De lawine waar de prins vorig jaar in terecht kwam, was veel langer dan tot nu toe werd gedacht. Friso werd ongeveer een halve kilometer meegesleurd en geen 200 meter zoals eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Oostenrijkse lawinediensten. Hoe langer de lawine, hoe minder goed de overlevingskansen zijn, zegt de directeur van de skiliften in Lech, Michael Manhart. "Hoe verder je naar beneden valt, hoe meer het lichaam door elkaar geschud wordt. Bij zo'n lange lawine is de belasting van het lichaam natuurlijk heel groot."
Precies een jaar geleden
Prins Friso kwam precies een jaar geleden in het Oostenrijkse Lech onder een lawine terecht toen hij met een vriend buiten de piste ging skiën.
Door de lawine liep hij een ernstige hersenbeschadiging op. Hij raakte in coma en artsen van het ziekenhuis in Innsbruck lieten destijds weten dat de prins mogelijk nooit meer bij bewustzijn komt.
'Buiten de piste niets te zoeken'
Ten tijde van de lawine was vanwege de enorme sneeuwval lawinewaarschuwing vier van kracht, het op één na zwaarste niveau. "Dan zou ik daar niet skiën," zegt Manhart, "Niveau vier betekent dat het lawinegevaar heel groot is. Dan heb je naar mijn mening buiten de piste niets te zoeken."
De beheerder van het skigebied, Wolfgang Jansche, vindt dat iedereen zelf moet weten wat hij doet. "Iedereen maakt zelf de beslissing en de prins heeft de verkeerde beslissing genomen."
Gems mogelijk oorzaak lawine
RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels bezocht vandaag de plek waar Friso in coma raakte. "Als je hier omhoog kijkt valt één ding op: hoe steil de helling op dat punt is."
Overigens is na het ongeluk een dode gems, een soort berggeit, in de lawine aangetroffen. "Er zijn in Lech speculaties dat het dier de lawine zou hebben veroorzaakt", zegt Wetsels. "Maar zekerheid daarover is er niet."
Citaat van RTL-verslaggeverJeroen Wetzels: "Op de plek waar destijds een lawine ontstond, is ook nu te zien dat pasgeleden een lawine is ontstaan."
Lech staat stil bij ongeluk
Vanmiddag is er tijdens een kerkdienst in het Oostenrijkse Lech stilgestaan bij het ongeluk.
Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander en prinses Máxima met hun drie dochters zijn in Lech. Prinses Mabel, de echtgenote van Friso, is er met beide dochters ook. De Koninklijke familie was echter niet aanwezig bij de mis.
Bron: RTLNieuws | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:17 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso overleden
12 augustus 2013
Communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst
Zijne Majesteit de Koning deelt met groot leedwezen mede dat vanochtend Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is overleden op 44-jarige leeftijd.
Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.
Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn ("minimal consciousness"), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.
De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.
Naar aanleiding van het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso op 12 augustus 2013 is een condoleanceregister geopend op de website over het Koninklijk Huis, www.koninklijkhuis.nl.