(Novum/AP) - China heeft vorig jaar illegaal duizenden kubieke meters tropisch hardhout ingevoerd uit Indonesië om zijn bloeiende meubelindustrie van hout te kunnen voorzien en luxe meubels te kunnen produceren voor overzeese markten in de Verenigde Staten, Europa, Japan en Australië. Daardoor dreigen bepaalde schaarse houtsoorten, zoals merbau, veel eerder te verdwijnen dan is voorspeld, waarschuwt Greenpeace in een dinsdag gepubliceerd rapport.
Chinese importbedrijven omzeilen het Indonesische verbod op de export van merbau door het als gewoon timmerhout te labelen. Ook worden documenten vervalst zodat het lijkt of Indonesische merbau afkomstig is uit Maleisië, zegt Greenpeace.
Terwijl eerder werd voorspeld dat merbau bij de huidige, wettig toegestane houtkap nog ongeveer 35 jaar te krijgen zou zijn, plaatst Greenpeace daar nu vraagtekens bij. ,,De marktvraag in China alsmede in Europa, Noord-Amerika en Japan en Australië leidt tot uitsterving van merbau", aldus Greenpeace-coördinator Tamara Stark.
China is thans de op een na grootste producent van houtproducten ter wereld en de grootste handelaar in tropisch hout. Een van iedere twee blokken tropisch hardhout die wereldwijd worden verhandeld, heeft als bestemming China en China heeft ook de grootste markt voor merbau, zegt Greenpeace.
Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing zei in een reactie op het Greenpeace-rapport dat de Chinese regering van het Chinese bedrijfsleven vereist dat het de wetgeving in andere landen respecteert. De woordvoerder stelde ook dat China hard optreedt tegen illegale houtkap en schending van importregels niet tolereert.
Greenpeace wil dat de Indonesische regering stappen neemt om merbau vermeld te krijgen op de lijst van de Conventie tegen de internationale handel van met uitsterving bedreigde soorten. De VS en de Europese Unie worden opgeroepen strengere wettelijke maatregelen te nemen tegen de import van illegale houtsoorten.
©Nieuws.nl