Op veel plaatsen kwam de zon zaterdagochtend op zoals deze foto laat zien. Dit beloofde veel zon en bijna overal was dit ook zo. Daarbij werd het in De Bilt record vroeg zomers warm. Foto: Gé Ensing.
Een nieuw record is vandaag met precies één dag gebroken. De vroegste dag in het jaar waarin het op het landelijke hoofdstation De Bilt 25 een zomerse dag is voorgekomen: een dag met een temperatuur van ten minste 25,0 graden. Het oude record was 15 april (in 1904), het nieuwe record is dus 14 april geworden.
[img width=480 height=305]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/8759c71acc.jpg[/img]
Ook deze kikkers lijken te hebben genoten van het mooie weer. Foto: Jan Oberink.
Het is overigens niet het enige record dat vandaag gebroken is. De barrière van 25 graden is namelijk ook niet slechts een klein beetje overschreden. Het werd vandaag 27,6 graden in De Bilt. In ieder geval betekent het tevens een nieuw temperatuurrecord voor deze tweede decade van april. Het oude record stond op 26,6 graden, gemeten op 20 april 1968. Het temperatuurrecord voor geheel april van 27,8 graden staat gevestigd op 21 april 1968. Dat is dus niet gebroken. De Bilt was vandaag een van de warmste plekken in het land, maar ook op veel andere plaatsen in het binnenland werd het rond 27 graden of iets daarboven. In Soesterberg werd het zelfs 27,7 graden en in Arcen 27,8 graden. Overigens was het niet overal in Nederland vandaag extreem warm. Steeds grotere delen van Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en later ook een groter gedeelte van de Hollandse kust, kregen vandaag namelijk met een afkoeling te maken. Een noordelijke tot noordwestelijke wind voerde beduidend frissere lucht aan die de temperaturen op veel plaatsen in de middag deed dalen in plaats van stijgen. Bovendien dreven er ook enkele dikken plukken sluierwolken over het zuidwesten van het land. Elders bleef de hoeveelheid sluierbewolking beperkter.
Bron: Meteo Consult
Uiteindelijk waren de hoogste maximumtemperaturen van KNMI-stations als volgt: Arcen 27.8, Soesterberg 27.7, De Bilt en Ell 27.6, Marknesse 27.4, Eindhoven en Gilze-Rijen 27.2 graden, Deelen 27.1 en Volkel 27.0 graden. Het minst warm werd het als gevolg van een invallende noordenwind in de buurt van Hoek van Holland. Op de KNMI-meetpost daar werd het overigens nog altijd 18.5 graden.
Op diverse particuliere meetplekken in het midden en zuiden van het land werd zelfs de 28 graden gehaald of iets overschreden.
Later in april zijn er wel meer zomerse dagen opgetekend, zoals in 1968, toen er twee achter elkaar voorkwamen. De 21e april 1968 was de warmste aprildag uit de geschiedenis: De Bilt registreerde toen 27.8 graden, Venlo een tropische 32.2 graden. Op verschillende plaatsen in het land was 21 april 1968 de vroegste tropische dag van de meetreeks. April 1968 leverde op verschillende plaatsen in totaal vier zomerse dagen op, waarvan drie achtereen. Als het ook komende maandag nog zomers warm wordt heeft dat in het zuiden een reeks van vier zomerse dagen opgeleverd, ook een nieuw record.
Het warme weer heeft zijn effecten op de natuur. Kruidachtigen bloeien al veel eerder dan normaal. Zo worden er al pluizende paardenbloemen gezien en bloeit de Pinksterbloem. Veel fruitbomen staan ook al in bloei, bij de peren hebben her en der al vruchtzettingen plaatsgevonden.
Hierboven een foto van een perenboomgaard in het Kromme Rijngebied bij 't Goy, bij Houten. De meeste andere soorten fruitbomen staan in het rivierengebied ook al in bloei, zoals de goudreinet en de kers.
Wist u dat ....
De maximaal haalbare temperatuur bij zonnig weer is ook afhankelijk van de temperatuur van de bovenlucht. In relatief droge lucht (in elk geval niet-verzadigd) kan de lucht per 100 meter stijging een graad afkoelen. We noemen de lucht dan droog-adiabatisch. Nabij het aardoppervlak kan boven een sterk verhit grondoppervlak, zoals een droge zandvlakte korte tijd een groter temperatuurverschil voorkomen. In dat geval spreek men van over-adiabatisch. Ter plekke kan de wind dan zeer sterk vlagerig worden, omdat de atmosfeer probeer het te grote temperatuurverschil te vereffenen. Dit komt vaker voor boven woestijnen. Om dezer dagen dus bij ons een maximumtemperatur van 28 graden te krijgen moet de temperatuur op 1500 meter dus minimaal 13 graden zijn.
Zelfs voor midden in de zomer is dit boven ons land een tamelijk hoge waarde!
©Meteonet
Zomer nog nooit zo vroeg begonnen
15 april 2007 - Zondag 15 april 2007 is in De Bilt de warmste dag in april van de meetreeks geworden. In het begin van de middag werd de 27,8 graden, het vorige maandrecord van 21 april 1968, overtroffen. De kans bestaat dat de temperatuur lokaal boven de 30 graden uitkomt.
De vroegste tropische dag van het KNMI staat genoteerd op 5 mei 1916 toen De Bilt 30,1 graden haalde. Landelijk is 21 april 1968 de vroegste tropische dag met 32,2 graden in Venlo en Gemert. April 1968 leverde op een aantal plaatsen in totaal vier zomerse dagen op, waarvan drie achtereen.
Ook maandag nog zomers
Ook maandag worden nog zomerse temperaturen verwacht (in het zuiden is dat dan de vierde zomerse dag op rij), maar geleidelijk neemt de warmte dan vanuit het westen en noorden af. De temperaturen blijven echter de hele week (ruim) boven het langjarig gemiddelde, dat wil zeggen hoger dan de 12 Ã 13 graden die normaal zijn in deze tijd.
Zomer in april
Sinds donderdag 12 april is de temperatuur overdag boven de 20 graden gekomen. Op 13 april zijn in het zuiden en zuidwesten de eerste zomerse waarden (25,0 of hoger) gemeten, Westdorpe noteerde die dag zelfs 25,6 graden. De 14e april was voor het KNMI met 27,6 graden de vroegste zomerse dag ooit. De vroegste dag met 25,0 graden of meer was 15 april 1904.
Zomerse temperaturen zijn in De Bilt in de tweede decade van april gemeten op 20 april 1968 (26,6 graden), 15 april 1904 (26,4), 18 april 1949 (25,3) en 20 april 1996 (25,2). In de derde decade gebeurde dat onder meer in 1993 die afsloot met een serie van drie zomerse dagen. Ook Koninginnedag was toen op veel plaatsen zomers.
Warmterecords in België en Duitsland
Ook in de aan ons land grenzende landen is dit weekeinde uitzonderlijk warm. Duitse meteorologen spreken van een "Traumwochenende" met volop zon en bijna tropische warmte. Keulen spande zaterdag de kroon met 29,0 graden. In België was Klein Brogel het warmste meetpunt met 28,9 graden. Ook in het noorden van Frankrijk werden dergelijke temperaturen gemeten maar meer naar het zuiden en ook in Spanje en Portugal is het minder warm en vallen nog steeds buien.
Droogte
Het aanhoudend droge en zonnige weer heeft inmiddels geleid tot de eerste berm- en bosbranden. Sinds 22 maart is er in ons land geen neerslag van betekenis gevallen en omdat er ook de komende dagen nog geen neerslag wordt verwacht neemt het neerslagtekort verder toe.
Hooikoorts
Door het zonnige en warme weer komen er de komende dagen veel pollen in de lucht, vooral van de berk. De natuurkalender houdt de pollentellingen nauwkeurig bij.
Warme lente?
De eerste helft van de lente was ongeveer 2 graden warmer dan het langjarig gemiddelde en volgens de maand- en seizoensverwachtingen is de kans groot dat het hele voorjaar als warm de boeken in gaat. Na de zachte winter was dat te verwachten. De kans op een relatief warme lente in Europa is dan groter dan gemiddeld. Dergelijke voorspellingen zijn voornamelijk gebaseerd op het naijleffect van een zachte winter. Langs de kusten van de Noord- en Oostzee geeft het warme zeewater een belangrijke impuls, in Noord- en Oost-Europa is de weinige sneeuw die daar lag gunstig voor de warmte opbouw in de lente.
[img]http://www.knmi.nl/VinkCMS/mmbase/images/36883;jsessionid=1FA6C4B955886ACC6378EF67233E95CE[/img]
*Toelichting bij grafiek (hieronder) Experimentele KNMI maandverwachting
Verwachte maximumtemperatuur in De Bilt de komende vier weken. De verticale lijnen van het weekgemiddelde geven het interval aan waarin de temperatuur zou moeten liggen met 50% (dik) resp 80% (dun) kans. De gestippelde lijn is normaal (het 10-daags gemiddelde over 1971-2000), de blauwe lijn zijn de dagelijkse waarnemingen en de rode lijn de weekgemiddelden.
©KNMI
Halverwege de maand is april 2007 de warmste aprilmaand tot nog toe. Met een gemiddelde temperatuur van 11,9 graden staat de huidige maand, ruimschoots boven april 1993 die uiteindelijk op 11,1 graden Celsius eindigde.
We hebben nog een lange weg te gaan, maar mogelijk zijn we onderweg naar een nieuwe allerwarmste maand ooit. Na de warmste juli, september, januari, herfst, winter en het warmste jaar lijken we nu misschien onderweg te zijn naar de warmste april. In elk geval wist april tot en met zondagavond in De Bilt alweer 1,2 Hellmann aan warmtegetal te scoren. Maandag komt daar nog iets bij.
Ondertussen is april met 0,3 millimeter in De Bilt ook aan het opvallen op het gebied van de neerslag. 1996 is tot nog toe de droogste aprilmaand ooit met 8,1 millimeter.
©vwkweb.n
In een groot deel van Nederland is al vier weken lang geen noemenswaardige neerslag of zelfs helemaal geen neerslag gevallen en dat komt zelden voor, zeker in de lente. Gisteren leidde de extreme droogte tot een bosbrand op de Veluwe en we hebben in deze kurkdroge periode al twee bermbrandjes bij Zeist en een heidebrand in Drenthe gehad. Verder zien we het waterpeil in de Rijn langzaam maar gestaag verder dalen, vooral omdat er weinig (smelt)water vanuit Duitsland wordt aangevoerd. Alleen het grondwater staat nog niet extreem laag, vanwege de natte winter.
[img width=289 height=320]http://www.weer.nl/uploads/pics/neerslagtekortapril2007.jpg[/img]
Het neerslagtekort in Nederland. Bron: KNMI.
Als we nu enkel en alleen kijken naar De Bilt dan is het daar tot en met vandaag precies 30 dagen droog. In die zin, dat er slechts 0,3 millimeter regen is gevallen in de periode 22 maart tot en met 20 april. Daarmee is het net zo droog als in de winter van 1996, toen er van 11 januari tot en met 9 februari eveneens 0,3 millimeter regen viel. De verwachting is dat het zaterdag droog blijft, zodat het dan precies 31 dagen droog is in De Bilt, met alleen dus die 0,3 millimeter als totaal. Dat betekent een verbetering van het record uit 1996! In de winter van 1986 zien we een nog langere droge periode van totaal 34 dagen, maar toen viel er wel net eentiende millimeter meer, namelijk 0,4. Dat was van 29 januari tot en met 3 maart het geval. Pas de dagen daarna zou het weer tot neerslag komen. Het is sinds 1901 tien keer voorgekomen dat er in De Bilt in 21 dagen tijd, dus in drie weken, zelfs geen enkele drup regen viel. Maar exact vier weken lang helemaal geen regen is sinds 1901 nog nooit eerder gebeurd, althans, in De Bilt.
