Ook de volgende dagen blijft het regenachtig en frisjes. De vooruitzichten laten nog geen beterschap zien. Deze middag en avond is het wisselend bewolkt met soms buien, mogelijk met onweer en hagel. Vannacht klaart het op, maar lokaal kan nog wel een bui voorkomen. De temperaturen liggen op 1 tot 6 graden. Morgen neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten, 's middags gevolgd door regen. Er staat een matige, aan zee een vrij krachtige zuidoostenwind. De temperatuur bedraagt 8 graden in de Ardennen en 11 tot plaatselijk 14 graden elders. In de nacht van maandag op dinsdag is het bewolkt met buien. De volgende dagen blijft het wisselvallig met vrijwel iedere dag enige tijd regen of een aantal buien. De middagtemperatuur loopt geleidelijk op van zowat 11 graden dinsdag naar 16 graden tegen het eind van de week.
Bron: HLN
Het is nog even afwachten, maar als het een beetje meezit krijgen we dit weekend zon en temperaturen ruim 20 graden Celsius. De vooruitzichten zijn gunstig. "De warmte komt steeds dichter bij", zegt Dennis Wilt, weerman van RTL Nieuws. Er is warme lucht op weg vanuit Zuid-Europa. "De vraag is of de zomerse warmte Nederland ook echt gaat halen. Komt die warmte niet verder dan Duitsland dan hebben we pech."
Zonnebrillen
Weet de warme lucht de Noordzee te bereiken, dan zitten we er in Nederland vol in en kunnen we de zonnebrandcrème en zonnebrillen te voorschijn halen. "Het kan dit weekend zomaar ergens 25 graden worden", zegt Wilt. “De grootste kans daarop maakt het oosten en zuiden van het land.”
Koninginnedag
Na het weekend daalt de temperatuur waarschijnlijk wel weer iets. Op Koninginnedag en de eerste dagen van mei wordt het zo’n 17 graden. De zon schijnt geregeld, maar er is ook kans op een bui. Koninginnedagfeestvierders doen er daarom goed aan een paraplu mee te nemen.
Bron: RTL
April 2012 gaat de weerboeken in als een slechte maand. De temperatuur in De Bilt kwam tot woensdag geen dag uit boven de 15 graden. In 1997 verliep april voor het laatst zo koud, meldt weeronline.nl. De gemiddelde temperatuur lag in april 2012 tot dusverre op 8,6 graden. Normaal gesproken is dit 9,2 graden. Vorig jaar was het wel warm in het voorjaar. Op 2 april kon toen de eerste warme dag worden genoteerd en op 21 april was het voor het eerst zomers warm. In maart van dit jaar kwam de temperatuur wel negen keer uit boven de 15 graden.
Bron: AD
Auto te water door hagelbui in Nieuwe Niedorp / foto Maurice Amoureus
Tijdens een hevige hagelbui is woensdagmiddag een vrouw met haar auto in het water beland. Het ongeluk gebeurde op de Westerbrug. De vrouw reed op de Westerbrug toen het begon te hagelen. De auto raakte van de weg en gleed van de dijk het water in. De bestuurster en haar 12-jarige zoon konden zelf uit de auto komen. Ze zijn ter controle meegenomen naar het ziekenhuis. Doordat de auto naar de bodem van de sloot was gezonken, duurde het enkele uren voordat de wagen geborgen kon worden.
Bron: NHD
April was een vrij koude maand met een gemiddelde temperatuur van 8,4 graden tegen normaal 9,2. De maand was bovendien overwegend somber en nat. Pas komend weekend zal het zachter worden, liet het KNMI vrijdag weten. Daarmee zal de temperatuur mogelijk voor het eerst dit seizoen boven de 20 graden komen. Drie van dat soort dagen is normaal voor april.
