Het mooie weer van vandaag nodigde al diverse mensen uit om in Scheveningen aan het strand te gaan liggen.
Onvoorstelbaar! Een ander woord past er eigenlijk niet bij de warmte die we op dit moment in Nederland meemaken. Met een temperatuur van 28,0 graden werd vanmiddag om 14.30 uur in De Bilt een nieuwe mijlpaal gezet. Nog nooit eerder was het zo vroeg in het seizoen zo warm, het absolute aprilrecord ging in De Bilt aan diggelen. Het oude record, met 27,8 graden op naam van 21 april 1968, verdween uit de boeken.
In Rotterdam moest de marathon, na eerst met 12 kilometer te zijn ingekort, worden afgeblazen, omdat het onder de hete omstandigheden van dat moment niet meer verantwoord was om door te gaan. Al bijna 20 mensen waren door de hitte onwel geworden. Op 15 april! Met een gemiddelde temperatuur van 18,9 graden zaten we gisteren overigens 11 graden (!) boven de voor deze tijd van het jaar gebruikelijke waarde.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/38e772d465.jpg[/img]
De koolzaadvelden in de Polder bij Waalwijk boden een zomerse aanblik. Foto: Martha Kivits.
Het wordt zo gewoon, maar met een gemiddelde temperatuur van tot gisteren 11,4 graden zitten we nu in april – na de traditioneel koudste eerste helft van de maand – alweer op recordkoers. Het oude record, stammend uit 1993, staat op 11,1 graden. Met de warmte van vandaag erbij ligt het zeer voor de hand dat het lopende gemiddelde al tot dichtbij 12 graden zal zijn opgelopen. Het weer kent dit jaar echt geen grenzen meer.
Warmste plaats in onze omgeving was gisteren het Duitse station Keulen/Bonn met een maximumtemperatuur van 29,0 graden. Dat was de hoogste temperatuur van heel Europa! Kleine Brogel in België kwam een tiende van een graad lager uit op 28,9 graden, Bendorf in Duitsland deed het met 28,7 graden goed genoeg voor de derde plaats. Verder was het overal in Europa, ook in het zuiden, overal dus minder warm dan in onze omgeving.
[img width=480 height=295]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/d77dfac578.jpg[/img]
Bij Reinier van Assen was de wespenvanger er weer klaar voor...
Brenger van het zomerweer is een hogedrukgebied, waarvan het centrum vandaag boven de Oostzee ligt. Een paar factoren maken dat het zo warm kan worden. Allereerst is de bovenlucht op dit moment erg warm. Op 1500 meter hoogte worden temperaturen van 12 of 13 graden gemeten. Een regel leert dat je hier, om de maximale grondtemperaturen te bepalen, onder omstandigheden als die van vandaag globaal 15 a 16 graden bij mag optellen. Dat zou ons plaatselijk op 29 graden moeten brengen, akelig dichtbij 30 graden dus. In Gilze-Rijen was het om 14.40 uur 28,8 graden!
Een andere factor die meewerkt, is de droogte van de laatste maand. Sinds halverwege maart heeft het op de meeste plaatsen nauwelijks meer geregend. Tegelijkertijd hebben we inmiddels een groot aantal uren zonneschijn te verwerken gekregen. Omdat veel water uit de toplaag van de bodem verdampt is, is die zo zoetjes aan grotendeels uitgedroogd. Daardoor verdampt er nu duidelijk minder water dan het geval zou zijn als de bodem wel nat was geweest. Een flink deel van de zonnewarmte, die anders in het verdampen van het bodemvocht was gaan zitten, komt nu extra beschikbaar voor de temperatuur. Hierdoor wordt het warmer dan we onder ‘normale’ omstandigheden zouden hebben gezien.
Intussen is het einde van de extreme warmte van dit moment wel in zicht. Morgen al verandert het. Het hogedrukgebied, dat nu nog het warme weer brengt, trekt naar Polen en wordt langzaam minder sterk. Tegelijkertijd bouwt zich boven de Britse eilanden een nieuwe hogedrukzone op, die een uitloper krijgt over de Noordzee naar Noorwegen. In onze omgeving draait de wind als gevolg van deze ontwikkeling naar noord tot noordoost. Vooral in de noordwestelijke helft van het land dringt dan al koelere lucht van zee binnen. In de zuidoostelijke helft kan het net als vandaag nog een keer zomers warm worden.
De echt koelere lucht komt morgenavond en in de nacht naar dinsdag het land binnen, met wolkenvelden waaruit plaatselijk een beetje motregen kan vallen. Dinsdag overdag is tussen de wolkenvelden door ook af en toe de zon te zien. Bij een matige noordelijke, later noordwestelijke wind storten de temperaturen dan in. In het noorden en noordwesten wordt het niet meer warmer dan 12 tot 14 graden, Limburg moet het doen met 16, plaatselijk 17 graden. En dat scheelt met recht een jas, vergeleken met zomerweer van nu.
[img width=480 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/1272786de6.jpg[/img]
Gistermiddag brandde in de buurt van het Gelderse Rozendaal een stuk heide en bos af. Foto: Martin de Jongh.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/b7a9c6052e.jpg[/img]
De brandweer rukte met groot materiaal uit om erger te voorkomen. Foto: Martin de Jongh.
[img width=480 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/f37c60cb9b.jpg[/img]
Tijdens de brand was er een flinke rookontwikkeling. Na een half uur had de brandweer het vuur onder controle. Foto: Martin de Jongh.
Bron: Meteo Consult, KNMI, weer.nl