm weer rekening houden, maar de kans bestaat dat de warmte tot in West-Rusland doorzet.
Voor de andere kant van de oceaan verwacht WCS vooral in het zuidwesten en oosten van de Verenigde Staten warmer dan normaal (vroeg) zomerweer. Daarbij houdt de droogte, die het westen en zuidoosten van de VS nu in de greep heeft, naar verwachting aan. De problemen, die zich in die gebieden als gevolg van de droogte al voordoen, zoals bosbranden en tegenvallende oogsten, zullen zich alleen maar verscherpen, is de verwachting. Over een eventueel verder doorzettende droogte bij ons worden geen uitspraken gedaan.
[img width=400 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/0b9e4c911e.jpg[/img]
Deze koe bij Silvolde komt de damp uit de neusgaten als hij rustig graast tegen de in een donker oranje gloed opkomende zon. Stan Bouman is vaak vroeg op om dit soort momenten voor ons vast te leggen.
Complicerende factor bij de verwachting is volgen WCS de ontwikkeling van een La Nina situatie in het gebied van de Grote Oceaan tussen Indonesië (in het westen) en Zuid-Amerika (met name Peru) in het oosten. Evenals tijdens een El Nino, waarbij het zeewater in een langgerekte strook langs de evenaar veel warmer is dan normaal, kan een La Nina – met lagere dan normale zeewatertemperaturen in hetzelfde gebied – een grote invloed hebben op het weer wereldwijd, zeker naarmate de afwijkingen groter worden. Vooralsnog gaat WCS ervan uit dat het de komende maanden bij een zwakke La Nina zal blijven.
[img width=400 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/be9c49b939.jpg[/img]
Genieten aan de waterkant. Foto Stan Bouman.
Opvallend in de situatie van dit moment is volgens WCS dat de straalstroom sterk meandert, met een sterkere amplitude dan normaal. Hoge toppen en tamelijk diepe dalen wisselen elkaar af. In de toppen sterke hogedrukgebieden, in de dalen sterke lagedrukgebieden. Omdat zowel de toppen als de dalen zich in een situatie als deze niet of nauwelijks verplaatsen, kun je voor langere tijd aan een en hetzelfde weertype vast zitten. Duidelijke voorbeelden zijn wat dit betreft het koude weer waar het noordoosten van de VS de afgelopen weken mee te maken heeft gehad, maar ook het warme weer bij ons dat maar van geen wijken weet.
Voor een deel wijt WCS deze situatie aan de aanwezigheid van een grote bel met koud water in het zeegebied bij Alaska. Verder worden langs de hele westkust van de VS lagere dan normale watertemperaturen gemeten. Boven het koude zeewater heeft zich in de bovenlucht een hardnekkige trog gevormd, een uitzakking van lage druk, die aan de basis staat van de sterke schommelingen in de straalstroom in het gebied stroomafwaarts (en dus ook in onze omgeving). Meest significante deel voor ons hierin is de semi-permanente hoogterug in onze omgeving, die hier het ene na het andere hogedrukgebied tot ontwikkeling laat komen en het veel warmere dan normale weer in het zadel houdt en voorlopig dus blijft houden.
WCS kijkt ook vooruit naar het komende orkaanseizoen, boven de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico. Vorig jaar ging het om een normaal seizoen, waarin uiteindelijk 9 stormen een naam kregen. Geen van die stormen bereikte overigens het vasteland. Kwam het seizoen snel op gang, toen de El Nino de kop opstak, was het ook meteen afgelopen. Inmiddels lijkt de El Nino door een La Nina te worden vervangen. Dit betekent dat orkanen het komende seizoen meer de kans krijgen, redeneert WCS. Daarbij zijn de watertemperaturen waarschijnlijk boven normaal in een groot deel van het gebied waar ze voorkomen. En dat geeft de stormen extra energie. Voorlopig gaat WCS er dan ook vanuit dat het nieuwe seizoen 15-17 stormen met een naam zal opleveren. Omdat blijkt dat de kans, dat zulke stormen bij voorbeeld in de VS aan land gaan, tijdens een La Nina situatie duidelijk groter is dan tijdens een El Nino, doet het WCS er voor die gebieden alvast ook maar de waarschuwing bij dat het onrustiger kan worden dan vorig jaar.
Kijken we nog even naar het weer in eigen land, dan zien we dat de temperaturen in de nieuwe week weer erg hoog zullen zijn. Vooral vanaf woensdag lijken we zelfs aan een nieuwe reeks van zomerse dagen te beginnen, als een hogedrukgebied zich boven Scandinavië vestigt en de wind uit het oosten gaat waaien. Morgen en dinsdag is het ook al warm, met vooral in het oosten en zuidoosten temperaturen dik boven 20 graden. Wel komt er dan met name in het westen af en toe bewolking voor, waaruit dinsdag en woensdag plaatselijk ook een spatje regen zou kunnen vallen. Grootschalige regenval, zoals die gisteren eerst nog wel in de kaarten zit, lijkt echter definitief van de baan. De droogte houdt aan
Meer over de eigenlijk toch wel bizarre weerssituatie van de komende tijd hoort u via de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 50 cent per minuut). Onder optie 5 praten we u bij over de lange termijnverwachting (tot en met volgende week dinsdag), onder de opties 1 en 2 over de verwachting voor vandaag, morgen en de rest van deze week. De recordboeken zetten we nog maar even niet in de kast, voorlopig blijven we ze gewoon nog even bijwerken.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/2925ab1ecb.gif[/img]
Het stromingspatroon in de bovenlucht van dit moment. Ten westen van de VS is in de straalstroom een dal, een trog te zien, boven het oosten van de VS een top (een rug). Daarna herhaalt het patroon zich, culminerend in de bijzonder standvastige rug boven onze omgeving. Het resultaat is koel weer in het noordwesten van de VS, warm en droog weer in het zuidwesten en oosten. Het warme en droge weer bij ons hangt samen met de Europese rug. Volgens World Climate Service blijft dit patroon de komende maanden hardnekkig. Bij ons wordt dan ook een aanhouden van het warme weer verwacht tot in de eerste helft van de zomer.
Bronnen: World Climate Service, Meteo Consult, weer.nl