Als België inzet op meer energiebesparing, kunnen we meer dan het equivalent van de productie van Doel 1, de oudste kerncentrale in Doel, aan elektriciteit uitsparen tegen 2015. Dat blijkt vandaag uit een studie in opdracht van milieuorganisaties Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu door Climact, een adviesbureau rond energie en klimaatverandering. Greenpeace voert vanochtend ook actie voor meer energiebesparing aan het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH).
Klimaatdoelstellingen halen
Energiebesparing vergemakkelijkt de kernuitstap. "Door de energiebesparing worden we minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen én kunnen we onze klimaatdoelstellingen halen. Ook onze energiefactuur vaart er wel bij", melden beide organisaties. Ze geven het voorbeeld van supermarktketen Delhaize, die door aanpassingen aan de verlichting het jaarlijkse energieverbruik voor verlichting met 60 procent kon terugdringen.
Uit de studie blijkt dat België tegen 2015, wanneer de oudste kerncentrales in België moeten sluiten, "zonder veel moeite" 4 TWh moet kunnen uitsparen. Dat is meer dan de productie van Doel 1, die jaarlijks 3,5 TWh stroom levert. Met ambitieuze besparingsmaatregelen moet zelfs tot 6 TWh bespaard kunnen worden, net iets minder dan de productiecapaciteit van Doel 1 en 2 samen.
Industrie speelt cruciale rol
Volgens de organisaties is daarvoor de industrie cruciaal, want zij vertegenwoordigt vijftig procent van de huidige energievraag. Maar ook in de woon- en dienstensector bestaat een groot potentieel voor energie-efficiëntie.
Kernuitstap bevestigen
Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace vragen staatssecretaris Wathelet om de kernuitstap te bevestigen en een ambitieus energiebesparingsbeleid op te stellen. "De sluiting van de oudste drie kerncentrales is perfect mogelijk zonder dat het licht uitgaat." De organisaties onderstrepen ook dat de kernuitstap cruciaal is voor een gunstig investeringsklimaat voor nieuwe elektriciteitsproducenten en hernieuwbare energie.
Bron: HLN | Gewijzigd: 27 februari 2012, 11:21 uur, door Marga
En waar denkt Greenpeace dat aan basislast mee te kunnen vervangen?
Momenteel wordt er zelfs in Nederland al Franse nukestroom geïmporteerd en dat allemaal omdat partijen als Greenpeace de bouw van prima gas en kolencentrales in ons eigen land nodeloos frustreren.
Greenpeace heeft echt geen enkel besef van wat er bij komt kijken om een grensoverschrijdend stroomnet draaiende te houden.