De voorbije jaren zijn in ons land verschillende energiefondsen opgericht. Dat geld is bedoeld om geïnvesteerd te worden in klimaatbeleid.
Het belangrijkste fonds is het Kyotofonds. Dat werd eind 2002 opgericht en wordt gespekt door de consument via een bijdrage op de elektriciteit. De voorbije vier jaar is er jaarlijks ongeveer 25 miljoen euro in gestort. Maar met dat geld gebeurt volgens Groen! zo goed als niets.
Minister Tobback ontkent die stelling. ,,Van de 100 miljoen euro waarover het Kyotofonds beschikt, wordt vandaag 60 miljoen geïnvesteerd in schone en duurzame klimaatprojecten in het buitenland'', zegt Tobback.
En die projecten worden niet zomaar gekozen. ,,Elke projectaanvraag wordt grondig gescreend op het vlak van duurzaamheid, zekerheid van levering van de kredieten en de nodige technische en financiële draagkracht. Pas indien de projecten voldoen aan al die voorwaarden, beslist de regering om over te gaan tot de ondertekening van een langetermijncontract met de projectontwikkelaars'', aldus de minister.
Dat niet de volledige 100 miljoen wordt uitgegeven aan de aankoop van emissierechten in het buitenland is volgens Tobback een politieke keuze. Hij wil dan ook investeren in binnenlandse klimaatinspanningen en denkt daarbij aan het nemen van binnenlandse reductiemaatregelen en sensibiliseringsacties zoals www.energievreters.be.
©de Standaard (Be)
Volgens de partij Groen! worden miljoenen euro's die bedoeld zijn voor klimaatinvesteringen, niet of verkeerd gebruikt.
De voorbije jaren zijn in ons land verschillende energiefondsen opgericht. Het geld in die fondsen - op dit moment zou het gaan om ongeveer 280 miljoen euro - is bedoeld om geïnvesteerd te worden in "klimaatbeleid". Het kan gebruikt worden om bijvoorbeeld energiebesparende investeringen te doen in overheidsgebouwen of in sociale woningen. "Alleen wordt dat geld daar nauwelijks voor gebruikt", zegt Els Keytsman van Groen!.
Het belangrijkste fonds is het 'broeikasgasfonds' of 'Kyotofonds'. Dat werd eind 2002 opgericht en wordt gespekt door de consument via een bijdrage op de elektriciteit. De voorbije vier jaar is er jaarlijks ongeveer 25 miljoen euro in gestort. Maar met dat geld gebeurt volgens Groen! zo goed als niets.
"Dat geld is opzijgezet voor investeringen in schone technologieën in het buitenland", reageert minister van Leefmilieu Bruno Tobback (sp.a). "Dat is wettelijk vastgelegd. Als de gewesten de uitstoot van broeikasgassen te weinig verminderen, kan dat tekort gecompenseerd worden door investeringen in het buitenland. Dat geld moet geblokkeerd zijn. Totnogtoe hebben we slechts geënvesteerd in een buitenlands project in El Salvador voor 1,1 miljoen euro".
(belga / hln.be)