Groeten...
Jan, kun je mij en anderen dan uitleggen waarom het onzin is als enkelen hier zeggen dat het mogelijkerwijs mee gaat vallen (0-5cm) en waarom jij concludeert dat Hirlam goed zit?. Je geeft aan 'Voor alle duidelijkheid heb een hirlam kaartje en satkaartje geplakt'
hirlam kaartje: de weergegeven neerslag heeft, obv de diverse webcams op de duitse waddeneiland, tot op heden nog niet voor daadwerkelijke neerslag gezorgd.
Sat kaartje: ik zie, als leek een grijze deken wat op ons afkomt
Zie graag je reactie ter lering tegemoet
In de krachtige oostelijke aanvoer die er sinds enige dagen staat is sprake van échte transportkou.
Ondanks een windkracht 3-5 Bft, daalde het kwik afgelopen nacht algemeen tot matig, lokaal zelfs strenge vorst.
Ook overdag merken we de kou nu meer en meer, vroeg men zich gisteren op een weerforum nog vertwijfeld af waarom het nou wel liefst minus 1.2 C geworden was in tegenstelling tto de in de Uitvoer aangekondige minus 3 (...). Op dit moment vriest het op de meeste plaatsen nog rond de 5 graden, in Limburg lokaal zelfs 8.
En met die transport is ook een koud laag, oorspronkelijk afkomstig van midden Siberie, boven de Oostzee regio aangekomen en geeft daar al regionaal flinke sneeuwbuien opgewekt door het relatief warme Oostzeewater.
Door het Laag, gaat een proces plaatsvinden dat door de Duitsers “Kaltlufttropfen†genoemd wordt. Een bel met koude lucht in de middelbare en hogere luchtniveaus is gestagneerd, en de kou gaat meer en meer naar de bodem.
Mede hierdoor morgen, als een frontaal systeem van het Laag ons passeert, een flinke kans op sneeuwbuien overal in het land, het eerst in het noorden/noordoosten.
Komende nacht vriest het 7-13 C, morgen iets boven nul direct aan de kust tot matige vorst elders.
De koude bel die ons dus enige sneeuw en verdere verscherping van de vorst gaat brengen, is tevens de reden dat eventueel inzettende zonalisering dit weekend (zoals enige Uitvoer de laatste dagen schetste) ook geen kans maakt.
De koude bovenlucht werkt als een soort barriere waardoor een golf zachtere lucht, dat zondag boven een zich versterkend deel van het Azorenhoog oostwaarts uitslaat, geen kans maakt.
Wel geeft de Uitvoer vandaag weer een grotere kans op sneeuwbuien voor zondag na een stabiele en zeer koude zaterdag, met lokaal zeer strenge vorst in de nacht en ochtend.
En ook de volgende week hoegenaamd geen wijziging. Hogedruk blijft boven Rusland met kerndruk boven de 1050 Hpa én uitlopers richting west Scandi van boven de 1040 Hpa.
Nou dan weten het wel……deksel op een zeer koude pan……., aanhoudend zeer koud winterweer dus, met eerst nog lokaal zeer strenge, maar algemeen strenge vorst in de nacht en ochtend en overdag meest matige vorst.
En komt er dan ooit nog een einde aan…?
Kijken we naar de Duitse weeranalyse van de 00z run.
“Einige Läufe stützen sogar die EZMW-Variante mit den im erweiterten mittelfristigen Vorhersagezeitraum erneut
übergreifenden Kaltlufttropfen. Wenn auch die EPSMember Nr. 3, 7 und 18, die Temperaturen über Deutschland im 850 hPa-Niveau unter -25 Grad zeigen, extreme Lösungen darstellen, so deutet dies zumindest darauf hin, dass zum zweiten Februarwochenende eine Verschärfung der Kälte wahrscheinlicher ist als deren Ende.â€Â
Op naar een –historische- februari 2012….? ….!........
« Laatst bewerkt op: Vandaag door Ronald de Wildt »
Gelogd
Ons gebied begint ook goed mee te doen met actuele temp om 15.30 uur tussen -2.7 C op diverse kuststations en
-6.3 C boven het besneeuwde zuiden van Limburg.
Komende avond en nacht gaan de temp verder omlaag door a. steeds koudere lucht en b. deels wegvallen van de wind: algemeen onder de minus 10 C, in het zuidoosten mogelijk rond de minus 15 C.
Op dit moment komt het tot flinke sneeuwbuien regionaal aan de Duitse Oostzeekust en Duitse Waddeneilanden.
Verwachting is dat dit deel van de Russische koude-express begin van de ochtend ons noorden zal aandoen en dan in de loop van de dag zeer traag verder zuidwaarts zal trekken.
Landelijk gaat dit sneeuwbuien opleveren die regionaal intensief zullen zijn.
Op naar een bijzonder etmaal!
Actueel is het al zeer koud in ons land, de waarden liggen tussen iets onder de minus 4 op diverse kust stations en regionaal langs de oostgrens al minus 9 C.
Groot deel van het land is hierbij onbewolkt, uitzondering hierop het –uiterste- noorden waar wolkenvelden gaan overheersen.
Deze zijn het gevolg van maritiemere luchtsoorten, behorend bij een lagedrukgebied dat nu bij de kust van de Pools/Duitse grens ligt.
Het is dit lagedrukgebied dat een immens lange tocht achter de rug heeft, afkomstig van het midden van Siberie, oorspronkelijk gevuld met lucht waarin de Hpa 850 temp onder de minus 25 lagen, maar op dit moment nog altijd de respectabele waarden van onder de minus 15 graden halen. En het is deze lucht die nu langzaam ons land komt ingestroomd.
Hoewel het ook de op de Wadden nog –meest- droog is, zie je op de radarbeelden dat een buienzone vlak boven de eilanden ligt, het is of het koude land de buien nog tegen houdt.
Maar dat gaat veranderen.
Want de situatie de komende 24 uur is zeer complex. Het koude Laag bij de Oostzee blijft daar redelijk stationair.
Maar (door de botsing van de zeer koude lucht op zachter luchtsoorten ten westen) er ontstaat ook een apart laagje, met nadruk laagje want de verwachte waarden van het systeem blijven boven de 1030 Hpa.
Maar het aparte laagje wordt geboren boven de Noorse westkust en trekt dan het Noordzeegebied binnen, en dan is alertheid geboden......
Vanmiddag een kort gesprekje met boulevard-weerman PL gehad, mede over dit systeem, En we kwamen tot de conclusie dat niet alle polar low kenmerken aanwezig zijn, maar wel voldoende om morgen in delen van het land tóch rekening te houden met sneeuwbuien van flink formaat, waarschijnlijk met een trage treksnelheid, dus lokaal grote hoeveelheden mogelijk. Waarschijnlijk zal het hierbij vooral om het westelijk deel van het land gaan, het systeem zal zich namelijk waarschijnlijk het lekkerst boven het relatief warme Noordzee water voelen in zijn zuidwaartse koers. Na een zeer koude nacht, met regionaal tot 12-14 C vorst, morgen in de-vroege- ochtend al de eerste sneeuwval in het noord(westen).
Rond het middaguur is dan midden van het land aan de beurt, zie de geplaatste kaart. Vanaf dan krijgt de sneeuwval een meer buiïg karakter, die vooral dus in het westen fors kunnen uitpakken.
Naar verwachting trekken in het begin van de avond de laatste buien via Zeeuws Vlaanderen het land uit.
En dan op weg naar een werkelijk IJSkoude nacht.
Ronald de wilt | Gewijzigd: 2 februari 2012, 22:09 uur, door Jeroen71
Dan klopt die -7,1 misschien niet? Groenlo-Hupsel geeft KNMI om 21.40u -9,3 en Twente -7,8. Buienradar (=KNMI) om 21:50u voor Groenlo-Hupsel -9,8 en voor Twente -8,0. | Gewijzigd: 2 februari 2012, 22:04 uur, door Ben47
De reden waarop ik reageer is het volgende, er wordt hier al door een aantal geroepen dat het niets wordt omdat het op de Wadden blijft, daarnaast als je de kaarten gezien hebt kon je duidelijk zien dat dit zo berekent was! Niet alleen door Hirlam, maar ook door GFS ! Als de neerslag nu klopt, waarom zou je dan aan Hirlam gaan twijfelen? Ook op Hirlam en GFS is te zien dat de neerslagintensiteit toeneemt naarmate het ons nadert, oorzaak misschien warme zeewater....