De kurkdroge grond smacht naar water, aldus Gieny Boersma, reeds op 5 april toen deze foto genomen was.
De droogte van dit moment kan dus zondermeer als extreem worden aangeduid, terwijl de zomer nog moet komen. Regen valt er ook dit weekeinde niet. We gaan op zondag weer naar 20 graden en wat meer, met veel zon en een matige, 'droge', zuidwestelijke wind. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Frankrijk en het Alpengebied is en blijft het kurkdroog. Pas volgende week dinsdag of woensdag lijkt het in ons land tot de eerste serieuze regenval te komen. Het neerslagtekort, op basis van de verdamping min de neerslag, waarbij er meer water verdampt dan dat er uit de lucht valt, is inmiddels opgelopen naar rond 50 millimeter (gerekend vanaf 1 april). Kortom, er is nog veel regen nodig, laten we zeggen een gemiddelde maandhoeveelheid, om het tekort uiteindelijk in een overschotje om te buigen… We zullen zien wat de rest van deze lente en vooral de zomer ons qua neerslag gaat brengen.
©weer.nl
2007
- April is aanzienlijk warmer, droger en zonniger dan ooit. De temperatuur lag ongeveer 5 graden hoger dan gemiddeld, de neerslag is te verwaarlozen en de zon scheen meer dan 60% van de tijd, tegen een kleine 40% normaal.
- De winter is de warmste sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1706. De gemiddelde temperatuur ligt deze winter op 6,5 graden. Normaal ligt de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden op 3,3 graden. Het KNMI noteerde 15 dagen vorst, het gemiddelde is 38 dagen.
- Januari is de zachtste januarimaand ooit. De maand is zeer nat met de normale hoeveelheid zon.
2006
Dit jaar is het warmste jaar sinds 1706. De temperatuur is gemiddeld 11,2 graden, het langjarig gemiddelde ligt op 9,8 graden. Een eerder record stond op 10,9 graden.
- November sluit de herfst af: het is de warmste van de afgelopen drie eeuwen met een gemiddelde van 13,6 graden.
- Het KNMI roept september uit tot de warmste septembermaand in de afgelopen 300 jaar. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 17,9 graden tegen 14,2 normaal.
- De maand augustus is de natste augustus sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Met 184 mm neerslag gemiddeld is de maand zelfs een van de natste maanden aller tijden. Augustus 2006 evenaart het record uit september 2001. Het aantal dagen met zware regen loopt op tot 13.
- Juli 2006 is de warmste julimaand van de afgelopen drie eeuwen. De maand kende twee hittegolven, wat heel bijzonder is. Sinds 1948 is het niet voorgekomen dat er in één jaar twee keer een hittegolf was. Het record staat op 1947, toen in de uiterst warme zomer van dat jaar vier keer zo'n periode van zeer hoge temperaturen werd geregistreerd.
© RTLNieuws.nl | Gewijzigd: 13 februari 2017, 12:53 uur, door Joyce.s
(Novum) - April 2007 gaat de boeken in als de warmste aprilmaand in de geschiedenis. De gemiddelde temperatuur van ongeveer dertien graden is in zeker driehonderd jaar niet voorgekomen, meldt het KNMI vrijdag. Bovendien scheen de zon meer dan ooit gemeten in april en viel er niet eerder zo weinig regen.
Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in april 8,3 graden. Een afwijking van het gemiddelde van bijna vijf graden is zeldzaam, meldt het KNMI, en alleen vergelijkbaar met juli vorig jaar, toen het 4,9 graden warmer was dan gemiddeld.
April van dit jaar valt zelfs warmer uit dan een 'doorsnee mei', die in De Bilt met gemiddeld 12,7 graden in de boeken staat. Het KNMI noemt het vanzelfsprekend dat 'zo'n warme maand een groot aantal records' vestigt. Zo was het aantal warme dagen, waarop het meer dan twintig graden werd, niet eerder zo groot in april. Dat geldt ook voor het aantal zomerse dagen, waarop het kwik stijgt tot boven de 25 graden. Normaal komen dergelijke dagen in april niet voor.
Dit jaar werd de zomerse grens van 25 graden al op 14 april overschreden en ook dat was een record: nog nooit was het zo vroeg in het jaar al zo warm. "Vooral het lang aanhouden van de topwarmte met zwoele nachten die eerder passen bij juli is uniek", stelt het KNMI. Na het weekeinde daalt de maximumtemperatuur naar verwachting overigens tot een graad of twintig.
Copyright, Novum
Ondanks opwarming is zomer in april nog steeds uitzonderlijk
27 april 2007 - April 2007 heeft als recordmaand geschiedenis geschreven. De gemiddelde temperatuur lag in zeker 300 jaar niet zo hoog, de zon scheen meer dan ooit gemeten en in ruim 100 jaar viel er niet zo weinig neerslag (klimatologisch overzicht onder verder lezen).
De hoeveelheid neerslag in april 2007: Zie bijlage
Warmer dan een doorsnee mei
De Bilt komt uit op een gemiddelde temperatuur van ongeveer 13 graden waar 8,3 normaal (gemiddeld over 1971-2000) is. Zo’n grote afwijking van bijna 5 graden is zeldzaam en alleen vergelijkbaar met juli 2006 die 4,9 graden warmer was dan normaal. April 2007 is warmer dan een doorsnee mei die in De Bilt een gemiddelde heeft van 12,7 graden. Vanzelfsprekend levert zo’n warme maand een groot aantal records. Zo was het aantal warme dagen (20 graden of meer) nog nooit zo groot en datzelfde geldt voor het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) die normaal in deze maand niet eens voorkomen. Op 14 april werd in De Bilt de 25 graden al overschreden, ook dat was nog nooit zo vroeg gebeurd en binnen een paar dagen kwam de 30 graden zelfs al in zicht. De laatste week leverde nog zo’n warmtegolf op met een serie zomerse dagen en temperaturen die lokaal dicht bij de 30 graden uitkwamen. Vooral het lang aanhouden van de topwarmte met zwoele nachten die eerder passen bij juli is uniek.
Zonovergoten
Ook het aantal zonuren en de droogte verdienen extra aandacht. In De Bilt scheen de zon de laatste dagen meegeteld, circa 270 uur tegen 158 uur normaal. Zo zonnig is april nog nooit geweest. Door het zonnige weer verdampte er ook veel vocht.
Droogste tijd ooit
Omdat er nauwelijks neerslag viel leidde dat tot grote droogte. In De Bilt viel in de hele maand, als we ervan uitgaan dat het tot en met Koninginnedag droog blijft, slechts 0,3 mm. Dat is veel minder dan ooit in welke maand dan ook gemeten. De neerslagloze periode begon zelfs nog een week eerder en zo’n lange periode met amper regen is ook niet eerder voorgekomen. Het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) is in deze tijd van het jaar nog nooit zo groot geweest.
Zomer in april broeikaseffect?
Een vreemde maand schrijft KNMI-klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh in ons kenniscentrum. Hij onderwierp de vele records in Europa ook vorig jaar al aan een analyse. De recordwarme periode duurt nu al een heel jaar. Zijn voornaamste conclusie: de opwarming van de aarde heeft de kans op een extreem warme aprilmaand als die van 2007 verhoogd, maar het is nog steeds een uitzonderlijke gebeurtenis met een geschatte herhalingstijd van meer dan 300 jaar!
©KNMI
©vwkweb.nl