Een recentelijk afgerond onderzoek voor door het ministerie van wetenschap van Japan wijst uit, dat er een nieuwe breuklijn aanwezig is onder Mount Fujij. De lijn heeft het potentieel om een M=7 aardbeving te genereren. Hierdoor zou een deel van de vulkaan kunnen instorten. Bij de instorting loopt de nabijgelegen stad Gotemba ernstig gevaar op wegens mogelijke modderstromen. Er zal verder onderzoek worden gedaan was de volledige effecten zijn van een aardbeving op de vulkaan. De vulkaan is voor het laatst in 1707 uitgebarsten nadat er twee maanden van te voren een aardbeving van M=8.6 had plaatsgevonden.
© onweer-online
Bron: Accuweather
Een kritische beschouwing
Onderzoekers hebben ontdekt, dat er tekenen zijn voor een mogelijke uitbarsting van de beroemste vulkaan in Japan: Mt Fuji op Honshu. Althans, dit is wat er in veel artikelen in de media staat. Volgens een artikel van het Japanse persbureau Kyodo is de druk in de magmakamer onder de Fuji vulkaan dramatisch toegenomen na de tsunami in 2011. Na de tsunami ontstond er dichtbij de vulkaan een beving van 6.4 op de schaal van Richter. De druk in de kamer is momenteel hoger, dan net voor de laatste uitbarsting van Fuji in 1707. (Ik vraag mij af hoe ze aan deze meetgegevens komen).
Onderzoekers van het National Onderzoeksinstituut voor Geologie en Rampenbestrijding heeft berekend, dat de tectonische verschuivingen in het laatste jaar ervoor gezorgd hebben, dat de druk met 1.6 m(ega)Pa is toegenomen. Dit is 16x zoveel als de grens van 0.1 megapascal, die nodig is voor een uitbarsting. Zulke uitspraken moeten met enige voorzichtigheid bekeken worden. De cijfers zijn verkregen via indirecte berekeningen en zijn onderhevig aan erg grote foutmarges. Ten tweede heeft de hoeveelheid druk in de magmakamers in een vulkaan weinig significantie. Druk in een vulkaan, net als op andere plekken op de aarde, neemt toe naarmate men dieper meet. Wat wel van belang is, is het verschil tussen lithostatische druk ( gewicht van het vulkanisch gesteente) en de gasdruk in het magma. Als dit verschil groter is dan de drukkracht van het gesteente, dan kan deze openbarsten en komt het magma vrij.
De onderzoekers geven toe, dat hun berekeningen alleen niet het bewijs zijn, dat er een uitbarsting naderend is. Andere parameters zoals seismologie en deformatie geven geen tekenen van een beginnende uitbarsting.
In 2000 en 2001 werd er een serie van laag frequente aardbevingen waargenomen onder de vulkaan en er werd wijdverspreid gespeculeerd, dat de vulkaan op uitbarsten stond. Na de beving in maart 2011 meldde een professor van de Tyukyu universiteit, dat er binnen 3 jaar een grote uitbarsting van de Fuji op basis van de volgende waarnemingen:
- De uitstoot van stoom en gassen uit de krater is toegenomen
- In de buurt zijn water erupties waargenomen
- Grote kraters zijn ontstaan op de flank van de vulkaan waar gas uit ontsnapt.
- Een 34 km lange breuklijn is recentelijk ontdekt. De breuklijn ligt recht onder de vulkaan.
De laatste metingen laten zien, dat de enorme tectonische bewegingen van 2011 hebben de druk in de magma-kamer verhoogd, maar de aanvullende parameters blijven neutraal als het gaat om tekenen van een op handen zijnde uitbarsting.
© onweer-online
Bron: volcano discovery | Gewijzigd: 9 september 2012, 19:10 uur, door Marga