Eerder deze week meldde weeronline.nl al dat april 2012 de boeken in zal gaan als een slechte maand. Vorig jaar was het wel warm in het voorjaar. Op 2 april kon toen de eerste warme dag worden genoteerd en op 21 april was het voor het eerst zomers warm.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Voor wie het nog niet gemerkt heeft: het is rotweer buiten. En dat is opvallend, want het is 23jaar geleden dat de maand april nog zo koud was. Een drama voor het kusttoerisme, én voor de kledingwinkels. 'Rokjes, bloesjes en andere zomerkledij verkopen voor geen meter.' Het contrast met het 1 mei-weekend van 2011 kan niet groter zijn. Vorig jaar lagen we met z'n allen op een zonovergoten Noordzeestrand alsof het hoogzomer was, dit jaar voorspellen weerkenners regen en temperaturen rond 15 graden. Iets beter dus dan wat we de afgelopen weken moesten verteren, maar nog steeds te weinig om april goed te maken. 'De gemiddelde temperatuur deze maand zal rond de 8 graden schommelen', zegt weerman Eddy De Mey. 'Dat is opmerkelijk lager dan de 9,8 die normaal is voor deze maand. We beleven de koudste aprilmaand sinds 1989. Het is ook erg nat. Tot vandaag (vrijdag, nvdr.) is er 80 liter regen per vierkante meter gevallen, tegenover 51 in een gewone maand april. En ook wat uren zonneschijn betreft zitten we ver onder het gemiddelde.'
En dat heeft zo zijn gevolgen. 'Het is nog te vroeg voor cijfers, maar zeker is dat de kust dit jaar minder toeristen heeft gehad dan in 2011', zegt Geert Hoorens, regiomanager voor de Kust West-Vlaanderen. 'Toegegeven: we hebben toen ook een uitzonderlijke paasvakantie gekend, met extreem veel zon en toptemperaturen.' Door het slechte weer valt ook de verkoop van de lentecollectie tegen. 'De verkoop is in vergelijking met vorig jaar met 2 procent gedaald', zegt Sven Nouten van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). 'Rokjes, bloesjes en andere zomerkledij verkopen voor geen meter. Gelukkig waren er de communies, die het verlies wat gecompenseerd hebben. Maar winkeliers hebben nu vooral baat bij zon en hoge temperaturen.' Toch zit dat er niet meteen in. 'Zaterdag trekt er nog een regenzone over het land. Zondag blijft wisselvallig, en ook maandag en dinsdag is er kans op onweersbuien en wordt het weer frisser', zegt Eddy De Mey.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
De historisch koude aprilmaand zorgt ervoor dat de landbouw een achterstand kent van drie weken. 'Onze nieuwe aardappelen, radijsjes, bloemkool, spinazie... Allemaal zullen ze dit jaar veel later in de winkel liggen', zegt landbouwexpert Luc Busschaert. 'Momenteel groeit er gewoon niets.'
En zeggen dat het jaar voor de landbouw nochtans goed startte. 'In maart kenden we mooi en warm weer', weet Busschaert. 'Dan is alles zeer snel in gang geschoten. Maar plots zijn de kou en de regen binnengevallen. Sindsdien ligt de groei volledig stil. De velden staan nog overal zo goed als leeg, er komt niets boven de grond.'
Bij de aardappelen moeten de eerste scheuten bijvoorbeeld nu door de grond breken. Maar ga maar eens op een akker staan. Aarde, niets dan aarde. Nergens een kopje te zien dat komt piepen. 'Drie weken geleden hebben we onze plantaardappelen in de grond gestopt', zucht aardappelboer Jan Vandepitte uit Knokke. 'In normale jaren zit daar nu een scheut van vier centimeter op. Ik heb er deze morgen nog één uit de grond gewroet om te controleren. Er staat met moeite een klein wit puntje op. Verwacht de aardappelen dit jaar dus niet voor eind juni. Wanneer ze er normaal zijn? In het begin van die maand.'
Amper meiklokjes
Voor plotse tekorten vreest Vandepitte voorlopig wel niet. 'Gelukkig was 2011 een zeer goed aardappeljaar. We zitten met overschotten. Zo zullen we de vertraging even kunnen opvangen. Maar voor de prijs is dit toch geen goeie zaak. De nieuwe aardappelen zullen dit jaar niet goedkoop zijn.' Of de vertraging ook invloed zal hebben op de prijs van andere groenten, is nog niet duidelijk. 'Alles hangt af van het weer', zegt Luc Busschaert. 'Wordt het plots warm, dan zal er wel voldoende aanbod komen. En tot dat er is, vangen we de tekorten wel op met groenten uit het buitenland. Blijft het nog lang koud, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Maar het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.'
Tot slot hebben niet enkel de groenten last van de slechtste aprilmaand in 23 jaar tijd. Ook bij de bloemen is dat het geval. Zo zijn er momenteel amper meiklokjes. 'Kijk maar eens in je tuin of in de bossen, ze staan gewoon nog dicht', vertelt Rudi De Kerpel van Eurotuin. 'Het gevolg is dat de aanvoer zeer klein is en de prijzen hoog liggen. Er is sprake van een stijging van 35 procent.' In de tuincentra heerst er tevens nervositeit door het slechte weer. 'De verkoop komt maar niet op gang. Vorig jaar hadden we half mei al de spreekwoordelijke oogst binnen. Nu hebben we amper iets verkocht.'
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
De zon schijnt op Koninginnedag zo fel dat voor het eerst dit jaar wordt aangeraden in te smeren. Vanaf het middaguur wordt in het hele land zonkracht 6 verwacht, wat inhoudt dat de huid gemakkelijk verbrandt. "Onze huid is na deze mislukte aprilmaand nog helemaal geen zon gewend", legt een woordvoerder van weeronline.nl uit.
Het is volgens hem een 'belachelijk toeval' dat de eerste warme dag van april op Koninginnedag valt. Het wordt volgens hem 'gewoon lekker' met temperaturen rond de 20 graden. Overdag blijft het droog, maar aan het einde van de dag kan het gaan regenen.
Ook de Koninginnenacht of -nach in Arnhem, Den Haag en Utrecht valt niet in het water. De laatste regen trekt voor 20.00 uur weg. "Het wordt een graad of 9, maar het waait nauwelijks dus het is zeker niet koud."
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Koninginnedag belooft een warme dag te worden. In het zuiden kan de thermometer wel oplopen tot 22 graden, meldt weerbureau Weeronline. Het blijft de hele dag droog en de zon gaat flink schijnen. In Veenendaal en Rhenen waar koningin Beatrix en haar familie morgen is voor Koninginnedag, hebben alle geplande activiteiten geen last van de regen. De enkele stapelwolken groeien niet uit tot buien. De wind is matig. Advies voor alle zonaanbieders: in de middag goed insmeren. Met een zonkracht 6 in het hele land kan de onbeschermde en vaak nog witte huid snel verbranden.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
De laatste dagen van april zijn minder koud maar leveren ook flinke buien op (foto: Jannes Wiersema)
In De Bilt lag de gemiddelde temperatuur over april rond 8,4 graden tegen 9,2 graden normaal. Opmerkelijk genoeg is dat vrijwel gelijk aan de eerste lentemaand maart die gewoonlijk een stuk kouder is, maar dit jaar juist zeer zacht verliep. Warme dagen met meer dan 20 graden bleven dan ook tot het einde van de maand uit, terwijl die temperaturen in het zuiden van ons land al op 22 en 23 maart zijn gemeten. April telt in De Bilt normaal (gemiddeld over 1981-2010) 11 dagen met een temperatuur boven de 15 graden en drie warme dagen met 20,0 graden of hoger. Op vijf en op sommige plaatsen zelfs op negen dagen, kwam de temperatuur onder nul terwijl de maand gewoonlijk vier vorstdagen voor zijn rekening neemt. De vliegbasis Twenthe noteerde op 17 april met -4,4 graden de laagste temperatuur van het land.
Lagedrukgebieden zorgden steeds opnieuw voor wolken en vooral in de tweede helft van de maand ook voor regen. Gemiddeld over het land viel tot en met de 27e april, wanneer we deze eerste balans opmaken, zo'n 49 mm. De zon was deze maand relatief weinig te zien, landelijk gemiddeld omstreeks 145 uur tegen 180 uur normaal. De kustgebieden kregen naar verhouding nog de meeste zon, zoals gebruikelijk in het voorjaar.
Bron: KNMI
| Gewijzigd: 29 april 2012, 14:03 uur, door Ries
Deze Koninginnedag wordt hoogstwaarschijnlijk de eerste officiële warme dag van het jaar. "Als het in De Bilt 20 graden wordt, is daar sprake van en het lijkt er zeer sterk op dat die temperatuur wordt bereikt", zegt een woordvoerder van weeronline.nl.
Door het hele land worden temperaturen van rond de 20 graden verwacht. Door stapelwolken kan de temperatuur plaatselijk wat lager uitvallen. "Maar het blijft vrijwel overal droog." In de loop van de avond verandert het weer echter. Dan worden onweersbuien, hagel en windstoten verwacht. Zondag was al duidelijk dat de zon maandag zo fel schijnt dat het raadzaam is in te smeren.
Bron: Nieuws.nl
Het weer was in april slechter dan in maart. 'Dat komt niet zo vaak voor', zegt weerman Frank Deboosere op Radio 1. Het was kouder, er viel meer neerslag, en er was minder zon. De cijfers zijn nog niet officieel, de maand april eindigt maar pas vannacht. Maar deze grauwe dag kan nog weinig veranderen aan de al even grauwe cijfers.
'Het was een speciale maand april', verwoordt Deboosere het. 'Het was om te beginnen kouder dan in maart. De temperatuur bedroeg vorige maand 8,9 graden, terwijl we nu op zowat 8,4 graden zullen belanden.' 'Er viel ook drie keer zo veel neerslag als in maart en er was 50 uur minder zonneschijn', aldus de weerman.
Bron: nieuwsblad.be
Bevrijdingsdag wordt waarschijnlijk kouder en somberder dan Koninginnedag. Regen- en onweersbuien bepalen tot en met zaterdag het weerbeeld, meldt weeronline.nl dinsdag.
Een noordelijke stroming voert koele lucht aan afkomstig van de Noordpool. De temperatuur kruipt daardoor niet verder omhoog dan tot een graad of 10. De matige tot vrij krachtige wind maakt het voor het gevoel extra fris.
Op Koninginnedag liep de temperatuur op veel plaatsen op tot boven de 20 graden. Daarmee was de eerste officiële warme dag van het jaar een feit.
De voorspelde temperatuur op 5 mei komt in de buurt van het historische kouderecord uit 1979. Toen werd het die dag net 7 graden. Het warmterecord van na de Tweede Wereldoorlog viel te noteren in 1990. Het kwik tikte toen net niet de 28 graden aan.
Bron: Nieuws.nl
Op heel wat plaatsen verloopt de avondspits bijzonder moeizaam. Op de Brusselse Buitenring is het meer dan twee uur aanschuiven. Maar ook op andere plaatsen staan lange files. In Jette is er een werf. Daar wordt overdag niet gewerkt, maar er geldt een snelheidsbeperking. Op de Brusselse Buitenring is het, onder meer door die werkzaamheden, erg lang aanschuiven. Er staat een file van het Léonardkruispunt tot Jette. De wachttijd loopt op tot meer dan twee uur. Maar het regenweer doet ook op andere plaatsen het verkeer vastlopen. "In Antwerpen is dat het geval aan de Waaslandtunnel", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "En ook op de E17 van Gent naar Kortrijk staat een lange file."
Bron: de Redactie
Er is vanmiddag veel bewolking waaruit over het zuidoosten van het land tijdelijk nog wat regen valt. Later verschijnen er enkele opklaringen over het noordwesten. Er waait een matige, aan zee tijdelijk nog een vrij krachtige noordoostenwind. De maxima bedragen 8 tot 13 graden. Vanavond en -nacht is het vrijwel overal droog met wolkenvelden maar ook opklaringen. De minima schommelen tussen 3 en 6 graden. Morgen is er een afwisseling van zon en wolkenvelden en vooral in de namiddag is een bui mogelijk. Er waait een zwakke tot matige wind, eerst uit het oosten, later uit het zuidoosten. De maxima bedragen 12 tot 16 graden. Voor dinsdag tot en met zaterdag wordt wisselvallig weer verwacht, met nu en dan regen of buien. De middagtemperatuur schommelt eerst rond 18 graden. Aan het eind van de week wordt het opnieuw koeler.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
De drankencentrales in Vlaanderen hebben weinig verkocht dit voorjaar. Vooral de verkoop van bier en frisdranken is met 20 procent gedaald. Dat komt natuurlijk door het slechte weer, het is te koud voor de tijd van het jaar en dan hebben de mensen minder dorst.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Madurodam in Den Haag heeft ondanks het overwegend slechte weer veel bezoekers getrokken in de meivakantie. Het miniatuurpark bestaat 60 jaar en is sinds 1 april weer open na een intensieve verbouwing. In de meivakantie waren dinsdag en woensdag met 8500 bezoekers topdagen. 'De grootste aantallen sinds 2001', aldus directeur Joris van Dijk zondag. In april kwamen er zo'n 90.000 mensen en in mei al 40.000. Het relatief slechte weer heeft volgens Van Dijk nauwelijks invloed op de bezoekersaantallen.
Madurodam is de laatste jaren veel bezoekers kwijtgeraakt. Uit eigen onderzoek bleek dat mensen naast alle bezienswaardigheden vooral meer zelf willen doen. Sinds de heropening van het park zijn er daarom meer activiteiten. Zo kunnen kinderen zelf een trein besturen, hun eigen gewicht in kaas dragen en de Oosterscheldekering openen en sluiten. Ook is er een grote speeltuin gebouwd.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
De lente is opvallend koud dit jaar. Het is nog steeds ruitenkrabben in mei, bericht maandag de Leeuwarder Courant.
En het weer wordt deze maand waarschijnlijk niet veel beter, zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Meteo Consult. Als april hetzelfde of kouder is dan maart, zoals dit jaar het geval was, dan pakt de meimaand vaak ook koel uit. Niets luchtige kleding dus, in plaats daarvan loopt nog een groot deel in zijn winterjas.
Het is voor de tijd van het jaar zelfs opvallend koud, zo blijkt uit de statistieken. Zaterdag werd de koudste Bevrijdingsdag in 21 jaar gevierd met een temperatuur van 10,2 graden in De Bilt.
Bron: LC
Het weer wordt er de komende weken niet mooier op. Het blijft over het algemeen fris en redelijk bewolkt. "Deze maand is er nog geen zicht op lekkerder weer", laat een woordvoerder van Weeronline maandag weten. De lente is dit jaar relatief koel en nat. "Eigenlijk is dat heel normaal, we zijn de laatste jaren verwend geraakt", licht de zegsman toe. "We krijgen de komende tijd of warmer weer met wat buien, of lagere temperaturen en wat meer zon." Wat er in juni gebeurt, valt nog te bezien.
Deze week kan Nederland temperaturen tussen de achttien en twintig graden verwachten. Dat gaat echter wel samen met buien. Vooral dinsdag, woensdag en donderdag is de kans op regen groot. Vanaf vrijdag wordt het frisser en zonniger.
Het weer in de rest van Europa ziet er door een groot hogedrukgebied ten westen van de Azoren ongeveer hetzelfde uit. "Als je zon wilt moet je naar het zuiden van Spanje, daar is het dertig graden en zonnig", adviseert de woordvoerder.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0