De landbouw in Noord-Europa haalt de komende jaren voordeel uit de mildere winters en de overvloed aan winterse neerslag, maar raakt in de problemen zodra de temperatuur tussen twee en drie graden gestegen is ten opzichte van 1990. Dat kan volgens sommige scenario's al rond 2050 het geval zijn.
In Zuid-Europa zijn de gevolgen ronduit negatief, door hittegolven, watergebrek (5 tot 35procent minder water beschikbaar), een toename van de bosbranden en een slechtere opbrengst van de graangewassen.
Wereldwijd krijgen mogelijk 1 tot 3,2 miljard mensen te kampen met watergebrek, als de temperatuur tussen 2 en 4,5 graden toeneemt ten opzichte van 1990. Miljoenen mensen zouden bedreigd worden door het stijgen van de oceanen. Als de temperatuur met meer dan vier graden stijgt, krijgt mogelijk een vijfde van de wereldbevolking te maken met overstromingen.
In Afrika krijgen een bijkomende zeshonderd miljoen mensen te kampen met watergebrek, als de temperatuur twee graden stijgt ten opzichte van 1990. Bij een opwarming van drie graden neemt de oppervlakte van droge en half-droge gebieden met vijf tot acht procent toe.
In Azië veroorzaakt het smelten van de Himalaya-gletsjers overstromingen, problemen in de watervoorziening en instabiliteit van de bergflanken. Tegen 2050 lijden meer dan een miljard Aziaten aan watergebrek en worden 200 tot 700 miljoen mensen getroffen door overstromingen als gevolg van de stijging van het zeeniveau, naargelang de temperatuurstijging.
In Latijns-Amerika veranderen delen van het Amazonewoud in savanne en droge vegetatietypes. Soorten verdwijnen en sommige gebieden zullen verzilten of verwoestijnen. De voedselvoorziening komt in het gedrang doordat de opbrengsten van sommige gewassen dalen. In meer gematigde gebieden kan de opbrengst stijgen.
In de poolgebieden veroorzaakt de smelt problemen voor trekvogels en zoogdieren. De ijsbeer kan tegen 2050 uitgestorven zijn.
Deze gegevens zijn gebaseerd op 'lekken' uit het IPCC-rapport dat deze week wordt afgewerkt en bekendgemaakt. De verklaringen kunnen dus nog veranderen.
Bronnen: Le Monde, Le Soir e.a.