@JV
Bij flink wat zonneschijn (er 'glinsterde' vanochtend ook poolsneeuw in de lucht) liep de temperatuur vanmiddag flink op. Op Schiphol kwam de maximumtemperatuur uit op -0,4º tegen -9,0º op het vliegveld van Lelystad.
De as van de Russische hogedrukzone schuift vanavond via Nederland iets naar het zuidoosten. Tegelijkertijd komt vanuit het westen een frontaal systeem dichterbij. Daardoor komt er in de nacht naar zondag geleidelijk wat meer wind uit zuidelijke richtingen. Aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig. De temperatuur zakt eerst naar waarden tussen -8 en -17 (om 18:20 uur meldde Marknesse alweer -14,9 en De Bilt -10,8º), in de loop van de nacht vanwege de wind langzaam oplopend. Verder aanvankelijk zeer lokaal aanvriezende mistbellen.
Zondag is het vrij zonnig maar nu en dan trekken ook velden sluierbewolking over. In de westelijke regio’s is de bewolking onder invloed van een front dikker en valt wat lichte (mot)sneeuw niet uit te sluiten. Het vriest in de middag licht tot matig: tussen -2 en -6 graden. Er waait een matige wind uit zuidelijke richtingen.
Na het weekeinde blijft het aanhoudend vriesweer met in de nacht eerst nog veelal matige tot strenge vorst. Verder is het overwegend droog en zijn er perioden met zon.
KOU GAAT NIET WEG
De winter gaat in ons land waarschijnlijk door tot en met tenmiste het volgende weekend. Tot die conclusie kom ik na bestudering van de nieuwste kaarten van het ECMWF. Vanavond laat nog wat meer nieuws over de ontwikkelingen.
| Gewijzigd: 4 februari 2012, 21:48 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Vorige week zaterdag dansten de muggen nog in de achtertuin. Twee derde van de winter zat er op en ze roken de lente al………
Dat was vandaag niet het geval, er is dan ook weerkundig veel veranderd in een week tijd.
Mooi om te zien hoe we een dergelijke periode ingaan en beleven.
Vorige week vrijdag nog werd in de KNMI Guidance lange termijn grote vraagtekens gezet bij ofwel het inzetten van de kou dan wel de lengte van de periode. Heel vaak was te lezen dat na 2-4 dgn. blokkade de zonalisering, m.n. noordelijke westcirculatievariant ervan, zijn intrede weer zou doen.
Uiteindelijk was het diezelfde A3 die vorig weekend wél fraai omschreef dat de atmosfeer voor winter had gekozen.
Fraai in de zin van dat de variant van vorig weekend (dus ten westen afsnoering van lagedruk waarbij hoofdkern noordwaarts wegkoerst én de afsnoering zuidwaarts uiteindelijk wordt opgenomen in de golf van lagedruk die daar heerst, zich gisteren eigenlijk herhaalde en dit de komende 48 uur nog 1 keer zal doen.
Want laten we rol van die zuid(oostelijke) lagedruk niet onderschatten in de ontwikkelingen die we de afgelopen dagen hebben gezien. Natuurlijk was het vooral de kracht van immens hogedrukgebied ten noordoosten, maar de zuidelijke lagedruk ondersteuning was noodzakelijk.
En inmiddels 7 dagen bezig aan deze koude periode, lopen de prestaties nu dagelijks op en wekken verbazing.
Vandaag of morgen wordt predicaat koudegolf binnengehaald en er zijn veel dag records. Zo waren de minima vandaag tussen de min 11 C aan de kust tot bijna min 23 C bij Marknesse. Overdag werd het rond Schiphol even min 0.5 C, maar ging het kwik in Flevoland niet boven de min 9 C.
En het einde lijkt niet in zicht…..
Meest precaire voor de winter lijkt binnen de komende 10 daagse nog de komende 48 uur te zijn. Gisteren heb ik daarover al uitvoerig bericht, maar kort gezegd lijken de weerkaarten deze periode minder standvastig dan ze deze week waren.
