Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 februari 2012, 16:41 uur | Bericht #335926
Prachtige tsunami van wave-clouds

Op het eerste gezicht lijkt het net alsof de kust van Florida getroffen wordt door een tsunami. Maar tot grote opluchting van de bewoners van Panama City (Florida) hebben ze te maken met een natuurlijk fenomeen, die veel minder destructief is: wave-clouds. Helikopter piloot JR Hott maakte deze adembenemende serie foto's, welke de laag hangende bewolking over de hoge gebouwen langs de kust lat zien.

golfwolk_1.jpg

Volgens Dr Greg Forbes, meteoroloog van Weather.com, ontstaat die fenomeen als warme, vochtige lucht "precies goed" de kust bereikt. Hierdoor ontstaat er een laaghangende mist, welke verdwijnt als de lucht gekoeld wordt als deze stijgt. 'Je kan de wolken zien vormen net buiten de kust. Als de wind van het zuiden naar het noorden waait, worden de wolken tegen en over de wolkenkrabbers geduwd. Vervolgens daalt de lucht weer en de relatieve luchtvochtigheid neemt af, waardoor de wolk / mist als het ware oplost. Het andere feit, waar we mee te maken hebben is frictie. De bewegingssnelheid van de lucht verminderd net als deze aan land komt. Dit geeft een kleine extra convergentie en helpt mee met het omhoog stuwen van de lucht. Echter moet de relatieve luchtvochtigheid wel precies goed zijn. Daarom zien we niet elke dag van zulke prachtige beelden.".

golfwolk_2.jpg

golfwolk_3.jpg

golfwolk_4.jpg

golfwolk_5.jpg

© onweer-online
Bron: M.O.

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 februari 2012, 16:42 uur | Bericht #335930
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
8 februari 2012, 17:11 uur | Bericht #335964
Wow wat prachtig! Wat een gaaf fenomeen zo. Zit je binnen en kijk je naar buiten dan denk je wat een naargeestig grijs rotweer, 50 meter verder; mooi weer en zonnetje!
SniperEye
Lid
Woonplaats: NL Midden Limburg
Berichten: 1292
Lid sinds: 25 mei. 2009
8 februari 2012, 17:12 uur | Bericht #335965
Erg mooi fenomeen!
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 667
Lid sinds: 14 apr. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 februari 2012, 07:59 uur | Bericht #336668
heel appart dit!! stukje "schokkende" kunst..
TwitterFotoFanatic WebsiteStormchase team Arnhem ****Get out of my way!! I have a storm to catch!!****
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 februari 2012, 09:02 uur | Bericht #336689
heel vet!!
klebniko
Lid
Woonplaats: renkum
Berichten: 779
Lid sinds: 4 jul. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 februari 2012, 09:35 uur | Bericht #336709
fenomenaal !
Woonplaats: Renkum (tussen wageningen en arnhem)
Berichten: 158
Lid sinds: 30 nov. 2010
9 februari 2012, 09:48 uur | Bericht #336721
wauw, wat bizar zeg. Mooi fenomeen!!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 februari 2012, 14:36 uur | Bericht #339049
'Tsunami clouds'

Via Twitter werden we vandaag attent gemaakt op spectaculaire wolkenfoto’s uit de Amerikaanse staat Florida. In veel Engelstalige media en op Twitter wordt gesproken over ‘tsunami clouds’, omdat het zo spannend klinkt. Met een tsunami heeft het echter niets te maken. Een bizar gezicht is het wel. De foto’s zijn anderhalve week terug gemaakt, op 5 februari, vanuit een helikopter. Volgens helikopterpiloot en ervaringsdeskundige JR Hott die de foto’s maakte, komt het verschijnsel in dat gedeelte van Florida (de ‘Panhandle’ in het noordwesten van de staat) enkele keren per jaar voor.


De 'tsunami clouds' op 5 februari in Florida (Panama City Beach). Foto's: JR Hott, Panhandle Helicopter.

Het ontstaan van ‘tsunami clouds’
Alleen wanneer de omstandigheden precies goed zijn, kunnen de ‘tsunami clouds’ zich vormen. Benodigdheden zijn een aanvoer van lucht met een vrijwel maximale luchtvochtigheid, exact de juiste windsnelheid en –richting en een stabiele opbouw van de onderste tientallen meters van de atmosfeer. Met een lichte bries van boven de warme Golf van Mexico wordt zeer vochtige lucht aangevoerd. Dat is op enkele van de foto’s ook goed te zien: het is al behoorlijk heiig boven zee. Maar wolken hebben zich nog niet gevormd. Tenminste, totdat de luchtstroom de kustlijn met appartemententorens bereikt. De lucht wordt dan gedwongen op te stijgen bij het passeren van de flats. De lucht koelt daarbij af. Doordat koudere lucht minder waterdamp kan bevatten dan warmere, wordt een deel van de waterdamp omgezet in waterdruppels: er vindt condensatie plaats en er ontstaan wolken, precies boven de hoge gebouwen. Het ontstaan van de bewolking heeft overigens niets te maken met het ‘Kelvin-Helmholtz-effect’, zoals her en der wordt beweerd.


Door optilling van vochtige lucht bij passage van de appartementenflats koelt de lucht af en vindt condensatie plaats: er ontstaan wolken boven de gebouwen.


Boven zee en direct aan de kust was de atmosfeer stabiel, één van de randvoorwaarden voor het ontstaan van de bizarre wolkenformaties. Landinwaarts was het overigens ontstabiel. Het verschil tussen stabiel en onstabiel is op de foto's te zien aan twee aspecten. Ten eerste het zicht: het is op de foto's heiig boven zee, terwijl je boven land veel verder kan kijken. Ten tweede ontstaan boven land stapelwolken die er boven zee niet zijn.

Stabiel versus ontstabiel
Als het te hard waait of de atmosfeer ontstabiel van opbouw is, gebeurt dit niet. De onderste tientallen meters van de atmosfeer zijn dan te veel in beweging, te turbulent. De vochtige lucht in het onderste deel van de atmosfeer wordt in dat geval boven land direct vermengd met drogere luchtlagen hogerop. Er ontstaan dan geen wolken. Overigens is de atmosfeer op het moment van het nemen van de foto’s verder landinwaarts wél onstabiel. Het verschil tussen de stabiele opbouw van de atmosfeer boven zee (inclusief een hele smalle kuststrook) en het achterliggende land is zichtbaar. Boven zee is het heiig en hangt weinig bewolking die bovendien horizontaal van opbouw is. Landinwaarts stijgen warme luchtbellen op van het door de zon aangewarmde landoppervlak. Deze mengen de vochtige lucht uit de onderste tientallen meters met drogere luchtlagen daar direct boven. Het zicht is daardoor boven land (achter de flats) ineens een stuk beter. Wel stijgen de luchtbellen ondertussen verder, waardoor ze uiteindelijk tóch zover afkoelen dat wolken ontstaan. Maar dat gebeurt pas op grotere hoogte; dat zijn de stapelwolken die boven land zijn te zien.





Bronnen: Meteo Consult, Yahoo News, MSN/NBC, Facebookpagina Panhandle Helicopter
Marching ever onward to tomorrow!
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
15 februari 2012, 15:56 uur | Bericht #339057
Lijkt wel op een windturbine, waar ze auto's testen op aerodynamica:P
Check out the light show:)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 273 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 273, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden