Wegens de mist is maandagochtend een viertal vluchten richting Brussel omgeleid naar een andere luchthaven. Dat meldt Brussels Airport. Door de maatregel moest ook een aantal vertrekkende vluchten worden geschrapt. Uit informatie op de website van de nationale luchthaven blijkt dat onder meer vliegtuigen komende van Bristol en Madrid werden omgeleid. Het is niet duidelijk waar de reizigers dan wel geland zijn.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
We kunnen het al enkele dagen zien, ruiken en voelen: de lente hangt in de lucht. Krokussen bloeien, wilgenkatjes bloeien, misschien wordt u zelfs een hormonaal opstootje gewaar. Voor de pietjes precies onder ons geven we graag even mee dat de astronomische lente morgen (dinsdag 20 maart) om precies 6.14 uur een aanvang neemt. Op 21 juni om 01.09 uur begroeten we alweer de zomer.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:13 uur, door Joyce.s
Als je de komende dagen een laagje zand op je auto vindt, dan is dat afkomstig van deze pluim boven de Atlantische Oceaan. Het gaat om zand dat in de Sahara bij een storm is opgedwarreld. Boven de oceaan is dit zand samengeklonterd tot een enorme sliert. Die is nu bezig met een reis naar het noorden. Deze foto is genomen ter hoogte van Spanje, maar de sliert komt richting onze hoogtes.
Bron: faqt
Na tien dagen van feesten en optochten branden de 'fallas' in de straten van Spaanse stad Valencia. Vlammen verteren enorme poppen uit piepschuim, kurk of papier maché om op Sint-Jozefsdag de lente te verwelkomen. De nacht van het vuur lokt duizenden toeristen vanuit heel Spanje.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:05 uur, door Marga
De lente is begonnen, althans de astronomische. Precies om 06:14 uur stond de zon precies boven de evenaar. Sinds 1896 is het begin van de lente nog nooit zo vroeg gevallen. Volgens het KNMI begint de lente voor de komende decennia bijna altijd elk jaar op 20 maart. In 2016, 2020 en 2024 begint de lente zelfs al op 19 maart.
Lente berekend met tropische jaren
Met het bepalen van de astronomische lente rekenen sterrenkundigen in tropische jaren. Dat heeft niets met hoge temperaturen te maken, maar staat voor de tijd die verloopt tussen twee opeenvolgende equinoxen (begindatum van de lente en begindatum van de herfst).
Jaarlijks zes uur later lente
De lengte van het tropisch jaar is ongeveer 365 en een 1/4 dag, om precies te zijn 365 dagen, vijf uur en 49 minuten. Daardoor valt het begin van de astronomische lente jaar na jaar ongeveer zes uur later: op 20 maart 2000 bijvoorbeeld begon de lente om 08:35 uur, op 20 maart 2001 om 14:31 uur en op 20 maart 2002 om 20:16 uur.
Schrikkeljaren van invloed op astronomische lente
Schrikkeljaren zijn ook van invloed op de astronomische lente. De schrikkeldag van 29 februari 2012 zorgt ervoor dat het begin van de lente weer een sprong naar voren maakt en vanmorgen om 06:14 uur startte.
Warme lentedagen op komst
Goed nieuws voor iedereen die deze dagen de zon op wil zoeken. RTL-weervrouw Helga van Leur zegt dat er nog meer warme dagen op komst zijn. Dagjesmensen kunnen vanaf 22 maart naar de Keukenhof. Liefhebbers van de Floriade kunnen vanaf 15 april in Venlo terecht bij de Wereld Tuinbouw Expo.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:13 uur, door Joyce.s
Het is vandaag zover: de lente is vanochtend vroeg om ongeveer kwart over zes officieel van start gegaan. Op 20 maart. En niet op 21 maart. Voor velen staat 21 maart namelijk nog steeds in het geheugen gegrift als de officiële startdatum van het lenteseizoen, maar het laatste decennium begon de astronomische lente al vaker op 20 maart. Alleen vorig jaar (2011) tikte de klok om 00:21 uur 's nachts lente, dus net op de 21e, ook in 2007 werd het net na enen in de nacht naar 21 maart lente en ook 2003 was zo'n jaar. De reden van deze verandering van data zijn de zogeheten "tropische jaren" waar sterrenkundigen mee rekenen, wat betekent dat het tijdstip waarop de zon boven de evenaar staat, elk jaar ongeveer 6 uur opschuift. Dit jaar maakte de extra dag in februari (schrikkeljaar) dat het tijdstip weer iets naar voren is geschoven en over 4 jaar gebeurt dat opnieuw. Zo valt het tijdstip dan weer op de 20e en dan weer op de 21e maart. Voor het eerst sinds een half jaar komt de zon op de Noordpool weer eens boven de horizon uit en blijft daar dan het hele volgende half jaar bovenuit komen. Op de Zuidpool ging het licht vandaag juist letterlijk uit, want daar verdween de zon na een half jaar voor het eerst weer achter de horizon, om daar vervolgens ook weer een half jaar te blijven.
Om 06:14 uur ging de zon op de Zuidpool onder en kwam zij op de Noordpool op. Foto: Gieny Westra.
Vanochtend begon de lente en het was een koude start. Op veel plaatsen moesten autoruiten gekrabd worden. Een foto van Ria Luttikhold.
Snijpunten
De baan van de aarde rond de zon heeft 2 snijpunten met de hemelevenaar; het lentepunt en het herfstpunt. De hemelevenaar is daarbij de denkbeeldige cirkel die de aardbol en alles daar omheen als het ware in twee delen verdeelt, in het noordelijke en zuidelijke halfrond. Het lentepunt is dus één van die twee snijpunten en geeft het begin van de lente aan op het noordelijk halfrond. Heel kort door de bocht is de zon vanochtend dus door het zogenaamde "lentepunt" heen gegaan. Om 06:14 uur vanochtend stond de zon heel even precies boven de evenaar en dat was ook precies het moment waarop zij op de Noordpool opkwam en op de Zuidpool onder ging. Op de Noordpool blijft het nu dus een half jaar lang licht, op de Zuidpool blijft het een half jaar donker!
Bij het begin van de lente staat de zon pal boven de evenaar, en duren de nacht en dag overal op aarde even lang.
Rondje van de zon
De zon gaat nu de komende tijd richting de Kreeftskeerkring, waar zij op 21 juni aankomt. Dan begint bij ons de zomer. Daarna gaat ze weer terug naar de evenaar, steekt rond 21 september over als bij ons de herfst begint. Vervolgens gaat ze op weg naar de Steenbokskeerkring, deze ligt op het zuidelijk halfrond, waar zij op 21 december aankomt. Dan begint bij ons de winter. De zon staat dan het verst bij ons vandaan.
Alle planten en bloemen beginnen in de lente te groeien en daarmee oogt en is het buiten heel 'fris' en sfeervol. Foto: Gerard Boukes.
Even lang
Op deze eerste lentedag duren dag en nacht overal ter wereld bijna even lang, maar niet helemaal. De zon blijft namelijk bewegen. Zij staat maar heel even boven de evenaar en inmiddels al niet meer. Gevolg daarvan is dat de dag op het noordelijk halfrond vandaag al een aantal minuten langer duurt dan de nacht. Van dag tot dag komen er nu vele minuten bij. Gisteren was de nacht nog langer dan de dag en vandaag is de dag al duidelijk langer dan de nacht. Op het zuidelijk halfrond is dat precies andersom, daar duurt de nacht nu een paar minuten langer dan de dag.
Ook de dieren komen allemaal weer uit hun schuilplaatsen en beginnen volop te nestelen. De weides staan momenteel ook weer vol met lammetjes!
Plus 6 uur
De lente zoals deze nu is begonnen, begint over precies een jaar weer, maar dan plus 6 uur. Dus niet om 06:14 uur, maar omstreeks 12:14 uur. En het jaar daarna weer 6 uur later. Hierdoor bouwt zich uiteindelijk een steeds groter "tijdsoverschot" op, wat eens in de zoveel tijd weer bijgesteld moet worden. Met een kort rekensommetje is dit vervolgens gemakkelijk uit te leggen, want 4 x 6 = 24, dus (ongeveer) een dag. Tijdens een schrikkeljaar, dat eenmaal per 4 jaar voorkomt, wordt de start van de lente dus weer een stap achteruit gezet.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:14 uur, door Joyce.s
Gisteren (dinsdag) schreven we in deze rubriek al over de vroege start van de lente dit jaar op 20 maart. Maar niet alleen theoretisch of astronomisch is de lente dit jaar vroeg, ook de zon laat zich de komende tijd alweer volop zien. Tegelijkertijd komt de twintiggradengrens alweer dichtbij en lijkt pas eind volgende week weer wat neerslag te gaan vallen. Het hogedrukgebied, door de Duitse meteorologische dienst Harry genaamd en dat ons op dit moment van zonnig en droog weer voorziet, lijkt volgens de laatste weermodellen en berekeningen namelijk een blijvertje te zijn. Als je de verwachting voor de komende tijd zo ziet, geloof je bijna niet dat het pas maart is!
Er ligt momenteel een hogedrukgebied boven het land en deze is door de Duitse weerdienst Harry genoemd. Bron: FU-Berlin.
In de afgelopen jaren viel het op dat vooral het voorjaar een periode was met zonneschijn en warmte. Soms liep het kwik in de thermometer zelfs op tot ruim 25 graden. Vervolgens viel het over het algemeen in de zomer dan weer een beetje tegen met veel bewolking, geregeld buien of regen en een stuk minder hoge middagtemperaturen. Het is een trend die we de laatste jaren regelmatig konden waarnemen en ook dit jaar lijkt weer die kant op te gaan. Nu alleen nog eerder dan in de voorgaande jaren? Het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen, dus veel is daar vooralsnog niet over te zeggen.
Top 5 warmste maart
Waarschijnlijk is het wel dat we dit jaar in de top 5 van warmste maartmaanden ooit terecht komen. Nu al ligt de gemiddelde dagtemperatuur op 7,4 graden en met de verwachting zoals deze op dit moment volgens onze weerberichten uit staat, komen we uiteindelijk op 8,3 graden uit. Dat zou dan een gedeelde derde plaats in de top 5 betekenen. De maand maart verliep in 1991 het warmst met toen een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden. De tweede plaats is voor de warme maart in 1990; toen werd het gemiddeld 8,5 graden en op de derde plaats staat nu het jaar 1957 met ook 8,3 graden. Zoals het er nu voor staat, gaan we die derde plaats aan het einde van de maand dus delen.
Door uitstraling onder een heldere hemel en bij weinig wind koelt het 's nachts nog wel sterk af. Foto: Ria Luttikhold.
Half-half
Rondom het hogedrukgebied dat boven ons land ligt, wordt de komende dagen droge en vrij warme lucht vanuit het oosten tot noordoosten aangevoerd. Daardoor maken stapelwolken weinig kans en is er veel ruimte voor de zon. De middagtemperatuur gaat omhoog en de zon helpt in het voorjaar natuurlijk ook alweer een handje mee bij het opwarmingsproces.
Normale temperaturen voor deze tijd van het jaar zijn overdag een graad of 10 en 's nachts 2 tot 3 graden. Daar komen we de komende dagen in het hele land ruimschoots bovenuit. In de kustgebieden wordt het gemiddeld een graad of 14 en landinwaarts warmt het nog wat verder op tot lokaal 19 graden. Hiermee zouden we toch gemakkelijk de eerste plaats in de lijsten moeten kunnen halen? In principe wel, maar het voorjaar is ook de tijd waarin de dagelijkse gang steeds groter wordt. Overdag zitten we inderdaad ruim boven de norm door o.a. meer instraling en veel zonneschijn, maar in de nachten koelt het door uitstraling onder een heldere hemel en bij weinig wind ook weer snel en sterk af. Tijdens sommige nachten komen we zelfs nog dichtbij het vriespunt uit. De minimumtemperatuur haalt dus als het ware de gemiddelde temperatuur van die dag weer een flink stuk omlaag. Ofwel, de ene helft van het etmaal is het te warm tegenover normaal en de andere helft van het etmaal ligt rond normaal. Maar: een top 3 notatie is ook niet mis!
In het hele land worden volop lammetjes geboren. Een typisch beeld voor de lente. Foto: Miryam Vermeij.
Uitlopers en jonkies
De natuur heeft er in ieder geval zin in. Overal lopen planten en bomen nu geleidelijk uit, de bolletjes komen op en het gras oogt op diverse plaatsen alweer fris groen. Ook de dieren zijn in hun nopjes met het zonnige lenteweer. Een Oehoe die nestelt in het oosten van het land heeft alweer 2 jongen gebaard (deze is overigens te volgen via de website 'Beleef de Lente'), de weides liggen alweer vol met lammetjes en ook de melkkoeien hebben dit winterseizoen korter op stal gestaan dan normaal. In plaats van begin november gingen zij door het zachte weer pas begin december op stal en nu lopen veel koeien alweer buiten. En ze zijn blij!
De Oehoe die te volgen is via 'Beleef de Lente' heeft inmiddels al 2 jongen. Zij waren er snel bij! Via de link in het verhaal kunt u onder andere deze prachtige uilenfamilie volgen.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:52 uur, door Marga
Het lenteweer lijkt de komende twee weken aan te houden. Afgezien van een lokale regenbui blijft het droog en zacht, zegt een woordvoerder van weeronline.nl. Dat kan net als vorig jaar voor problemen zorgen. Het voorjaar van 2011 verliep uitzonderlijk droog, wat toen grote gevolgen had voor de landbouw. Begin mei was het al zo droog als normaal in juli of augustus het geval is. Volgens de woordvoerder is dat nu nog niet zover. "Maar als dit doorzet, krijgen we eenzelfde situatie als vorig jaar."
Deze maand viel er pas twintig millimeter regen, tegen 67 millimeter normaal. Ook in februari bleef de hoeveelheid neerslag met zo'n twintig millimeter achter. Normaal valt er 58 millimeter.
Maart stevent inmiddels af op een plek in de top drie van warmste maartmaanden sinds het begin van de metingen. In de laatste week van de maand blijft het zacht met temperaturen die kunnen oplopen tot 20 graden in het zuiden. "Het koelt echter al snel af, dus barbecueën zit er voorlopig nog niet in tenzij je het 's middags doet", aldus de woordvoerder.
Het droge en vroege lenteweer heeft ook gevolgen voor hooikoortspatiënten. De berk, waar veel mensen gevoelig voor zijn, gaat waarschijnlijk dit weekeinde al bloeien. Normaal gebeurt dat pas begin april. Momenteel zijn er ook pollen van de els, populier, hazelaar en wilg in de lucht.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:53 uur, door Marga
De luchtkwaliteit in Vlaanderen en Brussel is vandaag ondermaats. Dat blijkt uit gegevens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Er is weinig wind en de luchtstromingen komen van over land, wat verhoogde fijnstofconcentraties in de hand werkt. Van een smogalarm is voorlopig echter nog geen sprake.
In deze periode van het jaar wordt ook extra fijn stof gevormd, veroorzaakt door het bemesten van landbouwgrond. Vermoedelijk zullen de fijnstofconcentraties in de lucht door deze emissies ook de komende dagen verhoogd blijven, meldt Ircel.
Wanneer er in de atmosfeer te hoge concentraties fijn stof worden gemeten, kan het smogalarm geactiveerd worden. Dan wordt de toegelaten maximumsnelheid op delen van het autosnelwegnet in Vlaanderen tijdelijk verlaagd tot 90 kilometer per uur. Voorlopig is die maatregel nog niet nodig, zegt Frans Fierens van Ircel. De situatie wordt wel in de gaten gehouden. Normaal is er pas een smogalarm als er twee opeenvolgende dagen van ondermaatse luchtkwaliteit worden voorspeld.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:14 uur, door Joyce.s
Ze is vast niet de enige die van het prachtige zomerse weer geniet, maar Diede laat het in ieder geval zonder enig voorbehoud blijken.
De Zierikzeese dreumes streek donderdagmiddag met oma Bep Voshart uit Zierikzee neer op het strandje van Ouwerkerk. Met schepje, emmertje en met een supergoed humeur. Geen wonder met een temperatuur van rond de 18 graden. Vorige maand werd volgens de cijfers van het Weerstation Schouwen-Duiveland een gemiddelde temperatuur van 1,4 graden Celsius gemeten; de cijfers liepen uiteen van min 10,4 tot 12,3 graden. De komende dagen blijft het weer volgens de voorspelling goed.
Bron: PZC | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:14 uur, door Joyce.s
Het Verkeerscentrum Vlaanderen verwacht dat er files kunnen optreden voor mensen die dit weekend naar de kust gaan. Vanuit Limburg en Antwerpen moeten zonzoekers vooral rekenen op problemen aan de werken in Geel op de E313, richting Antwerpen en op de E314 aan het knooppunt van Lummen.
Volgens Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum vertrekken de meeste weekendtoeristen vanmiddag. Morgen en zaterdag zullen eerder dag-bezoekers naar de kust trekken, om te wandelen en te fietsen. "Er kunnen problemen optreden in Brussel en Antwerpen en op de E40 bij Gent. Daar kan 10 tot 15 kilometer file staan, en misschien nog meer als er incidenten optreden. Ook op de expressweg richting Antwerpen-Knokke en richting Brugge-Zeebrugge zal het heel druk worden, verwacht maar dat je 10 à 20 minuten verliest."
Limburgers moeten rekening houden met de werken in Geel, op de E313 richting Antwerpen. Van 8 tot 17 uur is hier één maar rijstrook beschikbaar dus er kunnen files zijn. Aan het knooppunt Lummen op de E314 zijn er ook werken aan de gang, maar hier zullen minder problemen optreden. Toch zin in een weekend of dag naar de kust? Dan kan je best vertrekken tussen 6 en 9 uur 's morgens of na 13 uur. Tussen 10 uur en 12.30 uur is het op de weg het drukst.
Bron: HBVL | Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:54 uur, door Marga
Onweersdagen: 0
Met het mooie weer gaan veel mensen ook op het werk graag buiten eten, om samen met de collega's een uurtje van de zon te genieten. Ondertussen zijn de kantoren leeg en dat weten dieven die precies op dat moment hun slag willen slaan.
Bron: Nieuwsblad
Het was een heerlijke lentedag, met gemiddeld twintig graden in het binnenland. Het verschil met vorige maand kan bijna niet groter zijn. De eerste helft van februari was er zelfs nog sprake van een Elfstedentocht. Maart is nu goed op weg om warmterecords te breken, want het blijft nog zeker tot volgende woensdag zonnig en heel warm.
Bron: Nieuwsblad
Het is zaterdagmiddag droog en overwegend zonnig. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind, met maximumtemperaturen van 13 graden aan de kust en 18 graden in het binnenland tot 21 graden in de Kempen. 's Avonds en 's nachts blijft het rustig en droog.
In de loop van de nacht van zaterdag op zondag kan wel plaatselijk mist of lage bewolking ontstaan. De minima bedragen dan 2 tot 7 graden.
Na het optrekken van mist of lage wolken wordt het zondag opnieuw vrij zonnig. Er staat een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen. De maxima gaan van 10 graden op de stranden en 15 graden in het binnenland tot 19 graden in Belgisch Lotharingen.
Volgende week krijgen we te maken met rustig en droog lenteweer met flinke zonnige perioden. De middagtemperatuur schommelt rond 16 graden. Doordat de wind meestal uit de richting van de zee waait, is het aan de kust beduidend koeler.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:14 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Zeeland deelt volop mee in de vroege lentewarmte waarin Nederland zich koestert. In Westdorpe is vrijdag een maximumtemperatuur van 20,6 graden Celsius gemeten. Dat was de een na hoogste waarneming, want alleen in het Limburgse Ell was het met 20,8 graden nog iets meer zomers. Alhoewel iets lagere temperaturen worden verwacht zal ook dit weekeinde naar verwachting mooi weer opleveren.
Bron: PZC | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:15 uur, door Joyce.s
De ANWB verwacht dat het zondag druk kan worden op de Nederlandse wegen door het voorspelde mooie weer. De verkeersdienst zegt dat automobilisten rekening moeten houden met files richting recreatiegebieden en de kust. Evenementen waar veel mensen op afkomen dit weekeinde zijn volgens de ANWB de kunstbeurs Tefaf in Maastricht en de Keukenhof in Lisse Op verschillende snelwegen werkt Rijkswaterstaat dit weekeinde aan de weg en ook dat kan tot vertragingen leiden. Zo is de A67 tussen Helden en Geldrop dicht en kan er op de A12 tussen Gouda en Woerden verkeershinder ontstaan omdat er een extra rijstrook wordt aangelegd.
Bron: NU | Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:59 uur, door Marga
Onweersdagen: 0
De verwachte drukte op de wegen richting de kust is uitgebleven. Volgens de ANWB stonden er nauwelijks files. Vanwege het mooie weer waarschuwde de ANWB vanochtend voor drukte, vooral op de wegen naar recreatiegebieden en de kust. Wegwerkzaamheden veroorzaken wel files, onder meer op de A12 en de A27 bij Utrecht. De snelweg A67 Venlo richting Eindhoven is tot morgenochtend tussen Helden en Geldrop afgesloten.
Bron: NOS
De brandweer in ons land krijgt dagelijks al zo'n tien oproepen om wespennesten te komen verdelgen. Dat zijn er veel, en vroeg in de lente. Volgens professor Frans Jacobs, specialist aan de Universiteit Gent, blijken de wespen wel degelijk iets vroeger dan normaal rond te zoemen. Volgens Jacobs is het echter te vroeg om nu al de brandweerkorpsen op overuren te jagen. "De wespen die je nu ziet rondzwermen, zijn de individuele koninginnen die gaan starten met een nest. Als je zo'n starterskoningin doodklopt met een vliegenmepper, is het meteen gedaan met het nest. Iedereen kan dat, daar heb je geen brandweermannen voor nodig."
Bron: HBvL | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:15 uur, door Joyce.s
Met het zonnige lenteweer draaien de vele zonnepanelen in ons land volop. Tijdens piekmomenten rond de middag zorgen ze voor 10 procent van onze vraag naar elektriciteit. Bovendien doet het extra aanbod aan vermogen uit zonnepanelen de prijs op de stroombeurzen tot 20 procent dalen. Dat blijkt uit cijfers van PV-Vlaanderen.
Sinds het zonnige weer gaan de prijzen op de spotmarkt voor elektriciteit omlaag. 'Die prijsdalingen lopen op tot 20 procent', aldus Alex Polfliet van de sectorfederatie PV-Vlaanderen.
Particulieren ondervinden geen onmiddellijk effect van de prijsdalingen voor stroom op de sportmarkt. Industriële afnemers, die stroom opkopen op die beurzen, voelen de prijsdalingen wel in hun portemonnee.
Het huidige vermogen van onze zonnepanelen is op piekmomenten, als de zon volop schijnt, goed voor zeker tien procent van ons Belgisch stroomverbruik, zo luidt het bij PV-Vlaanderen. Dat komt overeen met de productie van de drie kerncentrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 1.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Spectaculair weer was het de afgelopen tijd in West-Europa niet, vaak wel fraai met veel zonneschijn. Zo af en toe drijven mist en lage bewolking van boven zee binnen, of ontstaan ze boven land. Als ze vervolgens oplossen, ontwikkelen zich soms mooie structuren. Zo ontstond zondag een ‘rivier van mist’.
De laag grijzigheid is dan wel uitgestrekt, ze is niet dik. Met een beetje aanwarming door de zon vallen er al gaten in, als eerste in Duitsland. Opvallend is dat boven Noord-Dutisland een smalle strook met mist en lage bewolking langer stand houdt in vergelijking met de omgeving. Dat gebeurt precies in de loop van de rivier de Elbe.
Was het zondagmiddag overal zonnig, de dag was op veel plaatsen heel ander gestart. Vocht van boven de Noordzee leverde een uitgestrekte plak met lage bewolking en mist op. Deze bedekte bij zonsopkomst bijna heel Nederland. De strook met grijzigheid liep door tot boven Duitsland. De laag mocht dan wel uitgestrekt zijn in horizontale zin, heel dik was ze niet. Dat bleek al snel na zonsopkomst. Een klein beetje aanwarming door de zon was voldoende om het geheel te doen oplossen. Als eerste vielen in Duitsland gaten in het wolkendek. Al rap volgde Nederland.
Uiteindelijk lost alle mist en lage bewolking op, ook in Nederland. Met een noorden- tot noordoostenwind houdt de grijzigheid het langst stand aan de zuidwestoevers van het IJsselmeer en Markermeer, en in Zeeland. Dat door de invloed van het koude water en de voorraad vocht.
In de satellietbeelden is de ontwikkeling van de bewolking, of beter gezegd de opklaringen goed te zien. De opklaringen worden steeds breder en uiteindelijk is het hele zaakje opgelost. Opvallend daarbij is boven het noorden van Duitsland een lange strook met lage bewolking en mist die een stuk langer intact blijft in vergelijking met de omgeving.
Het is geen toevallige streep. Het is namelijk grijzigheid die in de rivierloop van de Duitse Elbe hardnekkiger is. Dat heeft enerzijds te maken met de voorraad water (extra vocht) en anders met het feit dat koude lucht zwaarder is dan warmere en zich daardoor neigt te verzamelen in lager gelegen delen, bijvoorbeeld een rivierdal.
Aardig ander detail is de mist die boven het IJsselmeer, Markermeer en boven zee langer blijft hangen dan boven land. Door het koude water, de grijze laag daar net wat later op. Aan de beelden kan je overigens ook afleiden uit welke richting de grondwind waait, namelijk uit het noorden tot noordoosten. De zuidwestoevers van het IJsselmeer hebben daardoor langer last van mist en lage bewolking – met wind van boven het water - dan de noordoostoevers – met luchtaanvoer vanaf land.
Bron: Meteo Consult
| Gewijzigd: 27 maart 2012, 15:39 uur, door Sanwa