Zachtere wisselvalligere lucht is als gevolg daarvan tijdelijk even oostwaarts opgestoomd, en ligt zo halverwege de Noordzee. Vooral het westen kan daarom morgen, maar vooral ook maandag (op dinsdag) opnieuw met sneeuw te maken krijgen.
Temp verwachting in detail is met deze omstandigheden (stagnerende Arctische lucht boven sneeuw – hoeveelste keer al laatste jaren?) ondoenlijk. Zie de grote verschillen eerder deze dag, en ook nu weer is het in de koudste gebieden al 17 C onder nul.
Globaal -10/-20 C, morgen -3/-8 C.
Na maandag herstelt de NO blokkade zich weer in alle glorie: met onder meer luchtdruk boven het westen van Scandinavië naar meer dan 1040 HPa.
Maar tevens diept lagedruk boven het zuidoosten van Europa ook flink uit.
Stroming wordt weer krachtiger oost/noordoost, en karakter kou wordt medio volgende week weer meer transport i.p.v. straling.
En bestendig: ens Uitvoer gaat uit van minimaal 9-11 ijsdgn aanstaande. Met trend dat zo richting de helft van de maand de hogedruk zich meer op regio Groenland gaat concentreren, met drukdalingen boven de Scandinavische regio.
Bij ons zou dit gevolg kunnen hebben dat de –oostelijke- koudegolf met overheersende stabiliteit dan vervangen gaat worden door een noordelijke koude periode met overheersende wisselvalligheid.
Temp kaartje voor komende nacht 4 op 5 febr 2012
| Gewijzigd: 4 februari 2012, 22:14 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Dat is het zeker!
Pluimen geven voorlopig koude aan.
De Bilt staat op 6 ijsdagen op rij, vandaag meegerekend, waarvan 2 met strenge vorst. Nog 1 ijsdag met strenge vorst en we hebben een officiële koude golf. Die strenge vorst voor vannacht zit er wel in en onder nul zal het de rest van de dag morgen ook wel blijven. Al tempert de bewolking bij mij de temperatuur. Van -9,8 °C eerder vanavond gestegen naar -9,0 °C. | Gewijzigd: 4 februari 2012, 22:45 uur, door Ben47
London Huidige situatie: Lichte sneeuw Wind: ZO met 13 km/h
| Gewijzigd: 5 februari 2012, 14:32 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Maar boven Londen sneeuwt het aardig door. Vannacht klaart het daar weer op en gaat het vriezen.
| Gewijzigd: 5 februari 2012, 00:30 uur, door Ben47
@JV
De as van de Russische hogedrukzone schuift vanavond via Nederland iets naar het zuidoosten. Tegelijkertijd komt vanuit het westen een frontaal systeem dichterbij. Daardoor komt er in de nacht naar zondag geleidelijk wat meer wind uit zuidelijke richtingen. Aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig. De temperatuur zakt eerst naar waarden tot regionaal beneden -15 graden (Lelystad onderschreed in de loop van de avond WEDEROM de grens van -20º), in de loop van de nacht vanwege de wind en meer sluierbewolking langzaam oplopend. Verder aanvankelijk zeer lokaal aanvriezende mistbellen.
@PP
Vandaag 21:05 uur
Schaatsplezier!
Veel mensen hebben vandaag de schaatsen ondergebonden en zijn het ijs opgegaan! Op ijsbanen, vaarten, sloten en plassen werd flink geschaatst. Vanochtend vroeg hebben de ijsmeesters bij mij het ijs gemeten, wat nu een dikte heeft van zo’n 9 à10 cm. Op sommige plaatsen was tot 2 à3 dagen geleden nog sprake van windwakken die dus net zijn dichtgevroren. Dat ijs is nu nog maar net 4 à5 cm dik en bovendien ligt er een laag sneeuw overheen, zodat deze zwakke plekken niet te zien zijn. De ijsmeesters benadrukken dat het ijs nog niet overal betrouwbaar is!
Volg dus de routes en de paden die de ijscentrale vrij heeft gegeven. Daar waar geschaatst kan worden is de kwaliteit van het ijs nagenoeg perfect! Er ligt een mooie ijsvloer, waar ondanks de sneeuw afgelopen nacht opnieuw 1 tot 1,5 cm is bijgekomen. En het voordeel van de sneeuw is nu ook, dat het zonlicht het ijs nauwelijks heeft opgewarmd. De zonnestraling wordt vrijwel geheel (80-90%) gereflecteerd. Met de vorst die vanmiddag is gebleven en de strenge vorst van komende nacht, zal het ijs blijven groeien: de komende nacht zo’n 2 tot 2,5 cm.
De komende dagen en nachten blijven we in winterse omstandigheden. Zondag is het opnieuw vrij zonnig en overdag koud met -4 of -5°C en in de nacht met wat meer bewolking minima tussen -7 en -10°C, lokaal tot -15°C. Mogelijk wat lichte sneeuw in de westelijke helft van het land. Zoals de weerkaarten er nu voorstaan, blijft het doorvriezen tot en met het komende weekend. Tegen die tijd lijkt het kwik wel geleidelijk naar boven te gaan, maar de exacte timing zal waarschijnlijk nog wel wat verschuiven, zoals ook afgelopen week regelmatig gebeurde. | Gewijzigd: 5 februari 2012, 00:22 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
@KNMI 5/02/12
n het westen is de bewolking dikker en in het uiterste zuidwesten is lokaal wat lichte (mot)sneeuw niet helemaal uitgesloten. Het blijft licht tot matig vriezen en de gevoelstemperatuur ligt rond -12 graden. De zuid tot zuidoostenwind is zwak tot matig, rond kracht 3, aan de kust eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.
@JV
De eerste KOUDEGOLF sinds 1997. Vorst gaat deze week gewoon door.
Zijn hittegolven fenomenen verbonden aan de zomer, KOUDEGOLVEN zijn de ‘visitekaartjes’ van de winter. In ons land is sprake van een ‘landelijk dekkende koudegolf’ wanneer het op het KNMI in De Bilt tenminste vijf opeenvolgende dagen continu heeft gevroren (ijsdagen) en wanneer op drie dagen de temperatuur tot beneden -10,0º (strenge vorst) is gezakt. Aan dat criterium is nu voldaan. Vrijdag bedroeg de minimumtemperatuur -15,9º, gisteren -18,9 en tijdens de afgelopen nacht (na middernacht) -10,2º. Het is de eerste koudegolf in 15 jaar: voor het laatst was dat gedurende het tijdvak 31 december tot 12 januari 1997. Dat was dus een koudegolf van 12 dagen en op 6 dagen vroor het toen streng (-10,1º of lager). De langste koudegolf dateert uit 1947. Deze duurde 21 dagen (4 t/m 24 februari).
De laagste minima tussen zaterdagavond 19 uur en vanochtend 7 uur werden gisteravond al bereikt (Marknesse -18,2, Lelystad -21,0º). Met de komst van (sluier)bewolking van een frontaal systeem boven de Britse Eilanden is de temperatuur in de nacht gaan stijgen. Omstreeks 7 uur vanochtend vroor het op de meeste plaatsen tussen 6 en 10 graden.
Vanmiddag vriest het licht tot matig: zo tussen 3 en 6 graden. Het weerbeeld kenmerkt zich in het oosten door zon en wolkensluiers. In het westen is het wolkendek over het algemeen dikker en kan plaatselijk wat lichte (mot)sneeuw vallen. Er waait een zwakke tot matige, aan de kust eerst nog een vrij krachtige zuid- tot zuidoostenwind.
Door drukstijgingen boven het zuidelijk deel van Scandinavië lost het front (en dus ook de bewolking) de komende nacht grotendeels op. Daardoor gaat het wederom matig tot streng vriezen. De minima komen uit op waarden tussen -8 en -14º. Er staat een zwakke zuidoostenwind. Maandag overdag ontstaat nabij Zuid-Noorwegen een kleinschalige storing. Het systeem verplaatst zich naar Zuidoost-Engeland en veroorzaakt aan het eind van maandagmiddag en/of maandagavond enige sneeuw in het noordwesten. Voor de rest draait het morgen aanvankelijk om zonneschijn en in de middag lichte vorst. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten.
Aan de zuidkant van een krachtig Russisch-Scandinavisch-Brits hogedrukgebied houdt de winter gedurende de rest van de week stand. In de nacht vriest het veelal matig, soms ook streng (dinsdagochtend lokaal beneden -15). In de middag is de vorst meest licht en woensdag/donderdag kan de temperatuur plaatselijk net iets boven nul komen. Verder is het overwegend droog en zijn er perioden met zon.
De Finse hoofdstad Helsinki beleefde één van de koudste februarinachten van de afgelopen decennia. Vanochtend wees de thermometer -28,7º aan. In de noordelijke regio’s werd zaterdagavond met name in Zweden weer dik 40 graden vorst gemeten. Gunnarn ging onderuit naar -42,5º. | Gewijzigd: 5 februari 2012, 08:59 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Synoptische ontwikkeling
Hoge druk blijft een groot deel van de periode bepalend voor het weerbeeld in ons aandachtsgebied. Als vandaag de rug-as vanuit het Russische hoog tijdelijk naar het zuidoosten beweegt, komt van het westen uit een occlusie dichterbij, tot dichtbij onze westkust. Door drukstijgingen boven het zuiden van Scandinavië komt dit front tot stilstand en lost op. We blijven hierdoor in de koude lucht. Maandagavond/dinsdag trekt er nog wel een kleinschalig laagje van zuidwest Noorwegen in ZZW richting naar East-Anglia met aan de oostflank nog een aantal cm 's sneeuw. Nederland bevindt zich van dinsdag 7 tot vrijdag 10 februari net ten zuiden van een rug-as die zich uitstrekt van het zuiden van Scandinavië via de Noordzee tot over Engeland. In het weekeinde van 11/12 februari lijkt de rug-as iets naar het noorden te schuiven en komt het zwaartepunt van het hoog boven de Britse Eilanden te liggen, maar nog steeds wel met een uitloper over ons land. Daarna laat de operationele uitvoer een overgang zien naar een noordwestelijke stroming met hogere temperaturen en grotere neerslagkansen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De betrouwbaarheid lijkt tot het einde van de week behoorlijk groot. Koers van het laagje op maandagavond is een aandachtspunt voor het noordwestelijk kustgebied i.v.m, mogelijke sneeuwval (staafdiagrammen van De Kooy geven ongeveer 30% kans op 1-3 cm sneeuw). De dagen daarna zien we een consistent beeld van het aanhouden van de vorst. Vrijwel alle EPS-leden berekenen ons land tot en met vrijdag ten zuiden van de rug-as. De ontwikkelingen vanaf 11/12 februari worden weliswaar wat onzeker, maar er is toch nog steeds een behoorlijke kans op het aanhouden van het winterse weer: we zien in de pluim een ruime meerderheid tot en met 13/14 februari de lichte tot matige vorst erin houden. De betrouwbaarheid van de operationele modeluitvoer, die in het volgende weekeinde een overgang naar zachter weer (lees: dooi) laat zien, lijkt me vanaf zaterdag 11 feb echter niet al te groot. We zien dat elke run wel een keer gebeuren en ook steeds in de tijd naar achteren opschuiven. Kans op het aanhouden van het koude weertype lijkt ook gezien de clustering nog steeds tamelijk groot, 60-70%. Overgang naar een stevige westcirculatie die er in slaagt de vorst te laten verdrijven lijkt niet groter dan 30-40%. | Gewijzigd: 5 februari 2012, 08:40 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Doordat er in de hogere lagen van de atmosfeer wat zachtere lucht vanuit het westen binnen sijpelde en er hoge bewolking voorkwam daalde de temperatuur afgelopen nacht niet meer tot zulke extreem lage waarden dan de nacht daarvoor. Het koudst werd het in Maastricht met 15.6 graden en dat altijd nog zeer strenge vorst. De Bilt kwam tot -10.2 en daarmee is de eerste officiële koude golf sinds 1997 een feit.