Jan klopt helemaal. Zie ook bericht hierboven van Ronald de Wilt
Complimenten trouwens dat de server zo stabiel blijft, momenteel al weer meer dan 550 bezoekers in het topic!
ik denk dat het morgen nog wel veeeeeel drukker zou worden, denk je niet??
hoop echt op een dikke sneeuwlaag, aangezien ik toch geen topschaatser ben maar k'hoop wel met iedereen mee, en zeker de Friezen, dat er een heuse 11'steden komt!!
Ik zie op het kaartje hierboven van Ronald een "lage" druk gebied van 1035 hPa.
Dat is toch geen lagedrukgebied meer? Zeker niet als de omringende lucht waardes heeft van een maar hPa hoger.
(2 of 3).
Luchtdruk is relatief maar van een laag mag je dan toch niet meer spreken?
Ondanks dat kunnen er natuurlijk wel sneeuwbuien over gaan trekken.
Ik ben benieuwd.
Het KNMI geeft wel code "geel" voor enkele sneeuwbuien maar dat mag je zeker niet extreem noemen.
Dat is toch geen lagedrukgebied meer? Zeker niet als de omringende lucht waardes heeft van een maar hPa hoger.
(2 of 3).
Luchtdruk is relatief maar van een laag mag je dan toch niet meer spreken?
Ondanks dat kunnen er natuurlijk wel sneeuwbuien over gaan trekken.
Ik ben benieuwd.
Het KNMI geeft wel code "geel" voor enkele sneeuwbuien maar dat mag je zeker niet extreem noemen.
Het KNMI geeft van tevoren altijd een code geel af
Dat is toch geen lagedrukgebied meer? Zeker niet als de omringende lucht waardes heeft van een maar hPa hoger.
(2 of 3).
Luchtdruk is relatief maar van een laag mag je dan toch niet meer spreken?
Ondanks dat kunnen er natuurlijk wel sneeuwbuien over gaan trekken.
Ik ben benieuwd.
Het KNMI geeft wel code "geel" voor enkele sneeuwbuien maar dat mag je zeker niet extreem noemen.
Het KNMI zit er wel vaker naast. Meestal als die geel geven mag je op gaan passen, want dan wordt het vaak een stuk erger. Verder kan je over een laag spreken als de luchtdruk rondom het laag hoger is. ( ook al is dat maar 1 hPa )
Jan bedankt voor je toelichting. Ik interpreteerde je bericht en uitspraak anders en specifieker in relatie tot eerder genoemende modellen (GFS, ECMWF, etc.) Dat er sneeuw zal vallen in den lande lijkt me duidelijk de vraag is in welke hoeveelheden en waar. Fascinerend is het dat we, zie ook bericht van Ronald de Wildt, een mooie etmaal gaan krijgen en waar de precieze uitwerking ervan nog zal moeten blijken!
-Blijven slepen in limburg, zuid limburg veel sneeuw gebeurde ook. noorden NL snel weer droog, snellere treksnelheid.
-Toen het slepende gebiedje uitendelijk naar het noorden begon te trekken (richting Nijmegen) verdween het volgens hirlam en dat gebeurde in feite ook savonds laat.
En nu inderdaad dat streepje boven de wadden werd ook berekend en dat ligt er nu ook...beetje lake effect maar geen L-gebied.
De focus moet liggen op de duitse bocht mensen en daar is nog helemaal niks te zien...dus geduld...
:)
KNMI geeft pas op het allerlaatste moment waarschuwingen. En ik denk dat dat op dit moment ook het meest juiste is. Morgen snowcasten en dan zien we vanzelf wat we op ons dak krijgen