Tot nu toe is het grootste deel van de USA deze winter verstoken gebleven van sneeuwstormen, die het dagelijkse leven plat leggen. De strenge winter van 2010-2011 staat echter nog vers in het geheugen. Aanhoudende aanvoer van koude lucht en extreme sneeuwstormen maakte het een dodelijke en destructieve periode in grote delen van het land. De ijzige winters, zoals die van vorig jaar, kunnen meer gemeen goed worden in de komende jaren. De schuldige hiervan is het afnemende Arctische zee ijs, volgens een studie, welke vandaag verschijnt in de Proceedings of the National Academy of Sciences.
"Het recente terugtrekken van het Arctische zee-ijs heeft een belangrijke en beslissende rol gespeeld in de recente koude en winters vol sneeuw," zeggen de onderzoekers Jiping Liu en Judith Curry van Georgia Tech in de publicatie. "Het bevestigde verlies van ijs zal de atmosferische circulatie patronen veranderen," zegge Liu en Curry. "De westerlijke winden, die over het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan van Canada naar Europa balzen nemen af..., weakening the westerly winds that blow across the North Atlantic Ocean from Canada to Europe…. De verzwakte westelijke winden kunnen, op hun beurt, de blokkerende patronen stimuleren. Deze blokkerende patronen zorgen ervoor, dat er koude luchtmassa's van de Noordpool in de noordelijke staten en op het noordelijke deel van de noordelijke hemisfeer kan doordringen". Hier aan voegt Liu toe, dat de verhoogde vochtigheid - als gevolg van het open water van de ijsvrije Arctische zee - de brandstof vormt voor een toename in de sneeuwval. De sneeuw zal vaker gaan vallen en de sneeuwbuien zullen intenser zijn in het noorden van Amerika, Europa, Azië en China.
Arctisch zee ijs in september 2011
Afgelopen september was de bedekkingsgraad van de Arctische Oceaan met ijs de één na laagste sinds de data verzameling van satellietbeelden begin in 1979. Deze neerwaartse spiraal is de afgelopen 3 jaar waar te nemen. Om te bepalen of de specifieke relatie tussen het Arctische zee ijs en de toegenomen sneeuwval toegeschreven kan worden aan de klimaatveranderingen en/of aan een natuurlijke variabele moet verder onderzocht worden.
© onweer-online
Bron: USA today | Gewijzigd: 28 februari 2012, 09:38 uur, door Marga