| Gewijzigd: 5 februari 2012, 15:15 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Ja, ja: zelfs Noord-Afrika is in de ban geraakt van de Siberische koudegolf! In landen als Algerije en Tunesië zijn stranden en palmbomen bedekt door een laagje sneeuw: in de hogere delen van Algerije is plaatselijk meer dan een halve meter sneeuw gevallen. Op 1500 meter hoogte viel er in Kabylie à Adekar zowaar 70 centimeter. Zelfs aan de poorten van de woestijn, in Djelfa, heeft het gesneeuwd.
BIJZONDER koud was het tijdens de afgelopen nacht in de Baltische regio. Met een minimumtemperatuur van -30,4º was het Letse Riga met afstand de koudste Europese hoofdstad van Europa. In Tallinn werd -27,3º gemeten en Helsinki baarde met -28,7º eveneens opzien. Het koudste meetpunt in de Baltische staten was Jogeva in Estland. Daar werd maar liefst -35,0º geregistreerd. In Rusland is de kou in en rond Moskou afgenomen (afgelopen nacht -16,0º in de Russische hoofdstad) maar in het noorden geeft Thialf vrijwel geen krimp. Bovendien aanhoudend zeer hoge barometerstanden. ‘Koudepool’ Hoseda-Hard, gelegen in het Komi-district, meldde vanochtend -33,6º en bijna 1060 hPa.
In de noordelijke regio’s van Noord-Europa werd zaterdagavond met name in Zweden weer dik 40 graden vorst gemeten. Kvikkjokk kwam uit op -41,9º; eerder op de dag werd het in Gunnarn -42,5º. Vanochtend vroeg meldde het Finse Salla Naruska -40,7º. Ook in het Oostzeegebied, waar zich een bijzonder rappe verijzing voltrekt, is het zeer koud. Op het Zweedse eiland Gotland ging Roma onderuit naar -27,7º.
Dagkaartje
GFS/EC Morgen
| Gewijzigd: 5 februari 2012, 15:59 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
@JV
Door het oplossen en wegtrekken van frontale bewolking is de temperatuur vanochtend vroeg in veel streken weer flink gaan zakken. Op veel plaatsen vroor het streng. Eelde en De Bilt rapporteerden -13,3º (4de dag op rij met strenge vorst), Stavoren -15,2, Marknesse -15,8 en Lelystad -16,6º. Vanmiddag loopt de temperatuur uiteen tussen -2 en -6 graden.
Het weerbeeld kenmerkt zich door regionaal flink wat zonneschijn maar later drijven in het noorden wolkenvelden binnen. Deze hangen samen met een ten westen van Nederland (op de Noordzee) gelegen front. Een hoogtetrog voor de Noorse kust loopt op het front in. Daardoor activeert het systeem maar zoals het zich nu laat aanzien blijft het neerslaggebied boven zee. De wind is vandaag zwak tot matig uit het zuidoosten.
Door luchtdrukstijgingen boven Denemarken worden de frontale activiteiten de komende nacht naar het zuidwesten weggedrukt. Bij ons brede opklaringen en ZEER KOUD met minima tussen -10 en -15, in enkele regio’s kan het zelfs weer 20 graden gaan vriezen. Dinsdag overdag wordt het beduidend onaangenamer. Dat komt omdat de noordoostenwind toeneemt tot matig, aan de kust tot vrij krachtig en in de Zeeuwse wateren tot mogelijk krachtig, windkracht 6. Daardoor dinsdagmiddag gevoelstemperaturen rond of beneden -15. De werkelijke middagtemperaturen lopen uiteen tussen -1 in het noordwestelijk kustgebied en -6 in het zuidoosten. Verder meest zonnig weer maar op de Waddeneilanden meer bewolking en kans op wat lichte sneeuw.
| Gewijzigd: 6 februari 2012, 17:48 uur, door Verwijderde_gebruiker_04