Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 februari 2012, 16:01 uur | Bericht #340563
Het weer Down Under

Terwijl bij ons de komende dagen in het teken staan van rustig en kalm nawinterweer met veel bewolking, nevel, mist en milde temperaturen van (ruim) 10 graden, is het weer aan de andere kant van de wereld een stuk afwisselender. In delen van Australië volgt na een periode met bijzonder warm zomerweer een behoorlijk natte periode. Vandaag een duik in het weer “Down Under”.

Tropische hitte
Bijzonder warm was het de afgelopen tijd in de zuidoosthoek van Australië. Op uitgebreide schaal werd het meer dan 35 graden. Zo konden Melbourne en omgeving afgelopen vrijdag en zaterdag een maximumtemperatuur van 37 tot 39 graden noteren. Het waren overigens niet de warmste dagen van het jaar, op 2 januari werd het op veel plaatsen (ruim) 40 graden, een temperatuur die in dit deel van Australië bijzonder, maar zeker niet ongewoon is.

Zondag wist het kwik ook nog fors op te lopen, maar in de avond kwamen er buien opzetten en vervolgens begon het flink af te koelen. Maandag werd het niet warmer dan ongeveer 24 graden en het was daarbij ook nog eens bewolkt en regenachtig. De noordenwinden, die in Australië garant staan voor aanvoer van zeer warme lucht, wisten de afgelopen dagen ook Tasmanië te bereiken. Het gevolg was een maximumtemperatuur van 38,8 graden op zaterdag. Dat is 17 graden warmer dan normaal en in de nacht naar zondag werd het niet koeler dan 22,6 graden (10 graden boven normaal). Zondag werd het ook nog ruim 35 graden en na opnieuw een echte “plaknacht” (minimumtemperatuur 23 graden), begon maandag de operatie afkoeling. De komende dagen is het op Tasmanië wisselvallig met vrijwel normale temperaturen voor de tijd van het jaar, het wordt een graad of 18.


De Australische zomer is over het algemeen zonnig, warm en droog. Bosbranden kunnen dan ook spontaan tot ontwikkeling komen zoals hier in maart 2011 in de Grampians, een berggebied op twee uur rijden van Melbourne.


In het zuidoosten van Australië en op Tasmanië was het de afgelopen dagen erg warm. In het rode gebied zijn afwijking zichtbaar van 5 tot 8 graden boven normaal.

Flinke hoeveelheid regenwater op komst
Na de hitte van de afgelopen dagen wordt het niet alleen een stuk koeler, er gaat in een groot deel van Australië ook nog eens heel veel regen vallen. In een strook van de staat Northern Territory via Alice Springs naar New South Wales en Victoria wordt het de komende vijf dagen behoorlijk nat. De oorzaak is een vrijwel stilliggende regenzone, dwars over het continent, vastzittend tussen een hogedrukgebied boven de Indische Oceaan en een tweede kern van hogedruk boven de Tasmanzee. Als later in de week dit tweede hogedrukgebied wegtrekt, ziet een lagedrukgebied vanaf het vasteland de kans om deze plek op te vullen. Het gevolg is dat de wisselvalligheid daarmee in stand gehouden zal worden. Pas aankomend weekend zien we dat het hogedrukgebied boven de Indische Oceaan zijn invloed gaat uitbreiden richting het noordoosten waardoor de ergste nattigheid dan voorbij zal zijn. Overigens keert de hitte dan niet meer terug. Koele winden van zee drukken de temperatuur en in de bergen kan het misschien zelfs tot nachtvorst komen.


Midden deze week is het in grote delen van Australië veel kouder dan normaal. In West-Australië komt dat door een zuidoostenwind met aanvoer van koude lucht vanaf de oceaan. In het midden van Australië is het aanmerkelijk kouder door de aanwezigheid van bewolking en buien.

Australische Alpen
In de berggebieden, grofweg genomen tussen Melbourne en Sydney lijkt er behoorlijk wat regenwater naar beneden te komen. Zowel het Amerikaanse NCEP als het Europese ECMWF model verwachten voor deze regio in vijf dagen tijd tussen de 200 en 260 mm regenwater. Als we bedenken dat dit soort stilliggende regengebieden lokaal veel meer regenwater kunnen achterlaten, is het niet vreemd dat er nu al waarschuwingen uitstaan voor overstromingen van bijvoorbeeld de Murray rivier. Daarnaast kunnen ook drooggevallen kreekjes binnen de kortste keren veranderen in snel stromende rivieren. De lokale bevolking is in ieder geval gewaarschuwd!

Elders in Australië
In het midden van Australië heerst een woestijnklimaat. Op jaarbasis valt op veel plaatsen nog geen 250 mm regenwater, een hoeveelheid die misschien deze week wel op diverse plaatsen wordt afgetapt, want ook hier ligt de regenzone de komende dagen vrijwel helemaal stil. Zo staat Alice Springs een natte week te wachten en ook de omgeving rond Ayers rock zal de zon de komende dagen niet of nauwelijks zien en met alle regen die op het programma staat zal het ook een behoorlijke modderboel worden.

In het noordoosten, in Queensland valt de komende dagen ook geregeld regen, maar dat is in de maanden februari en maart heel normaal. De regentijd duurt namelijk tot halverwege april en dat betekent dat er soms in een dag tijd meer dan 100 mm regen valt. Uiteraard levert dit problemen op zoals ondergelopen stukken land of weggeslagen wegen, maar dat is iets dat in Queensland elk jaar tijdens de regentijd het geval is. Er zijn ten slotte twee gebieden aan te wijzen waar deze week vrijwel geen regen gaat vallen. Het noorden van New South Wales, ten noorden van de Blue Mountains en Sydney krijgt een paar droge, warme en zonnige dagen en ook in de zuidwesthoek, rond Perth en Albany valt er waarschijnlijk geen druppel en dat allemaal dankzij de aanwezigheid van een hogedrukgebied boven de Indische Oceaan.


Neerslagverwachting van het ECMWF model voor de aankomende week. Er loopt een strook met heel veel regen van het noorden richting het zuidoosten. Regionaal valt er meer dan 200 mm regenwater.


Ook het Amerikaanse NCEP model laat een strook zien waar in een paar dagen tijd heel veel regen gaat vallen.


Het CBS van Melbourne, precies een jaar geleden. Het was een (voor Australische begrippen) zeer koude regenachtige dag. Het werd niet warmer dan 16 graden.


Lake Jindabyne in de Australische Alpen tijdens een zonnige herfstdag in maart 2011. Lake Jindabyne ligt in de Australische Alpen in de buurt van Mount Kusciosko (2231 meter), de hoogste berg van Australië. De komende dagen gaat hier misschien wel 200 mm regen vallen.


In heel Australië zijn deze borden te zien. Door plotseling zware regen kunnen wegen, die vaak dwars door drooggevallen kreekjes zijn aangelegd, plotseling veranderen in woest stromende rivieren.

Bron: Meteo Consult, B.O.M., Weatherzone.com.au, NCEP en ECMWF, Foto's: Alfred Snoek (Meteo Consult). | Gewijzigd: 27 februari 2012, 16:03 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 200 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 200, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden