Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 januari 2012, 15:17 uur | Bericht #326197
Het belang van de gevoelstemperatuur

De winter is ingevallen, en hoe. De temperaturen zijn in korte tijd gedaald van ruimschoots boven normaal voor de tijd van het jaar naar ruim onder normaal. Niet alleen ’s nachts ligt het kwik vele graden onder het vriespunt, maar ook overdag weet de temperatuur de nulgradengrens niet meer te overschrijden. Met flink wat zon erbij oogt het voor velen zeer aangenaam, maar eenmaal buiten voelt het door de aanwezige wind nog veel kouder.

Oer-Hollands winterweer met veel zon en vrieskou. Voor veel Nederlanders een genot om in de ‘gezonde’ buitenlucht te vertoeven. Sjaal om, muts op, handschoenen en een dikke jas aan om warm te blijven, maar met de zon erbij is de verleiding om de jas open te laten hangen of de muts af te doen groot. Je voelt namelijk toch ook de kracht van de zon alweer aansterken als je uit de wind zit.


Door de wind die langs je lichaam waait als je bijvoorbeeld fietst, voelt het nog veel kouder aan. Een muts, handschoenen en jas zijn dan ook belangrijk tijdens deze vrieskou.

Stap je echter op de fiets of begin je te wandelen, begin je de kou eigenlijk pas echt goed te voelen. De luchtverplaatsing, ofwel de wind, die daardoor langs de je lichaam waait, maakt het voor het gevoel nog iets kouder. De wind veroorzaakt namelijk extra verlies van warmte, waardoor de gevoelstemperatuur lager is dan de ‘gewone’ temperatuur. Deze waarde kunnen we echter niet meten op de thermometer en wordt door een berekening opgesteld. In Nederland gebruiken we daarvoor over het algemeen de wetenschappelijk onderbouwde JAG/TI methode. Deze is gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid.


Ook deze hond werd warm aangekleed tegen de kou.

Windchill
De gevoelstemperatuur, in het Engels maar ook bij ons windchill genoemd, is een hele belangrijke waarde in het weer. Deze wordt berekend uit een combinatie van de gemeten luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid, en geeft het verschil aan tussen de gemeten luchttemperatuur en de berekende gevoelstemperatuur. We gebruiken het dus als maat voor het extra warmteverlies bij een persoon. Bij het bepalen van de gevoelstemperatuur gaat men uit van een gezond en volwassen persoon van gemiddelde lengte die wandelt. Er zijn uiteraard ook individuele verschillen door bijvoorbeeld hartkwalen, medicijngebruik of leeftijd.

chill_1.png
De temperatuur lag vanmiddag in het hele land onder nul.

chill_2.png
De gevoelstemperatuur lag echter nog een flink stuk lager.

Afkoeling
Het menselijk lichaam koelt aan de lucht af doordat de lucht kouder is dan het lichaam en door het verdampen van vocht. Hoe warmer het is, hoe meer vocht er verdampt moet worden; men gaat zweten. De luchtlaag die op de huid ligt, wordt daardoor warmer en bevat meer waterdamp, waarna verdere afkoeling wordt verhinderd. Ga je echter voor een ventilator zitten, wordt die luchtlaag weggeblazen en krijg je het gevoel dat het koeler is. De thermometer zal echter nog steeds dezelfde temperatuur aanduiden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ook het blazen in het thee- of koffiekopje om het geheel af te koelen.

chill_5.png
In Nederland rekenen we altijd volgens de JAG-TI methode. Deze is wetenschappelijk onderbouwt en gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid.

Wind
De wind heeft dus invloed op de snelheid waarmee afkoeling optreedt. Hoe harder het waait tijdens een vrieskoude dag, hoe kouder het dus zal aanvoelen. Bij extreme omstandigheden in de winter kan dit dan ook gemakkelijk leiden tot onderkoeling of bevriezing. Ligt de gevoelstemperatuur onder -10 graden kan er na enkele uren onderkoeling optreden en bij een windchill van -15 graden kan na een uur zelfs al koudeletstel optreden. Bij gevoelstemperaturen van -20 graden kunnen er ondanks afdichtende winterkleding al bevriezingsverschijnselen optreden. Toch best een belangrijke graadmeter dus!

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 25 april 2017, 13:08 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Mauriceb
AWM Weerman
Woonplaats: Pijnacker
Berichten: 362
Lid sinds: 15 jul. 2010
31 januari 2012, 16:17 uur | Bericht #326227
Randall Osczevski en Maurice Bluestein JAG/TI (2001):

Door Randall Osczevski en Maurice Bluestein werd door JAG/TI methode vastgesteld. In tegenstelling tot beide eerder genoemde methoden houdt JAG/TI rekening met dalend warmteverlies bij een lagere huidtemperatuur. De formule voor de gevoelstemperatuur op basis van JAG/TI luidt: T gevoel (°C) = 13,12 +

0,6215*T lucht + 0.3965*(T lucht - 28,676)*S 10m 0,16

S 10m = windsnelheid (km/h) op anemometerhoogte van 10 m

T lucht in °C

De JAG/TI-methode is ontwikkeld voor het warmteverlies van een lopend mens (snelheid 4,8 km/uur), gekleed op de kou en met weinig of geen zon. Bij direkte zonneschijn op de huid kan de gevoelstemperatuur wel 5 tot 10 graden hoger zijn, maar hiermee wordt in de methode geen rekening gehouden. Geldig voor T lucht = -46 ... +10 °C en S 10m = 4,8 ... 177 km/h (1.34 ... 49 m/s).

Géén zonneschijn. met temperatuur T in °C op 1,50 meter hoogte en windsnelheid W in m/s op 10 meter hoogte. De methode is ontwikkeld voor een luchttemperatuur tussen -46 en +10°C en voor windsnelheden gemeten op standaard meethoogte (10 meter) tussen 1,3 en 49,0 m/s. De windsnelheid wordt met de machtsfunctie (0,16) herleid van de windmeting op 10 meter hoogte naar de wind op 1,50 meter hoogte.

R.G. Steadman (1971, 1979, 1984, 1994, met R.G. Quayle):

De laatste revisie van de Steadman formule luidt:

T gevoel = 1.41 - 1.162*S + 0.98*T lucht +0.0124*S 2 + 0.0185*S*T lucht T in °C en S in m/s. of als warmteverlies:

H (W/m 2 ) = 1.1622*(10.45 + 10*√(S) - S)*(33 - T lucht )

Robert Steadman baseerde zijn berekening op het evenwicht tussen warmteverlies en warmteproduktie van een gezond persoon. Bij zijn formule gaat hij uit van kleding die is aangepast aan de weersomstandigheden en het feit dat de persoon zich met een snelheid van bijna vijf kilometer per uur voortbeweegt.

Verder betrekt Steadman in zijn formule behalve de genoemde factoren ook de luchtvochtigheid en zonnestraling. Het KNMI (Nederland) gebruikte tot eind 2009 de formule van Steadman. Tegenwoordig wordt de JAG/TI formule gehanteerd, die we hierboven in het eerste paragraaf hebben behandeld.

P.A. Siple en C.F. Passel (1945):

T gevoel (°C) = 33 + (T lucht - 33)*(0.474 + 0.454*√(S)-0.0454*S)

S = windsnelheid (m/s) op anemometerhoogte van 10 m Geldig voor S ≥ 1.79 m/s en T lucht ≤ 33 °C

De formule van Siple/Passel werd tot eind 2001 met name in Amerika en Canada het meeste gebruikt. Vooral bij lage temperaturen en veel wind geeft deze formule echter erg slechte resultaten.

A. Court (1948):

T gevoel (°C) = 33 + (T wind - 33)*(0.550 + 0.417*√(S)-0.0454*S)

De formule van Court geeft iets betere resultaten dan de formule van Siple/

Passel. Warmteverlies t.g.v. wind chill by Siple/Passel: H (W/m 2 ) = 845.1 -25.608*T gevoel of direct uit T lucht en S (Siple/Passel formule):

H = (12.1452 + 11.6222*√(S) - 1.16222*S)*(33-T wind )

W.G. Rees (1993):

De Australian Atlantic Division van Environment Antarctica gebruikt voor de wind chill de formule van Rees. T gevoel = 2*[(-32*S/25 - T lucht )/(2 + 1.5*S/25) + T lucht ]

T in °C en S in m/s. De resultaten van deze formule wijken niet eens zo veel af van de Steadman formule.

Bron:meteobeverwijk.nl
Wildernessguide and owner of Survking.nl
Waarom deze advertentie?
thimod
Lid
Woonplaats:
Berichten: 38
Lid sinds: 30 nov. 2011
31 januari 2012, 19:47 uur | Bericht #326379
T gevoel (°C) = 13,12 + 0,6215 * Tlucht + 0.3965 * (Tlucht - 28,676)*S 10m

Tlucht = -8
S10m = 25 km/h

T gevoel is dan
= 13,12 + 0,6215 * -8 + 0.3965 * (-8 - 28,676)*25
= 8,148 - 363,550
= -355,40285 C ?
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2012, 02:02 uur | Bericht #326686
Als je deze formule graag zelf wilt gebruiken....let erop dat er machten instaan die wegvallen als je de formule als plain-text kopieert!


Bron: Wikipedia

(Voor de wiskundige leken, de getallen 0.16 zijn machten, bekend als symbool ^). | Gewijzigd: 1 februari 2012, 02:04 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
6 februari 2012, 14:04 uur | Bericht #333530
Citaat van MarkNL, woensdag 1 februari 2012, 2:02 uur Als je deze formule graag zelf wilt gebruiken....let erop dat er machten instaan die wegvallen als je de formule als plain-text kopieert!


Bron: Wikipedia

(Voor de wiskundige leken, de getallen 0.16 zijn machten, bekend als symbool ^).

Bedankt Mark,
Dat is duidelijk. Misschien een idee om jouw formule in de tekst van de andere berichten op de plaats waar die weggevallen macht in staan in te voegen? Of, wanneer dat niet lukt, de berichten met de onjuiste formules te verwijderen om verdere verwarring te voorkomen.
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.881 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 93 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 93, lezen 14 mensen het topic ""Weerdagboek"".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden