Een ernstige droogte bedreigt het voortbestaan van duizenden kleine boeren en agrariërs in Paraguay. Een journalist van de BBC bezoekt één familie om te kijken hoe ernstig de situatie is. Rosa hoopt op een wonder. Ze heeft als sinds oktober weinig tot geen regen gezien en bijna haar gehele oogst is verloren gegaan. Zij en haar echtgenoot, Gregorio, verdienen wat geld van hun stukje landbouwgrond van zes hectaren. Maar het grootste gedeelte van de oogst is om het gezin met twee kinderen te voeden. Nu wacht Rosa wanhopig op wat regen om nog maar iets van gewassen te kunnen laten groeien voordat de winter in april invalt. Anders heeft het gezin geen eten. Zoals Rosa zijn er nog duizenden andere kleine boeren in Paraguay terwijl het land de ergste droogte in de geschiedenis doormaakt.
Rosa Aquino
Verschillende landen in het zuiden van Latijns Amerika hebben te maken met een ernstig te kort aan regen. Experts zeggen, dat La Nina hier de oorzaak van is. Paraguay wordt het zwaarst getroffen. In tegenstelling tot de buurlanden Brazilië, Argentinië en Uruguay, is het land voor het grootste deel afhankelijk van de inkomsten uit de landbouw en veeteelt. Beide zijn zwaar getroffen door de ernstige droogte. De regering schat in, dat ongeveer 60% van de nationale oogst reeds verloren is gegaan. Volgens de private sector kunnen de verliezen oplopen tot op zijn minst $1.5bn. Voor een land, waarin bijna de helft van de bevolking in armoede leeft en één van de armste landen in Latijns Amerika is volgens de, zijn zulke verliezen een enorme klap.
Grimmige vooruitzichten
"We moeten echt nu wat regen krijgen anders hebben we niets te eten," zegt Rosa. Ze laat de journalist haar gewassen zien, of wat daar van over is. De regering van Paraguay zegt dat ongeveer 250.000 kleine boeren zoals Rosa een enorm risico lopen dor de droogte. De middelgrote en grote farms hebben genoeg middelen om met de situatie om te gaan. Paraguay is één van de 10 grootste vleesexporteurs in de wereld. Echter door de droogte en door een uitbraak van mond en klauw zeer is de export in 2011 gedaald met 16.5%.
Hoge kosten
Paraguay heeft nog steeds niet te maken met een recessie, maar hoe langer de droogte voortduurt, hoe sneller het land in het rood staat. De consequenties van het gebrek aan regen worden reeds gevoeld door de bevolking. "Als er een droogte is, worden de artikelen op de markt gelijk duurder,"zegt Rosa. De regering heeft afgelopen maand een "voedsel noodplan" in het leven geroepen. Hiermee probeert de regering de garantie te geven, dat degenen in de afgelegen gebieden, die het zwaarst getroffen worden hun familie kunnen blijven voeden. In de stedelijke gebieden van Paraguay, zoals in de hoofdstad Asuncion, melden de lokale bewoners, dat de prijzen van levensmiddelen en andere zaken steeds maar stijgen. Terwijl de afgelopen dagen het hier en daar wel heeft geregend, is het niet genoeg geweest om de toestand te verbeteren. In het zomerseizoen - tussen november en maart - ligt de gemiddelde maandelijkse regenval op meer dan
150mm. Deze zomer ligt het gemiddelde slechts op 10% hiervan. Daarbij komt nog, dat de temperaturen overdag gemiddeld boven de 40 °C lagen. Iedere druppel, die viel was al verdampt voordat deze de grond raakte.
© onweer-online
Bron: BBC | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:47 uur, door Joyce.s