Dat is toch geen lagedrukgebied meer? Zeker niet als de omringende lucht waardes heeft van een maar hPa hoger.
(2 of 3).
Luchtdruk is relatief maar van een laag mag je dan toch niet meer spreken?
Ondanks dat kunnen er natuurlijk wel sneeuwbuien over gaan trekken.
Ik ben benieuwd.
Het KNMI geeft wel code "geel" voor enkele sneeuwbuien maar dat mag je zeker niet extreem noemen.
Klopt, zoals je zegt is luchtdruk relatief. Daardoor telt niet alleen de daadwerkelijke hoogte (of laagte), maar ook die van de omringende gebieden. Daarom geeft het "lage"drukgebied waar we mee te maken gaan krijgen zo goed aan hoe hoog de luchtdruk is. We hebben het over 1035 hpa, dat is al best hoog voor hogedruk (record in nederland 1050 hpa), en in de zomer zou een dergelijke waarde absurd zijn (een hogedrukgebied heeft dan veelal een kerndruk van hooguit 1020 hpa).
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Zoëven buiten gekeken: richting zuid schijnt de maan en sterren onder een heldere hemel. Boven mij en richting Noord hangt de bewolking komend van de Waddenzee. Temp stijgt met 1,5 graad... Wsch. dus het bewolkingseffekt hier in Oude Leije (Nrd. Fryslan) aan de Elfstedenroute...
Zwoof dat is super - wat een pluim !! We gaan naar een historische februari wintertje, dat had twee weken geleden, niemand kunnen voorzien. Bedankt !
Een korte rondrit langs een aantal schaatslocaties deze middag was toch een kleine teleurstelling. De Kraenepoel in Aalter is dichtgevroren, maar voorlopig nog niet beschaatsbaar. Op mijn favoriete schaatsplek (die ik om heel erg egoïstische redenen hier niet bij naam noem, neemt u het mij niet kwalijk ) was er zelfs nog geen vliesje ijs te bespeuren. Naar ik heb vernomen, is ook de Damse Vaart nog bijna geheel ijsvrij. Het Donkmeer ligt nog gedeeltelijk open, elders ligt er een ijslaagje van 2 cm. Boosdoener is uiteraard de strakke wind, die het water te veel door elkaar mengt, waardoor de bovenlaag niet tot het vriespunt kan afkoelen. Allicht komt van uitstel deze keer geen afstel, want het blijft de komende dagen hard vriezen. Toch ligt er een nieuwe spelbreker op de loer: sneeuw.
Ik schreef maandag al over het kleine lagedrukgebiedje dat ontstaat boven de Oostzee. Het is een heel merkwaardig ding. Zo bedraagt de kerndruk 1035 hPa. Dat is een waarde die je normaal toeschrijft aan een hogedrukgebied, niet aan een lagedrukgebied. Deze depressie heeft een klassiek frontaal systeem, met een warmfront, een koufront en een occlusie. Daar hoort ook een warme sector bij. Deze kern komt morgen vrijdag afzakken via de Waddenzee over Nederland naar België. Dat betekent dat de wind morgen in de loop van de dag van richting zal veranderen. Er staat komende nacht eerst nog een koude noordooster. Tegen de ochtend valt de wind volledig weg. Het is daarbij ijskoud, rond de -10°C. Het water dat nu nog open ligt, komt tot rust en zal snel bevriezen.
Morgenavond ligt een depressiekern boven ons land. Aan de kust wordt tijdelijk zachtere zeelucht aangevoerd (rode pijl), elders blijft het koud. Na doortocht van het koufront begint het ook aan de kust opnieuw te vriezen.
Kort na de middag draait de wind in het Vlaamse binnenland naar het zuidwesten. Het blijft daarbij koud, want ook vanuit die richting waait koude landlucht naar onze omgeving. Een ander paar mouwen is het voor het uiterste westen. Daar draait de wind naar het noordwesten en stroomt tijdelijk minder koude zeelucht binnen. Het gaat daarbij aan de kust ook hard waaien, tot windkracht 7. In West-Vlaanderen kan het kwik morgennamiddag en -avond oplopen tot enkele graden boven het vriespunt. Volgens de laatste modeluitvoer is dat alleen het geval voor de regio ten westen van de lijn Brugge-Gistel-Diksmuide. Elders blijft het gewoon vriezen.
Die windsprong hoort bij de doortocht van het warmfront. Daarbij valt ook wat sneeuw. Dat zou vooral het geval zijn in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Plaatselijk kan daar een dek ontstaan van 4 of 5 cm. Aan de kust kan dat natte sneeuw of zelfs eventjes regen zijn. Rond 18 uur volgt dan de passage van het koufront. De wind ruimt overal weer naar het noordoosten en ook aan de kust begint het dan weer volop te vriezen en kunnen er ook nog een aantal buien vallen met droge sneeuw. Dat betekent dat de wegen daar spekglad kunnen worden. De strooidiensten houden zich maar best paraat.
Zaterdag staat er dan opnieuw een zwak windje uit oostelijke richtingen. Het kwik ligt 's ochtends op de meeste plaatsen rond -8°C. Op plaatsen met een sneeuwdek is dat nog enkele graden lager. De maxima liggen zaterdag rond -2°C aan de kust en rond -5°C in Limburg. Zondagochtend vriest het vrijwel overal streng, rond -10° à-11°C. Overdag ligt het kwik rond -3°C aan zee en rond -5°C in het oosten. Een sneeuwzone blijft haperen boven de Noordzee en komt niet aan land.
Over het vervolg zijn de weermodellen vrij eenduidig. Het blijft ten minste tot en met woensdag koud. 's Nachts vriest het matig tot streng, overdag ligt het kwik rond of iets onder het vriespunt. Als de sneeuw niet al te veel roet in het eten gooit, lijkt schaatspret dus gegarandeerd.
Voor Friesland wordt het morgen een cruciale dag. Als er een paar centimeter sneeuw valt op de prille ijsvloer, dan betekent dat meteen dat de plannen voor een eventuele Elfstedentocht vrijwel defintief kunnen worden opgeborgen. Blijft Friesland gespaard van sneeuw, of valt er maar een heel klein beetje, dan kunnen ze blijven dromen. Concrete plannen zijn er uiteraard nog niet. Daarvoor moet het nog véél langer streng vriezen. Laat de Friezen maar rustig doen, ze hebben ervaring genoeg.
Tot slot nog een klein berichtje uit de interne keuken: deze IJsverwachting bestaat sinds 2005. Nooit kreeg ik meer bezoekers over de virtuele vloer dan gisteren. De verwachting werd gisteren precies 900 keer bekeken. Bij deze mijn dank aan alle trouwe lezers!
ijsverwachting
Nu al tot en met de 14e? Wat zou die elfsteden toch dichtbij komen als alles meezit vrijdag en zaterdag in Friesland! | Gewijzigd: 2 februari 2012, 22:26 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Bron: nu.nl
Mooi op Nu.nl... plaatje erbij uit Roemenië . En KNMI meldt nog steeds code geel: Enkele sneeuwbuien. Ben benieuwd of de bussen morgen rijden.....
IJsgroeimodel
Het ijsgroeimodel berekent de watertemperatuur of (als de temperatuur onder nul komt) de ijsdikte van een laag stilstaand water van twee meter diep. Het model houdt rekening met de invloed van de temperatuur en met de afkoeling door de wind en verdamping. Ook de invloed van straling wordt in de modelberekeningen meegenomen. Straling zorgt overdag doorgaans voor opwarming, maar 's nachts kan uitstraling bij heldere hemel voor afkoeling zorgen. Al deze effecten worden in de berekeningen meegenomen.
[b]Representativiteit[/b]
Lokale omstandigheden spelen een belangrijke rol in de groei van de ijsdikte. Een laag sneeuw op het ijs fungeert als een isolatiedeken, waardoor het ijs minder snel groeit. In een dergelijke situatie kan het ijs aan de onderkant door menging met warmer water zelfs afsmelten bij luchttemperaturen onder nul. Bij dooi daarentegen zorgt de isolerende werking van sneeuw juist voor het langzamer smelten van het ijs. Door verschillen in hoeveelheid sneeuw treden er dus ook verschillen in ijsgroei op.
Het KNMI ijsgroeimodel houdt rekening met de sneeuwbedekking en zelfs met de veroudering van de sneeuwlaag. De ijsaangroei verloopt bijvoorbeeld ook anders in water waarin een sterke stroming staat.
Bij het vergelijken van waarnemingen van ijsdikte en modeluitvoer is de representativiteit van de meting voor de gemodelleerde situatie van groot belang. Zo is het b.v. belangrijk te beseffen dat de ijspluim voor 2m diep, open water geldt. In dieper water zal in een vorstperiode minder ijs liggen.
Om het model te calibreren kan er gebruik worden gemaakt van gemeten ijsdiktes.
bron: KNMI | Gewijzigd: 2 februari 2012, 22:33 uur, door Reutel
0,5 tot 8 cm.. Ik kan me nog herinneren dat alle sneeuw een keer was berekend voor het zuiden. Maar alles viel toen in Grunn dat droog zou blijven. Zo was er ook bij ons een keer niets gevallen (straal 20 km) en de rest van NL hopen met sneeuw. Was best zielig zo'n groen stipje in een witte wereld vanuit de lucht gezien. Haha! Zo zijn er genoeg voorbeelden. Je kunt er niets van japan, het is de grote vraag waar we morgen antwoord op hebben.
Ja, dat is fraai.
Joep geeft even later nog uitleg over het "laag" met een kerndruk van 1035 hPa wat ons gaat passeren.
In wat je zegt is juist. In de zomer zou dit een extreem hogedruk gebied zijn waarmee je gegarandeerd warm en droog weer zou krijgen.
Nu zal het er anders uit gaan zien omdat er toch een bulkje sneeuw dreigt over te komen.
Apart is toch wel dat we niet eens zover van het hogedruk-record van de maand februari afzitten. Die ligt rond de 1045 hPa.
Bron: nu.nl
Nee hoor. Gewoon een code geel zonder een waarschuwing voor gladheid . Ze zijn daar volgens mij helemaal de ondergesneeuwde weg kwijt . | Gewijzigd: 2 februari 2012, 22:34 uur, door reedtimmer
Zeker met dat lake effect is het een grote onvoorspelbare boel. Ik sta er niet raar van te kijken als er een enorme dump gaat komen. De zee is nog steeds heel warm en dat werkt in het voordeel
Ik lees dat de sneeuwverwachting voor morgen mede veroorzaakt wordt doordat dit neerslaggebied van noord naar zuid over ons land trekt.
Ik begrijp ook dat deze storing wordt gevoed door de noordzee.
Mijn vraag is dan ook of het mogelijk is om enigszins te voorspellen wat de verschillen in aantal cm sneeuw zal/kan zijn in noord en zuid nederland ?
Is het bv zo dat het noorden sowieso meer krijgen dan ik hier in brabant (bij Tilburg) omdat de storing vanuit het noorden nadert ???
Of is het echt gewoon geluk (of pech) hebben met het aantal cm sneeuw ?