Branden zorgden maandag voor behoorlijk wat overlast. In het midden van het land zorgden verscheidende bermbranden ervoor dat de A 12 tussen Arnhem en Utrecht enige tijd moest worden afgesloten. In het zuidoosten van het land was het in Limburg op twee plaatsen raak: op de Mokerhei en bij Belfeld. In de avond en nacht van zondag op maandag was in Dalerpeel in Drenthe al 8 hectare bos- en heide in vlammen opgegaan.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/9ed67d805d.jpg[/img]
Het is maar goed dat de paasvuren achter de rug zijn, de komende dagen wordt de natuur alleen maar droger en het risico op natuurbranden alleen maar groter. Foto: Roel de Haan, Emmen.
De afgelopen drie weken heeft het nauwelijks geregend in Nederland. De afgelopen winter is echter relatief nat verlopen en zeer uitzonderlijk is de droogte nog niet te noemen. De ondergrond op enige diepte is op veel plaatsen nog behoorlijk nat. De toplaag van de grond is de afgelopen weken al wél behoorlijk uitgedroogd. Het is echter niet alleen het tekort aan regen dat de basis legde voor de brandoverlast. Er spelen meerdere factoren een rol.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/bfe35bb1a9.jpg[/img]
Vanaf donderdag spelen wolken slechts een zeer beperkte rol in het weerbeeld. Veel zon, wind en het uitblijven van neerslag zorgen voor verdere uitdroging. Foto: Roel de Haan, Emmen
Belangrijke factoren die – naast het uitblijven van regen - het proces van uitdroging verder kunnen bevorderen zijn zonneschijn en wind. De afgelopen weken was het niet alleen droog, maar de zon heeft op veel dagen ook nog behoorlijk haar best gedaan. Dit zorgde voor een extra grote verdamping.
Tevens heeft de wind zich niet onbetuigd gelaten. De afgelopen weken was het weliswaar vaak mooi weer met redelijk hoge temperaturen, maar soms voelde het toch nog fris aan. Bij het mooie weer stond namelijk vaak een flink afkoelend windje. Uit de wind was het dan heerlijk, maar in de wind was een jas toch vaak nog wel prettig.
Dat de wind het wat fris kan doen laten aanvoelen, komt alleen maar omdat de wind ervoor zorgt dat onze huid extra afkoelt doordat er meer vocht vanaf onze huid verdampt. De lucht strijkt langs en neemt zweetdruppeltjes in gasvorm op: het vocht verdampt. Voor het verdampen is energie nodig. Deze energie wordt aan het lichaam ontrokken: het lichaam (de huid) verliest warmte en daardoor voelt het in de wind frisser aan dan uit de wind.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/5434ae0768.jpg[/img]
Zulke mooie zonsondergangen zijn ook de komende dagen weer zeer goed mogelijk. Foto: Margriet Vooren, Zetten.
Niet alleen aan het lichaam wordt vocht onttrokken. Ook planten en het aardoppervlak verliezen extra vocht als er meer wind staat. De bovenste laag van de grond droogt hierdoor extra snel uit en planten ‘transpireren’ meer waardoor ze sneller vocht verliezen. Vooral zandgronden drogen snel uit en de kans op natuurbranden neemt daar het eerste toe. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de branden van maandag in gebieden met zandgrond hebben plaatsgevonden.
De komende dagen komt aan de droge omstandigheden nog geen einde. Bovendien is het naar verwachting vanaf donderdag wederom in het hele land ronduit zonnig met hoge temperaturen die in het zuidoosten van het land overdag naar 25 graden toe kruipen. Daarbij staat er donderdag en vrijdag ook nog weer eens een stevige oostenwind. De verdamping zal daarom groot zijn en met het uitblijven van regen van betekenis wordt het elke dag weer een beetje droger. Het gevaar van natuurbranden blijft dus voorlopig aanwezig.
Afbeelding homepage: uitsnede foto Roel de Haan, Emmen.
Bron: Meteo Consult, BNR Nieuwsradio, Georgia Water Science Center, Nu.nl