Landbouwers vrezen dat de droogte het werk van jaren zal vernietigen. © Peter Lorimer
De Australische boeren vrezen het ergste. Door de aanhoudende droogte wil premier Howard de irrigatie van de velden stopzetten. Ook de wijnproductie verwacht klappen.
Corry Hancké
'Ik zei altijd aan de jongens dat we zouden gaan werken in de mijnen van Kalgoorie, maar misschien is dat binnenkort geen grapje meer'', vertelt John Wallace op een Australische nieuwssite. Hij heeft een boerderij in Coleambally in het zuiden van New South Wales en hij wacht wanhopig op regen.
Australië heeft sinds 2002 te lijden onder een uitzonderlijke droogte. Als het de komende weken niet regent, zal de overheid de irrigatie van de gebieden in het bekken van de rivieren Murray en Darling stopzetten, omdat ze de drinkwatervoorziening van steden als Melbourne en Sydney niet in het gedrang wil brengen.
De streek beslaat vijf staten en is zo groot als Spanje en Frankrijk samen. Ze wordt ook wel de voedselkom van Australië genoemd, want de streek is goed voor 41procent van de Australische landbouwproductie.
Vooral de wijnboeren zijn ongerust. Zestig procent van de Australische wijngaarden halen hun water uit het bekken van de Murray en de Darling. De federatie van de wijnboeren vreest dan ook dat de oogst in 2008 mager zal uitvallen. En dat terwijl de oogst van dit jaar al beduidend minder is dan vroeger, als gevolg van de aanhoudende droogte.
De federatie van de wijnboeren heeft berekend dat nu op het einde van de oogstperiode dertig tot veertig procent minder druiven geplukt zijn. Met een te verwachten wijnproductie van 1,3 miljoen ton, zal 2007 een even slecht jaar worden als 2000. Voor de oogst van 2008 houdt de federatie rekening met een even grote daling.
Niet alleen de wijnboeren staan harde tijden te wachten. Ook de landbouwers die rijst, katoen, citrusvruchten of olijven verbouwen, vrezen dat de droogte hun inspanningen van de laatste jaren zal kapotmaken. Iedereen houdt er rekening mee dat de prijzen van het voedsel zullen stijgen.
,,We staan er beroerd voor'', zei premier John Howard gisteren, toen hij aankondigde dat de irrigatiekranen tot mei 2008 zullen worden dichtgedraaid als het niet regent. ,,Het heeft geen zin om de bevolking iets anders wijs te maken.''
Boer Wallace uit Coleambally is cynisch. ,,We hebben liters water nodig, en er is maar één vent die regen kan maken, en dan weten we nog niet eens of hij bestaat.''
Corry Hancké
©de Standaard.be