Zoiets als;
-5 en een kring rond de maan, pas maar op er komt een ijstijd aan?
Onze winter was wel vroeg en is in de aanloop naar deze winter in de diverse (horror-) discussies als "te zacht" , "waardeloos" en "te kort"omschreven....
Vreemd eigenlijk, het heeft er alle schijn van de 2010-2011 langduriger "winterweer"op gata leveren dan deze, meer sneeuw, alleen dit jaar een paar temperatuurprikjes.
'Tot slot is het dan de vraag hoe het eea zich verder ontwikkelt. Kan het hogedrukgebied op de oceaan na het wegtrekken van de storing halverwege de week een fusie aan gaan met het ons zo bekende Russische hoog? In dat geval zou de kou na een korte onderbreking kunnen terugkeren. Beide modellen zinspelen wel op die optie, maar dat blijft voorlopig gewoon afwachten. Het wordt wel steeds duidelijker dat de vorst vanaf zondag zoals we die nu hebben echt verdreven wordt."
Bron: sneeuwhoogte.nl / Johan Kamphuis
Als het een beetje dooit, is het niet erg als het later er weer aan vriest, mits er weinig wind staat.
Elfstedenbestuur heeft al aangegeven de tocht niet te zullen gaan rijden als het een dooi dag betreft. Logisch ook, want er is geen marge. En (sommige) toerrijders rijden waarschijnlijk 10 uur bij temperaturen van 4 graden, dat is onmogelijk haha.
Zoek de verschillen zou ik zeggen.
Zoals gevraagd, hoewel je zelf de pluim van eergisteren toont. De drie laatste EC 12z runs onder elkaar. Oftewel hoe laat je als model in twee (hoofd)runs de winter verdwijnen. Blijft lastig .
Niet verdwijnen, hooguit verstoppen voor een paar dagen.
Kijk maar eens op deze kaarten: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/...odjup_2010_2011
Onafgebroken sneeuwdek in het noorden vanaf eind oktober.
Ok, amper. Zeer slechte start van de winter in Lapland, pas tegen de kerst werd het goed koud en behoorlijk sneeuwerig.
Klopt, dacht even dat je het over vorige winter had (2010-2011). Die had namelijk kou zowel in de VS als in Europa.
Deze winter is hier in Europa inderdaad behoorlijk laat - en slecht - van start gegaan met ook in de Alpenlanden weinig sneeuw.
Kaarten laten vanaf zondag tot woensdag lichte temperaturen zien tot 5 graden boven nul, gemiddeld 3/4. Vanaf woensdag gaan we weer af en toe naar het vriespunt of net een graad eronder, maar ook dan gaan meer leden voor temperaturen (net) boven nul, dan eronder
Maar goed...dat is mijn conclusie
Vandaag en morgen: Wolkenvelden.Donderdag wat neerslag, in 't noorden en westen tijdelijk dooi
Er drijven wolkenvelden ons land binnen waaruit lokaal wat lichte (mot)sneeuw valt. Door de aanwezige bewolking wordt het vannacht minder koud wordt dan de afgelopen nacht. Op de meeste plaatsen komt het tot matige vorst, rond -6 graden. De wind is matig, aan zee (vrij) krachtig uit noordoostelijke richting. Vanochtend overheerst eerst nog de bewolking maar in de middag komt de zon steeds meer tevoorschijn. De middagtemperatuur wordt ongeveer -2 graden, in het noordelijk kustgebied komt de temperatuur rond het vriespunt te liggen. De noordoostelijke wind neemt af naar zwak tot matig.
In de nacht naar donderdag verdwijnt de bewolking en gaat het matig vriezen, in het oosten en zuidoosten lokaal streng. Verder kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De wind is zwak uit noordoostelijke richting.
Donderdag overdag komt vanuit het noordoosten opnieuw bewolking binnendrijven. De wind wordt tijdelijk noordelijk en matig, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig. De temperatuur stijgt hierdoor in de noordwestelijke helft naar enkele graden boven nul. In de zuidoostelijke helft blijft het licht vriezen. Verder valt er uit de bewolking wat lichte winterse neerslag: In de zuidoostelijke helft is dit wat sneeuw, in de noordwestelijke helft wat (natte) sneeuw of regen. In de middag draait de wind naar oost tot noordoost en lost de bewolking geleidelijk op. In de avond koelt het dan weer snel af naar -6 tot -8 graden. (Bron: KNMI) Uitgifte: 08/02/2012 00.16 uur LT