Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 10:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 09:31:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 08:48:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

2 Nov 2024 08:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaver, OK; Lipscomb, TX.

2 Nov 2024 08:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hemphill, TX; Roberts, TX.

2 Nov 2024 08:27:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Hutchinson, TX; Moore, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 08:20:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roberts, TX.

2 Nov 2024 08:20:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 07:38:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 07:38:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

2 Nov 2024 07:34:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 07:24:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ochiltree, TX; Roberts, TX.

2 Nov 2024 07:24:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Moore, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 07:02:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hartley, TX; Moore, TX; Oldham, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 06:49:53
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 februari 2012, 23:05 uur | Bericht #340365
Klimaatverandering oorzaak van de val van het Maya rijk?

De mysterieuze ondergang van het Maya rijk meer dan een millennium geleden, viel samen met een periode van langdurige droogte, bevestigt een study. De klassieke Maya koningen bouwden hun steden in Midden Amerika rond 300 AD tot 900 AD, waarna de steden werden verlaten. De regio is bezaaid met mysterieuze ruïnes. De oorzaak van de ondergang word door archeologen toegeschreven aan o.a. oorlog, verarmde bodem en ook droogte.



De sedimenten uit de grotten en meren zijn tijdens een studie, geleid door Marti­n Medina-Elizalde en Eelco Rohling en gepubliceerd in het Science Journal, nader onderzocht op regenval. Hieruit bleek, dat er een 40% afname in regenval te bespeuren was in de Maya regio in Belize, Guatemala en Yucatan in de periode van 800 tot 1.000 AD. De afname zou te wijten kunnen zijn aan minder tropische stormen en minder zware regenval. Hierdoor kregen de gewassen ook minder water. Alhoewel de Maya steden, zoals Tikal, in Guatemala en Belize na 900 A.D. verlaten lijken te zijn, was er een opleving van sommige steden in de Yucatan regio in Mexico na de era van teloorgang.

"Deze studie is belangrijk, omdat het de hypothese onderschrijft, dat klimaatverandering in de vorm van jarenlange droogte een rol heeft gespeeld in de ondergang van de Maya koningen," zegt archeologe Lisa Lucero van de universiteit van Illinois. "Het is altijd een uitdaging hoe harde feiten op de menselijke verhalen uit het verleden toegepast kunnen worden. Alhoewel mono-causale verklaringen passé zijn, bestaat er weinig tot geen twijfel over het feit, dat veranderingen in het klimaat een serie van gebeurtenissen in gang heeft gezet welke geleid hebben tot het verdwijnen van de koningen en het uitzwermen van het volk in alle windrichtingen", vervolgt zij in een email als commentaar op de studie.

© onweer-online
Bron: USA today | Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:32 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Eilander
Lid
Woonplaats: Terschelling
Berichten: 1001
Lid sinds: 13 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 februari 2012, 11:01 uur | Bericht #340371
Grootschalige tijdelijke veranderingen van het klimaat, dat is interessant! Aangezien we in die tijd de menselijke invloed sowieso kunnen afschrijven als factor, wordt het de vraag: wat was de oorzaak hiervan? Hoe kan op enig ogenblik zomaar de regeval in een bepaald gebied drastisch afnemen en daarna weer herstellen? Zijn dit intrinsieke eigenschappen van het klimaat (zoals een tol soms een rare onvoorspelbare slinger maakt, van binnenuit), of extrinsieke (veroorzaakt door een factor van buiten, bijvoorbeeld door schommelingen in zonne-activiteit of door een vulkaanuitbarsting).
Als we dáár nou eens een antwoord op zouden vinden. Dat zou ook een hoop onzekere factoren voor onze huidige tijd wegstrepen.

Jelte Media: webdesign, fotografie en video van Terschelling
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Waarom deze advertentie?
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
25 februari 2012, 11:53 uur | Bericht #340372
Citaat van Eilander, zaterdag 25 februari 2012, 11:01 uur Grootschalige tijdelijke veranderingen van het klimaat, dat is interessant! Aangezien we in die tijd de menselijke invloed sowieso kunnen afschrijven als factor, wordt het de vraag: wat was de oorzaak hiervan? Hoe kan op enig ogenblik zomaar de regeval in een bepaald gebied drastisch afnemen en daarna weer herstellen? Zijn dit intrinsieke eigenschappen van het klimaat (zoals een tol soms een rare onvoorspelbare slinger maakt, van binnenuit), of extrinsieke (veroorzaakt door een factor van buiten, bijvoorbeeld door schommelingen in zonne-activiteit of door een vulkaanuitbarsting).
Als we dáár nou eens een antwoord op zouden vinden. Dat zou ook een hoop onzekere factoren voor onze huidige tijd wegstrepen.


Het verleden is en mooie manier om naar het klimaat te kijken. Het probleem is dat alarmisten er niet veel voor voelen en ook hun modellen er niet uit lijken te komen. Dit komt met name door de menselijke factor waar aan onze "klimaatverandering" wordt toegekend. Het verleden brengt dan en verkeerd en volgens de alarmist en onjuist beeld.

Over het verhaal zelf kan ik misschien wel heel erg kort zijn. Ik zal vandaag eens zoeken of ik er wat over kan vinden maar voor mij staat haast vast dat dit gebeurde aan de vooravond of tijdens het begin van de kleine ijstijd. Veel van de aanwijzingen wijzen namelijk richting afkoeling.
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
26 februari 2012, 11:35 uur | Bericht #340435
Mijn excusee voor wat later zijn. Ik moet zeggen dat ik er iets naast zat. Nee mijn conclusie staat nog steeds alleen gebeurde het niet aan het begin maar midden in en koude periode ook wel bekend als the dark ages. Deze ging van 600 AD tot 1000 AD. Stel je voor dat ze het nog 100 jaar konden uithouden. De Maya leefden ook ruim voor die tijd wat betekent dat zij ook de warme kant hebben beleeft. Dit is en zeer interessant verhaal om eens bij stil te staan.

Klimatologisch gezien is dit zeer belangrijk om bepaalde gebeurtenissen en situaties te kunnen plaatsen. Het verhaal gaat dat door de opwarming er minder regen viel waar door de droogte ontstond. Maar is dat wel zo? Weliswaar steeg de temperatuur rond 850 AD maar het was nog altijd en graat of 2 a 3 kouder dan heden en vergeet ook niet mee te nemen dat het al zeker 400 jaar daar voor was begonnen met afkoelen.

We zien dus en verandering die 180 graden de andere kant op gaat dan wetenschappers ons willen doen geloven. Droogte heeft helemaal niks met opwarming te maken en gek genoeg geld het zelfde voor overstromingen en ander natuur geweld.

Waarom is dit zo belangrijk voor het heden? Nu we kampen met overstromingen, droogte en zware stormen. Wetenschappers roepen maar wat graag dat dit komt door dat de aarde opwarmt. De realiteit is echter dat de oorzaak te vinden is in afkoeling van de aarde. De geschiedenis laat immers keihard zien dat de grootste natuurrampen in koude periodes plaats vinden.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 november 2012, 09:39 uur | Bericht #375337
Maya’s verdwenen door droogte

Wat is er met de Maya beschaving gebeurd? Die vraag stellen archeologen zich al meer dan een eeuw. Nu is er een antwoord.
De Maya’s waren heer en meester in het centrale deel van Midden-Amerika. Vanaf de negende eeuw stortte de maatschappij van dit indianenvolk ineens in elkaar. Steden werden verlaten, het volk leek te verdwenen in het niets. Dat komt door droogte, zegt een internationaal onderzoeksteam nu. Ze komen tot die conclusie na onderzoek van stalactieten in de Yok Balum grot in Belize.


Tempel van de verlaten Maya-stad Lamanai in Belize. Foto: Faqt.nl.

Deze stalactieten worden gevormd door regenwater dat kalk afzet. Door de opbouw van deze stalactieten te onderzoeken kun je dus precies zien hoe nat of droog het was. Dit regenarchief toont aan dat het erg nat was tussen 450 en 600. In deze periode kwamen nabijgelegen Maya-steden als Tikal en Caracol tot bloei. Grote delen van het oerwoud werden gekapt. Dan begint de regen sterk af te nemen. Het dieptepunt komt vlak na het jaar 1000. Het is in deze periode dat de Maya hun steden verlaten.

Volgens de onderzoekers zorgden de lange periodes van droogte voor hongersnood, ziekte en maatschappelijke onrust. De Maya stierven of trokken weg. Hun imposante steden bleven liggen, overwoekerd door het oerwoud. Het is een waarschuwing hoe ernstig klimaatverandering kan zijn, zo schrijven de archeologen in het vakblad Science.

faqt.nl - weten begrijpen verbazen
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.879 topics, welke bij elkaar 448.469 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.605 leden.
Het nieuwste lid is Gympie24.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 259 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 259, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden