(vanaf 288 uur dus niet zo heel erg lange termijn.. hahahahha... snif...)
Het spel is nog niet gespeeld.. en met deze mix van laag en hoog elke keer zou er best nog wel eens wat sneeuw kunnen komen de komende tijd..
Kortom het is weer eens lekker spannend
misschien is het nu gfs die in de 2e helft van de winter gelijk krijgt,waar ec dat in de eerste helft had.
revanche denken ze.. | Gewijzigd: 9 februari 2012, 08:26 uur, door winter2012
LOL... Zijn net alle buitenlandse journalisten weg, bijvoorbeeld de Japanners, zijn ze net thuis, moeten ze straks weer terugkomen.. Hahahah zou wel leuk zijn | Gewijzigd: 9 februari 2012, 08:44 uur, door stratocumulus
Zowel GFS als EC komen tot 168h (donderdag 16 feb) met een min of meer gelijke oplossing. Daarna zien we echter verschillen in benadering vwb de positie van de sturende drukgebieden.
GFS laat een (fragiele) verbinding met het Rusland hoog tot stand komen met de hoogteas ten noorden van Nederland en daaruit voortvloeiend een noordoostelijke hoogtestroming. ECMWF laat deze verbinding (net) niet tot stand komen doordat een nieuwe depressie (trog) de 2 hogedrukgebieden splits. Bij deze oplossing kan de koudere lucht vanuit het noordoosten niet verder naar het westen toe uitstromen en wordt boven Denemarken en noordoost Duitsland naar het noordwesten toe afgebogen. Ipv een noordoostelijke stroming moeten we het dan doen met een duidelijk zachtere maritiem-polaire noordwestelijke hoogtestroming.
De verschillen zijn op die termijn niet groot maar de uitwerkingen (koud of minder koud) des te meer !
Gaat een spannende strijd worden en het is nog zeer onzeker in wiens voordeel dit zal worden beslist.
Vergelijk de opers van GFS en ECMWF voor zondag 19 febr en zoek de verschillen !
GFS
EC
Ciao Johann | Gewijzigd: 9 februari 2012, 08:48 uur, door Alpenweerman
Alvast de pluim met de oper erin, benieuwd naar de leden op lange termijn http://pic.twitter.com/um9qUrc6
En weer een stukje pluim, gemiddelde kouder dan de oper #winter http://pic.twitter.com/9yEYkI51 | Gewijzigd: 9 februari 2012, 09:09 uur, door Brisk
Heel mooi is opd e onderstaande kaarten van GFS de tijdelijke verzachting te zien die rond de 13 e en 14 febr zijn hoogtepunt bereikt. Vanaf de 15 zien we dan snel weer de koude-anomalie (afwijking) verschijnen. Tot dag 15 en dan zitten we alweer rond de 25 februari houden we temperaturen die 4 tot 2 graden onder normaal liggen. Ofschoon je natuurlijk altijd voorzichtig moet zijn lijkt het er toch op dat we ook de rest van februari met koud tot vrij koud winterweer te maken zullen krijgen (blokkade /meridionaal). Een doorgriipende verzachting vanuit het westen (zonaal) is met deze kaarten onwaarschijnlijk omdat de warmte-polen ver ten westen en later ten noorden van ons blijven liggen.
14 februari, warmtepool Groenland, tijdelijke ook wat warmere fase west Europa
19 februari, warmte pool ten oosten van New Foundland !, Europa koude anomalie
25 februari, warmtepool Groenland en ooste Canada, Europa nog steeds koud
Ciao Johann
dat ziet er goed uit de kans op winter dus nog heel groot
kunnen we nog een koudegolf gaan verwachten of word een kwakkelwinter?
wat is "kwakkel"?
4 tot 2 graden onder normaal. langjarig gemiddelde voor deze periode is maximaal 5.4 en minimaal -0.7. Haal daar die twee of 4 graden vanaf en ik denk dat je een idee hebt. "Overdag rond het vriespunt of enkele graden boven nul en 's avonds en 's nacht kans op nachtvorst, hier en daar mogelijk matige vorst"